Långvarig huvudvärk och en tandläkarräkning på 10 000 kr – Jag gnisslar tänderna

Tandgnissling är ett problem som påverkar nästan en av tio personer i Sverige. Trots detta inser flera inte att de gnisslar tänderna, vilket är ett problem eftersom gnisslande av tänderna kan vara skadligt för hälsan. Här är hur du kan få reda på om du gnisslar tänderna i sömnen, och varför det är ett problem du inte bör ignorera.

Jag gnisslar nämligen tänderna i sömnen.

Det säger åtminstone min tandläkare till mig. Först trodde jag inte riktigt på honom, men efter att jag under det senaste året betalat närmare 10 000 kr för att fixa sprickorna i mina tänder och mina söndervittrande fyllningar.

Jag som har skrivit denna post heter Mattias och arbetar normalt sett med kommunikation för ett medelstort svenskt företag. Jag vaknade under flera års period upp med huvudvärk som höll i fram till lunch. Till en början hade jag inte en aning om varför det var så och trodde det hade något med min vätskebalans att göra, men så träffade jag en flickvän som sa att “det låter som att någon drar naglarna över en svart tavla när du sover”. Tandläkarräkningen som damp ner på posten blev svart på vitt att något måste göras.

Nästa logiska steg för mig är att pröva på en bettskena. Tanken av att stoppa in en klump av akrylplast i min mun när jag sover är dock ganska skrämmande. Så för att övertala mig själv att jag verkligen behövde göra något åt detta problem och som ett sätt att ödsla tid, bestämde jag mig för att forska kring ämnet och skriva detta inlägg. Här är vad jag har lärt mig och varför jag slutligen bestämde mig för att skaffa en bettskena.

Bruxism – vad är det?

Gnisslande av tänder kallas mer formellt bruxism. Bruxism är ett underligt ord som myntades redan 1907 av Marie Pietkiewicz, som beskriver tvångs tandgnissling som “la bruxomanie”. Termen antogs senare som “bruxism” för att beskriva tandgnissling utan syfte. Bruxism anses vara ett anti-funktionellt beteende, det vill säga användning av en kroppsdel ​​på ett sätt som kroppsdelen inte är avsedd för. Andra anti-funktionella beteenden så som att bita sina kinder, läppar och fingernaglar finns på samma lista som Bruxism.

Det finns faktiskt två olika typer av tandgnissling. Det finns sömn bruxism, vilket du gör när du sover och så finns det vaken bruxism, vilket, som namnet antyder, händer när du är vaken. Dessa två utesluter inte varandra, men de är två skilda sjukdomar. Vi kommer bara att överväga sömn bruxism i detta inlägg.

Dessa är musklerna som är involverade i tuggande och kan ofta leda till tandgnissling.

Musklerna som är involverade i tuggande och som ligger till grund för tandgnissling.

Sömnbruxism klassificeras som en sömnrelaterad rörelsestörning och beskrivs som en rytmisk, upprepad och ofrivillig aktivitet i tuggmusklerna, dvs de musklerna i käken som är aktiva under sömn. Alla former av bruxism involverar kraftfull kontakt mellan de bitande ytorna av de övre och nedre tänderna. Denna kontakt innefattar rörelser i underkäken, vilket kan leda till obehagliga ljud (lyssna på ett exempel här). Spänningar, å andra sidan, involverar ohörbar, ihållande, kraftfull tandkontakt utan några signifikanta käkrörelser.

Maria Clotilde Carra -> Jenna Hilmersson

Enligt Jenna Hilmersson, doktor i odontologi vid Umeås sjukhus, så gnisslar “bruxers” sina tänder minst två till fyra gånger per timmes sömn. När gnisslande förekommer så ofta, blir diagnosen en sömnstörning. Cirka 60% av befolkningen uppvisar en mindre intensiv tuggliknande aktivitet när de sover, men detta är inte bruxism, det är faktiskt en psykologisk sömnrelaterad rörelse.

Varför vi gnisslar tänder

Orsaken till sömn bruxism förblir okänd.

Anledningen till Bruxism är än så länge okänd, men stress och ångest spelar en stor roll.

“Vi vet en hel del om dess förekomstmönster under de dåsiga sömnfaserna i samband med den så kallade upphetsningen – en kort och ofullbordad uppvakning från sömn, som inträffar fysiologiskt flera gånger under nattsömnen”, förklarar Jenna.

“Dessa kan dock inte anses vara orsaken till bruxism. Snarare växer beviset för att stödja den roll som vissa genetiska anlag, tillsammans med stress och ångest spelar i bruxism. Detta är en så kallad överföringseffekt som upplevs som stress under dagen och överförs under sömnen till bruxism.”

Faktum är att psykologiska faktorer mycket sannolikt spelar en viktig roll, men studier om bruxism är tyvärr ofullständiga. Det vi vet är att bruxers tenderar att vara mer deprimerade än icke-bruxers och att de upplever högre nivåer av fientlighet och stress. Studier har visat att “bruxer-barn” tenderar att vara mer ångestfyllda än icke-bruxers. Vissa forskare försöker förstå om vissa signalsubstanser bär skulden- såsom dopamin, noradrenalin och serotonin- men bevis saknas för tillfället.

