InformationNyheter

6 äckliga biverkningar av att tugga tuggummi

Är det bra eller dåligt att tugga tuggummi?

Tuggummi – svenskens absolut bästa vän i de flesta situationerna. Enligt TV-reklamen så skyddar det tänderna, minskar risken för karies och kan i princip göra dig odödlig mot fågelinfluensa (nåja, nästan…).

Men vilka fler positiva sidor har tuggummi?

Vill du ha något sött? Tugga ett tuggummi som står för mindre än 5 kalorier (bättre än en chokladkaka, eller hur?).

Stressad? Tugga ett par tuggummin (istället för att tugga sönder en medarbetare, eller hur?).

Känner du dig hungrig? Tugga lite tuggummi medan du tänker på dina val (som att stoppa dig själv innan du börjar gräva djupt i chipspåsen).

Vad finns det inte att gilla med någon av ovanstående punkter?

Nu till det negativa – vad sägs om IBS eller huvudvärk, bara för att nämna några konsekvenser av din vana att tugga tuggummi.

Tänk på följande innan du sträcker ner din stressiga hand i påsen för att plocka nästa tuggummi. Här är 6 äckliga biverkningar du inte kände till sen innan.

1. Du kommer att äta mindre frukt och mer skräpmat

Tuggummi innan en måltid rekommenderas ofta som ett sätt att minska hungern och äta mindre. Men en studie som nyligen publicerades i tidskriften Eating Behaviors avfärdar denna tro.

Studien visade bland annat att tugga tuggummi inte har någon effekt på kalorier som förbrukas, men också att genom att tugga mint-tuggummi så minskade intaget av hälsosam mat (frukt) och ökade sannolikheten för att äta skräpmat, såsom chips och godis.

Forskare tror att mintsmaken av tuggummit gav frukt och grönsaker en bitter smak. Prova att smutta på en kopp grönt te innan en måltid för att minska din aptit istället, som även kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

2. Det kan utlösa ”TMJ”

Tuggummi kan leda till symtom av ”temporomandibular joint disorder” (TMJ), vilket inkluderar käksmärta som kan kopplas till tuggmusklerna och leder som ansluter din underkäken till din skalle. Med andra ord: Du kan få ont i käken när du tuggar.

Aj då.

Men det blir ännu värre.

Överanvändning av muskler och leder kan leda till smärta och problem i käkarna och munnen. Många människor får tillslut kontrakterande muskler i käke, huvud och hals, vilket kan leda till huvudvärk, öronvärk, eller tandvärk över tid. Tandvärk kan leda till dyra tandläkarkostnader.

Ät istället ett äpple, som tillfredsställer lusten att tugga och minskar din risk för hjärt-kärlsjukdom på samma gång. (För mer hälsosamt sätt att koppla av, kolla in dessa 2-minuters stressbefriare.)

3. Du kan utveckla IBS problem

Irritable bowel syndrome (IBS) är en tarmsjukdom som kännetecknas av buksmärtor, kramp, och förändringar i tarmtömningen. Tuggummi kan bidra till IBS, då överskott av luft kan sväljas, vilket bidrar till buksmärtor och uppblåsthet.

Förutom att svälja luft, kan artificiellt sötningsmedel som sorbitol och mannitol orsaka diarré hos annars friska människor.

Oups, inte heller så roligt.

4. Du kommer att få dina tänder att ruttna

I ett försök att undvika den laxerande effekten av artificiellt sötade tuggummin, kan det låta logiskt att byta till socker-tuggummi, men det är förenat med sina egna problem. Socker-tuggummi badar tänderna i socker och är en källa till karies.

5. Du tuggar på en billig bi-produkt

Lanolin, en ingrediens som finns i hudvårdsprodukter, håller tuggummit mjukt. Det låter inte alltför illa tills du får reda på att det är ett gult vaxliknande ämne som utsöndras av talgkörtlar från får.

Känt som ”ull-fett,” skördas lanolin genom att klämma fårens ull mellan rullarna. Dock i de mängder som används i tuggummi, utgör det knappast något hot mot hälsan, även om tanken på att smälta det i magen kan låta lite obehagligt.

Väldigt obehaglig, faktiskt.

6. Du frigör kvicksilver i ditt system

Silverfyllningar som kallas tandfyllningar med amalgam består av en kombination av kvicksilver, silver och tenn.

Forskning har visat att tuggummi kan frigöra kvicksilver från amalgamfyllningar i ditt system. Och vad är problemet med det?

Höga halter av kvicksilver kan orsaka neurologiska problem, liksom kroniska sjukdomar och psykiska störningar. Lyckligtvis kommer de små belopp som frigörs genom tandfyllningar inte sannolikt att skada dig, då det normalt passerar enkelt genom din mag-tarmkanal.

Men med det sagt, vill du verkligen ha metall i kroppen?

Så borde jag sluta tuggummi pågrund av dessa bieffekter?

Nej, det tycker jag inte.

Däremot så bör du byta ut ditt socker eller aspartamtuggummi mot ett som innehåller xylitol, vilket har flera positiva effekter.

Enligt den välkända TV-reklamen så håller du munnen fräsch genom att tugga tuggummi, precis som du kan göra genom bleka tänderna hemma.

Eftersom att du uppenbarligen bryr dig om din munestetik och läser denna artikel kan vi starkt rekommendera att spana in vårt test av tandblekninga hemma, eller spana in årets vinnare under för att säkert göra bleka dina tänder flera nyanser vitare.

Dentway Starter Kit är en mycket omtyckt tandblekning i Sverige, Norge och även vinnare av vårt tandblekningstest. Läs under vad Cosmopolitan och flera bloggare har att säga, samt missa inte deras tidsbegränsade erbjudande!

Recension av Dentway Start Kit
Recension av Dentway Start Kit

Vita Tanden har testat Dentways populära tandblekning för 895 kr nu nedsatt till 470 kr. Vi är mycket nöjda och tagit före & efter bilder.

470kr 895kr
image
DENTWAY5YX
Expired

”Samma resultat som efter en dyr behandling hos tandläkaren.”
CosmopolitanCosmopolitan

”Slår rekord i enkelhet och ger faktiskt resultat!”
MamaMama

”Jag rekommenderar alla som söker en effektiv och superbra tandblekning att testa Dentway :D”
Andrea BadendyckAndrea Badendyck

”Det ger i vart fall resultat! Och tänk på det, jag rekommenderar aldrig produkter jag inte är nöjd med!”
Glenn HenriksonGlenn Henrikson

”Eftersom att jag snusar så har jag inte lust att det ska synas på tänderna och den enklaste och bästa sättet är därför bleka tänderna lite då och då. Jag har använt Dentways tandblekning i åtta dagar och är riktigt nöjd! Jag har provat tandblekning av kompisar innan och tyckte inte det gjorde någon större skillnad.”
Bjørn-ErikBjørn-Erik

Tidsbegränsat erbjudande i maj
Tidsbegränsat erbjudande i maj

Dentways populära Starter Kit tandblekning är nedsatt 50% samt Vita Tandens exklusiva 5% rabattkod sänker priset till 470 kr. Klicka på rabattkoden för att kopiera.

470kr 895kr
image
DENTWAY5YX
Expired

days
0
0
hours
0
0
minutes
0
0
seconds
0
0