Hur du tar hand om känsliga tänder efter blekning hos tandläkare

Vad orsakar tandkänslighet efter tandblekning?

Känsliga tänder efter tandblekning uppstår av två anledningar:

  1. Blekningsmolekyler tränger in i tänderna och ökar blodflödet och trycket i tandens pulpa vilket orsakar mild pulpitis. Även om diffusion i tänderna hjälper till att förstärka blekningseffekter eftersom kromofora molekyler i tänderna kan brytas upp av väteperoxid, irriterar det ökade trycket tandnerven något och gör tänderna mer känsliga för stimuli i allmänhet. Alla reagerar olika och denna milda pulpitis kan pågå i cirka två veckor efter blekning.
  2. Ökad tandporositet och borttagande av det skyddande proteinskiktet på ytan av dina tänder. Vi pratade om hur viktigt det är att ta hand om porerna i exponerad dentin för att hålla proteinhinnan stängd från den orala miljön. På gott och ont måste alla blekningsprodukter bryta detta proteinskikt för att lösa ytans fläckar. Detta kommer att öppna upp porerna i exponerad dentin och orsaka känslighet.

Hur man lindrar känsliga tänder efter blekning hos tandläkare

Borsta tänderna före blekning, inte efter blekning. Att borsta direkt efter blekning kommer att ytterligare öppna porer på exponerad dentin och skapa känslighet. Det kan också skada din emalj eftersom vissa blekmedel är aningen sura. Låt dina tänder återhämta sig efteråt.

(Frivilligt) Använd en desensibiliseringsgel för att lugna nerverna i tänderna före blekning. För den största lättnaden, bör du applicera gelen på tänderna i 10 till 30 minuter innan blekning med samma blekskena som du fick från din tandläkare och skölj efteråt. Helst bör gelen innehålla både 5% kaliumnitrat och fluorid. Din tandläkare kan ordinera särskilt utformade desensibiliserande geler som UltraEZ ™, Desensitize!, och Relief ™, men du kan också prova att använda en desensibiliserande tandkräm i skenorna som innehåller 5% kaliumnitrat . Att använda tandkräm istället för de kommersiella gelerna kan också vara en mer kostnadseffektiv metod. Vissa ingredienser i tandkrämen kan irritera tandköttet lite, och om så är fallet, sluta och låt din tandläkare veta.

Blek enligt anvisningarna.

Rensa din mun rejält efter blekningen med vatten, eller ännu bättre ett pH-återbalanserande munsköljmedel. Även om blekningsföretag försöker göra produkter som är pH balanserade, är många något sura. Genom att få ditt muntliga pH tillbaka till det normala kan tänderna börja återhämta sig.

Använd fingret (eller Q-tip) för att försiktigt applicera Kalcium-baserade decensibiliserande krämer på tänderna. Låt krämen sätta sig i några minuter och spotta sedan ordentligt; skölj inte på minst 30 minuter efter applicering. Genom att försiktigt belägga tänderna med en produkt som MI Paste eller Colgate Pro-Argin tandkräm, kommer du öppna upp porer på tänderna och minska känsligheten. Dessutom bidrar de remineraliserande effekterna av dessa krämer till att förbättra blekningen.

Ytterligare tips för att förebygga ilningar i tänderna orsakat av tandblekning

Använd inte högre koncentrationer av blekmedel än du behöver för de bleknings resultat du vill ha. Mängden pulpitis orsakat av diffusion av blekningsmolekyler i tänderna är en funktion av koncentrationen av väteperoxid eller karbamidperoxid i blekningsprodukten, och hur mycket som lyckas tränga in tanden.

Det är även viktigt att tänka på att karbamidperoxid är ⅓ så starkt som väteperoxid när man undersöker blekningskoncentrationer.

Du kan välja att använda någon av tandblekningarna för hemmabruk som vi testat på Vita Tanden istället för en tandläkarblekning.

En tandläkarblekning innebär många fördelar, bland annat till att fler blekmolekyler kan tränga in i dina tänder och göra dem vita snabbt. En hemmatandblekning å andra sidan, tillåter inte att lika många blekmolekyler tränger in i dina tänder på grund av dess konstruktion, vilket innebär att du kommer att ha mindre känslighet.

Ändra din kost för att begränsa syror under aktiva blekningsperioder. Om du gör en tandblekning hos tandläkaren gäller detta egentligen bara en eller två dagar efter blekning, men det är ännu viktigare om du är mitt i en två veckors användning tandblekning hemma.

Blekbehandlingar av alla slag lyfter av proteinhinnan från tänderna vilket gör tänderna mer sårbara för syror under denna tid. När porerna på exponerad dentin redan är mera öppna mot munhålan på grund av blekning, vill du inte att erosion från livsmedel eller drycker gör detta värre.

Antiinflammatoriska medel som ibuprofen kan vara till hjälp om dylika konsumeras före blekning, men effekten varar inte längre än ett par timmar, innan du igen måste konsumera mer.

För att konsumtion av antiinflammatoriska medel skall fungera korrekt, bör du ta 500 mg Alvedon (Ibuprofen) ungefär en timme innan blekning. Rådgör med din läkare innan du tar någon medicin.

För att summera tandblekning och dess bieffekter

Att bleka tänderna hos tandläkaren kan för vissa av oss vara smärtsamt i perioder. Men med dessa tips så kommer du garanterat få en mindre plågsam upplevelse.

Om du vet att du har väldigt känsliga tänder, så rekommenderar vi att du börjar med att bleka tänderna hemma först. Ett tandblekningskit med skena och gel kostar cirka 500 kronor och går att beställa online av återförsäljare som Dentway. Dentway har vunnit flera av våra tandblekningstest både genom att ge ett enstående snyggt vitt resultat och utan ilningar.

Vi testar alla tandblekningar enligt Läkemedelsverkets föreskrifter och enbart tandblekningar som kommer från Sverige.

 

Lycka till!

Vita Tanden