Sömn bruxism är ganska vanligt, det förekommer i cirka 10-11% av den allmänna befolkningen. Det är vanligare bland barn och ungdomar, upp till 40% av alla 11 åringar påverkas. Det kan börja så tidigt som vid ett års ålder när de första tänderna dyker upp. Äldre människor tycks vara mindre drabbade, cirka 3% av äldre befolkning lider av bruxism, men detta kan ha något att göra med tandlossning eller intern isolering; de har ingen som kan rapportera tandgnisslingsljud och de kan vara omedvetna om problemet. Sömn bruxism bryr sig inte om vilket kön personen är, men vaken bruxism är vanligare hos kvinnor.

Dessutom har Jenna Hilmerssons arbete visat att sömn bruxism som händer i vuxen ålder ofta är en fortsättning på gnisslingsaktivitet upplevd under barndomen.

“Sömn bruxism visar dock även betydande variation från natt till natt – cirka 25% – och det kan manifestera med högre frekvens i vissa perioder av livet, medan en lägre frekvens upplevs under andra”, säger Jenna. “Vi kan ännu inte belysa detta mönster av händelser, men det förklarar varför symptom relaterade till bruxism enkelt kan variera över tiden.”

Hur vet du om du är en gnisslare?

Tecknen och symptomen på bruxism är inte trevliga och inte är de heller alltid självklara.

Förutom abnorm tandslitage, kan bruxers uppleva ömhet och smärta i sina käkmuskler, huvudvärk (särskilt efter att man vaknat), och ett tillstånd som kallas “tugg muskelhypertrofi”, som upplevs som en ökning av käkmusklernas storlek på grund av överanvändning. Bruxism är också en ledande orsak till TMJ syndrom, ett tillstånd där käklederna har skadats och orsakar smärta.
Andra symtom är smärta i nacken och i örat, hörselnedsättning, ringande ljud i örat, inflammation och blockering av vissa spottkörtlar, periodisk svullnad och smärta, inflammation och onormal torrhet i munnen.

“Alla dessa konsekvenser är inte alltid närvarande eller observerbara”, säger Carra. “Det finns bruxers som kan vara helt symptomfria trots deras intensiva aktivitet under sömnen; de anpassar sina muskler till denna belastning och de uppmärksammar inte smärtan. ”

Behandling

Den vanligaste behandlingen för sömn bruxism är användningen av en bettskena, allmänt känd som en mun (eller natt) vakt. Dessa bärs under sömnen för att skydda tändernas yta och är oftast gjorda av akrylplast.

“Dessa skenor, oavsett deras design, kommer inte stoppa individen från att gnissla sina tänder”, förklarar Jenna. Poängen med dessa bettskenor är att inte dina tänder skall förstöras, utan istället själva enheten.

Jag behöver komma över min motvilja att sova med en bettskena mot tandgnissling. Faktum är att en snabb och informell undersökning av vänner i mitt nätverk avslöjar att mina farhågor är överdrivna. Så gott som alla som jag frågat har sagt att de snabbt vänjer sig vid deras skenor och att enheten var mycket fördelaktig. En vän berättade för mig att det var livsförändrande och att hon aldrig skulle våga lämna hemmet utan sin när hon reser.

Vissa forskare inom ämnet pekar på ett antal “jämförelsevis impopulära metoder,” såsom mekaniska biofeedback enheter som utlöser ljud- eller vibrationslarm.

Dessa typer av lösningar verkar lite … extrema. Lyckligtvis finns andra (mer rimliga) alternativ, såsom stressreducering och att skära ner på rökning och alkohol. Det är även en bra idé att finna en god sömnrytm. Man bör undvika alltför långa tupplurar, upprätta en gynnsam miljö för att sova (dvs. inga lampor, ingen TV, en bra kudde, etc.), upprätthålla ett regelbundet sömnmönster varje dag, avstå från intensiv fysisk aktivitet nära läggdags och undvika koffein eller andra stimulerande medel innan läggdags.

Dessutom kan bruxers prova på kognitiv beteendeterapi, avslappningstekniker, och biofeedback – alla dessa metoder har visat sig minska (men inte nödvändigtvis eliminera) sömn bruxism hos vissa individer. Experter som Jenna Hilmersson säger att människor bör hålla sig borta från psykoterapi, hypnos, kirurgi och droger.

I själva verket finns det inte mycket bevis för att stödja idén att mediciner kan hjälpa. Däremot kommer en tandskena göra det.

Efter ha använt en bettskena från Beconfident så har både jag och min flickvän fått det mycket bättre; jag slipper huvudvärken på morgonen och hon kan sova utan att behöva återuppleva hemska barndomsminnen.

Lycka till!

Beconfident bettskena
Beconfident bettskena
Beconfident är specialister på munhälsa och deras produkter är godkända av Läkemedelsverket. Bettskenan är enkel att använda och ger resultat från första natten
449kr
image
Logo