Kan jag bleka mina tänder vita med bakpulver?

Bakpulver & bikarbonat som tandblekning

Har du gula tänder och går i tankarna att göra något åt det? Bra då har du hamnat rätt. Här är kan du läsa en artikel om hur du får tänderna vita – antingen genom bakpulver eller med tandbleking hemma.

Många lider av att ha missfärgade tänder och anser att det påverka deras vardagliga liv. Missfärgningarna kan bero på flera olika saker, som exempelvis att du dricker röker, dricker kaffe eller att du helt enkelt fått naturliga missfärgningar med åldern. Det finns flera sätt att lösa detta problem på.

Ett tips som länge florerat på nätet är att borsta tänderna med bakpulver för att få vitare tänder. Det förekommer inte bara i Sverige och Europa, även amerikanerna använder sig av ”baking and soda” som huskur för tänderna.

Frågan är enkel: Fungerar det att använda bakpulver för att bleka tänderna?

Svaret är inte lika enkelt: Ja och nja.

Vi förklarar varför det är så.

Vad är bakpulver egentligen?

Bakpulver används normalt för att baka bröd och goda bakelser, något som även namnet antyder. Det är ett jäsmedel som består av en blandning av:

 • Bikarbonat (natriumvätekarbonat)
 • Syra (natriumpyrofosfat)
 • Majsstärkelse

Dess kemiska egenskaper är väldigt effektiva i ugnen, men nu ska vi ta reda på vad det gör med dina tänder!

Bakpulver vs. Bikarbonat

Vad är riskerna med att borsta tänderna med bikarbonat eller bakpulver?

Visste du att bikarbonat är huvudingrediensen i bakpulver?

Bikarbonat är huvudingredienserna till bakpulver. Att använda bikarbonat för tandblekning fungerar på precis samma sätt som bakpulver.

Bakpulver kan fungera, MEN

Det som händer när du borstar tänderna med bakpulver är att du slipar ner missfärgningarna på tänderna. Bakpulvret tar effektivt bort missfärgningarna på dina tänder och får även bort hårda beläggningar.

Problemet är att bakpulvret även slipar ner själva emaljen. Emaljen skyddar tänderna från sötsaker, repor, slag och ger tänderna glans. Om du slipar ner den så kan du förvänta dig en räkning från din tandläkare inom de kommande månaderna. Men här är receptet:

Ingredienser för bakpulvertandblekning

 • 1 matsked vatten
 • 1 tesked bakpulver
 • Blanda i ett litet glas

Det är dåligt och farligt att borsta tänderna med bakpulver

Fördelar

 1. Det är billigt (15kr enligt MatHem).
 2. Tänderna blir snabbt vita.
 3. Du får snart träffa din trevliga tandläkare.

Nackdelar

 1. Det smakar äckligt.
 2. Du slipar ner emaljen.
 3. Dyrt att träffa tandläkaren.

Använd en tandborste och provborsta på en glasyta du har hemma. Repas glaset har du tillräcklig mängd bakpulver… Borsta tänderna försiktigt i 10-15 minuter. Om bakpulvret kan repa glas så kan det garantera slipa bort missfärgningar på emaljen.

Varför du inte ska bleka tänderna med bakpulver

Forumet Flashback har flera poster på området där vissa är lite mer dramatiska än andra att sticka hål på myten.

Såhär säger 2wire från tråden ‘Tandblekning – är min huskur farlig eller skitsmart?

Låter jävligt korkat, du förstör emaljen genom att slipa ner den helt med bakpulver! Dumsnålt kallas sådant agerande! Låter som något en dum tonåring skulle hitta på!!

När du har förstört emaljen och måste sätta in porslinsfasader för att inte se ut som en hemlös tonåring med brun käft då blir det betydligt dyrare. Då snackar vi uppåt 70k beroende på hur många tänder som måste fixas!

Det finns fler billiga (och ofarliga) sätt för vita tänder

Erbjudande på Beconfidents premiumkit

Såhär ser tandblekning ut år 2017

En tandblekning kostar runt 500 kronor och kommer med posten nästa dag. Det finns flera svenska företag som säljer tandblekningskit på nätet. För att få sälja sina produkter måste de först genomgå hårda tester och se till att kunderna inte får något obehag, eller är testade på djur. Det passar både män och kvinnor i alla åldrar och dryckes/tobaksvanor.

Vi har använt Beconfidents tandblekning och skrivit en recension hur vår testperson fick vitare tänder på tio dagar.

Om du tänker efter lite så är emaljen rätt viktig. Vi rekommenderar därför att du istället köper en tandblekning på nätet, som gör dina tänder flera gånger vitare, utan att förstöra dem.

Beconfident recension

Beconfidents tandblekning bleker tänderna flera nyanser vitare, se före & efter bilder samt hitta bästa priset!

från 449kr
Vita Tanden