6 äckliga biverkningar av att tugga tuggummi

Är det bra eller dåligt att tugga tuggummi?

Tuggummi – svenskens absolut bästa vän i de flesta situationerna. Enligt TV-reklamen så minskar risken för karies, plack och snuskig andedräkt.

Men vilka fler positiva sidor har tuggummi?

 • Sötsug – Tugga ett tuggummi som står för mindre än 5 kalorier och minska sötsuget, utan galna blodsocker toppar & dalar.
 • Stress & ångest – Forskning pekar på att tuggummi reducerar stress och ångest.
 • Förbättrat humör – Tugga lite tuggummi och smäll av leende! Enlig studier ska det förbättre ditt humör, speciellt i stressade situationer.

Nu till det negativa

Tuggummits solskenshistoria är över och det är dags för de negativa effekterna: Vad sägs om IBS, huvudvärk och ruttnande tänder?

Tänk på följande innan du sträcker ner din stressiga hand i påsen för att plocka nästa tuggummi. Här är 6 äckliga biverkningar du inte kände till sen innan.

1. Du kommer att äta mindre frukt och mer skräpmat

Frukt och skräpmatTuggummi innan en måltid rekommenderas ofta som ett sätt att minska hungern och äta mindre. Men en studie som nyligen publicerades i tidskriften Eating Behaviors avfärdar denna tro.

Studien visade bland annat att tugga tuggummi inte har någon effekt på kalorier som förbrukas, men också att genom att tugga mint-tuggummi så minskade intaget av hälsosam mat (frukt) och ökade sannolikheten för att äta skräpmat, såsom chips och godis.

Forskare tror att mintsmaken av tuggummit gav frukt och grönsaker en bitter smak. Prova att smutta på en kopp grönt te innan en måltid för att minska din aptit istället, som även kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

2. Det kan utlösa “TMJ”

Ont i käkarna av tuggummiTuggummi kan leda till symtom av “temporomandibular joint disorder” (TMJ), vilket på enkel svenska betyder “ont i käken”. Det beror på att tuggmusklerna och dess leder som ansluter din underkäken till din skalle är överarbetade.

Aj då.

Men det blir ännu värre.

Överanvändning av muskler och leder kan leda till smärta och problem i käkarna och munnen. Många människor får tillslut kontrakterande muskler i käke, huvud och hals, vilket kan leda till:

 • Huvudvärk
 • Öronvärk
 • Nackont
 • Tandvärk

Och som vi alla vet, tandvärk ledar till snordyra tandläkarkostnader.

Ät istället ett äpple, som tillfredsställer lusten att tugga och minskar din risk för hjärt-kärlsjukdom på samma gång.

3. Du kan utveckla IBS problem

Svullen mage på kvinnaIrritable bowel syndrome (IBS) är en tarmsjukdom som kännetecknas av buksmärtor, kramp, och förändringar i tarmtömningen. Tuggummi kan bidra till IBS, då överskott av luft kan sväljas, vilket bidrar till buksmärtor och uppblåsthet.

Förutom att svälja luft, kan artificiellt sötningsmedel som sorbitol och mannitol orsaka diarré hos annars friska människor.

Oups, inte heller så roligt.

4. Tänderna börjar ruttna

Tandläkarverktyg i munnen på kvinnaI ett försök att undvika den laxerande effekten av artificiellt sötade tuggummin, kan det låta logiskt att byta till socker-tuggummi, men det är förenat med sina egna problem.

Socker-tuggummi badar tänderna i socker och kan leda till en rad olika sjukdomar:

 • Karies
 • Blödande tandkött
 • Plack & tandsten
 • Och en rad fler sjukdomar med avancerade latinska namn

Om du vill tugga på ett Hubba Bubba, som innehåller 5g socker, så bör du göra det i samband med måltid eller innan du borstar tänderna.

5. Du tuggar på en billig bi-produkt

Närbild på fåransikteLanolin, en ingrediens som finns i hudvårdsprodukter, håller tuggummit mjukt. Det låter inte alltför illa tills du får reda på att det är ett gult vaxliknande ämne som utsöndras av talgkörtlar från får.

Känt som “ull-fett,” skördas lanolin genom att klämma fårens ull mellan rullarna. Dock i de mängder som används i tuggummi, utgör det knappast något hot mot hälsan, även om tanken på att smälta det i magen kan låta lite obehagligt.

Väldigt obehaglig, faktiskt.

6. Du frigör kvicksilver i ditt system

KvicksilverdropparDenna information är relevant för dig som lagat tänderna innan 2009. Sedan dess förbjöds Amalgam.

Tandfyllningar med amalgam består av en kombination av kvicksilver, silver och tenn. Forskning har visat att tuggummi kan frigöra kvicksilver från amalgamfyllningar i ditt system.

Men vad är problemet med det?

Höga halter av kvicksilver kan orsaka neurologiska problem, liksom kroniska sjukdomar och psykiska störningar. Lyckligtvis kommer de små belopp som frigörs genom tandfyllningar inte sannolikt att skada dig, då det normalt passerar enkelt genom din mag-tarmkanal.

Men med det sagt, vill du verkligen ha en tungmetall i kroppen?

Borde du sluta tuggummi pågrund av dessa bieffekter?

Nej, det borde du inte.

Så länge du inte mer än 20 tuggummin per dag så är det inte farligt. Använd ditt förnuft och tugga när det känns bra.

Däremot så bör du byta ut ditt socker eller aspartamtuggummi mot ett som innehåller xylitol, vilket har flera positiva effekter.

Ett annat knep att hålla tänderna fräscha är att borsta dem med gurkmeja – hur konstigt det än kan låta. Denna starkt gulaktiga krydda tar effektivt bort plack och ökar den generella hälsan i mun och tänder.

Eftersom att du uppenbarligen bryr dig om din munestetik och läser denna artikel kan vi starkt rekommendera att spana in vårt test av tandblekningar hemma, Att bleka tänderna hemma på 20-talet är helt ofarligt, snabbt och kostar mindre än 500kr.

Lycka till med ditt fortsatta tuggande!

Logo