Bleka Tänderna – Frågor & Svar

Nedan har vi listat frågor om att bleka tänderna hemma eller hos tandläkaren. Klicka på frågan för att ta dig till svaret.

Hur bleker man tänderna hemma?

Är det dyrt att bleka tänderna hemma?

Vilka metoder finns för att bleka tänderna hemma?

Bleka tänderna hemma med Startkit

Bleka tänderna hemma med Tandblekningspenna

Bleka tänderna med Whitening Stripes

Vilken är den bästa metoden att bleka tänderna på?

Vita Tanden rekommenderar metod för att bleka tänderna hemma

Hur kan jag bleka tänderna hos tandläkaren?

Är det dyrt att bleka tänderna hos tandläkaren?

Hur går processen till att bleka tänderna hos tandläkaren?

Hur lång tid tar det att bleka tänderna?

Vilka tandnyanser är lättare att bleka?

Kan man bleka tänderna hemma under graviditet eller vid amning?

Blir mina tandkronor, tandbroar och tandfasader vitare av att bleka tänderna?

Hur länge räcker resultatet efter jag blekt tänderna?

Kan man bleka tänderna hemma med hjälp av blekningstandkräm?

Är det farligt att bleka tänderna själv?

Är det farligt för min emalj att bleka tänderna hemma?

Kan mina tänder bli känsliga på lång sikt av att bleka dem?

Vilken tandblekning bör jag använda för att bleka tänderna hemma?

Vad säger tandläkare och experter om att bleka tänderna hemma?

Hur länge har människan blekt tänderna?

Hur bleker man tänderna hemma?

Att bleka tänderna hemma är ett sätt att lättare få ljusare tänder och täcka fläckar på tänderna (det finns även hopp för kaffe- och tedrickare). Förr i tiden utfördes tandblekning vanligen av en tandläkare, men det har blivit mer populärt att bleka tänderna hemma idag. Även om det finns en mängd olika metoder att bleka tänderna hemma på så använder alla något slags blekmedel som kan appliceras på ett par olika sätt.

Ett sätt att applicera ett blekningsmedel på är genom att borsta på det. Då kan du använda blekningsmedel med en pensel och bara borsta på det på tänderna och lämna det över natten. Eftersom du bara har medlet på tänderna medan du sover hindrar det dig inte från att göra några andra saker. Även om detta är en väldigt enkel metod måste du se till att hålla munnen så torr som möjligt så att medlet inte lossnar.

Ett annat sätt att bleka tänderna hemma på är att använda blekningsremsor. Dessa är remsor för både övre och nedre tänderna som innehåller blekmedel som stannar på tänderna. Det finns olika koncentrationer av blekmedel och därför varierar det hur länge man ska använda medlet.

Sist men inte minst kan man använda sig av en blekningskena. Skenorna håller blekning gel och används på övre och nedre tänderna. Precis som remsorna kommer den blekande gelén i olika koncentrationer och det avgör hur länge man använder den.

Vad är då det bästa sättet att bleka tänderna på hemma? Det handlar om personliga preferenser. Om hastighet och bekvämlighet är viktigt för dig kan du välja borstmetoden eller remsorna. Om du vill se till att allt är jämnt täckt och har lite mer tid kan skenorna vara den bästa idén. I vilket fall måste du göra din egen forskning om se vad som kommer att bli det bästa sättet att bleka dina tänder på hemma.

Är det dyrt att bleka tänderna hemma?

Det beror på vilken typ av blekning du väljer att använda. För en receptfri tandblekningskit kommer du att få allt från 400 kr till 600 kr. Att bleka tänderna med de flesta receptfria tandblekningsmedlenl kan ta allt från 7-21 dagar. Dina framtänder kommer sannolikt vara vita men det finns inga garantier för att du kommer att få en full uppsättning av ”pärlvita tänder” eller ett Hollywood smile efter användning av en behandling.

Så svaret på frågan om ”tandblekning är dyrt” beror på vilket slags resultat du är ute efter och vad det är värt för dig. Under har vi listat de olika alternativen i prisordning. Från gratis till den dyraste.

50-100 Kronor

Den enklaste och billigaste metoden att bleka tänderna på består av väteperoxid, salt och bakpulver. Det låter som du ska gör en vulkan till ett naturkunskapsprojekt eller något, eller hur? Detta är faktiskt en gammal beprövad teknik och anses ofta vara det bästa sättet att bleka tänderna på. Du blandar ingredienserna tills de blir lite skummande och sedan gnuggar du dem på tänderna för att få det bästa resultaten. Denna lilla mix bidrar också till att neutralisera dålig andedräkt och bekämpa bakterier. Även om detta kommer att bleka tänderna med tiden är det inte den snabbaste metoden.

Detta är en vanlig metod som sprids på internet och sägs vara säker, men så är inte fallet. Salt och bakpulver sliter på tänderna och är en metod vi INTE REKOMMENDERAR.

400-600 Kronor

En kompromiss mellan de billigaste och dyraste metoderna är tandblekningskittet eller också kallat startkit.

Tandblekningskit är bra pga. att du kan använda dem ett par gånger om dagen och börjar se stora resultat inom ungefär en vecka. De kostar runt 400 till 600 kronor för ett paket, men de har bevisat ge människor faktiska resultat. De är väldigt bekväma och måste inte användas varje dag under resten av ditt liv för att du ska kunna behålla ditt strålande leende. För en vanlig människa passar denna produkt räkningen bra och är bästa metoden att bleka tänderna på för dig som bryr dig om ekonomin och dina tänder.

3000 kronor och uppåt

Om du funderar på att få tänderna vitare omedelbart och har en del pengar att spendera så kanske du vill titta på professionella tandblekningstjänster. Professionella tandblekningtjänster brukar dock kosta en massa pengar och de flesta har inte råd med dem. Om detta är fallet för dig så finns det många andra sätt som du kan bleka tänderna på och ändå få otroliga resultat.

I allmänhet kan du bleka tänderna med receptfria blekningsprodukter eller göra det under tandläkares tillsyn. Om du inte vill spendera mycket pengar borde du prova billiga tandblekningsprodukter som säljs på apotek, och om detta inte fungerar för dig gäller det sedan att göra professionell blekning.

Tänk på att även om priset på receptfria blekningsalternativ må vara lägre är de mindre effektiva i jämförelse med blekning som görs hos tandläkaren. I slutändan är det upp till dig att bestämma om du föredrar att spara pengar, eller om du vill få snabbare, bättre och mer hållbara resultat med professionell tandblekning.

Vilka metoder finns för att bleka tänderna hemma?

Nedan har vi listat de tre vanligaste metoderna som du kan köpa på apoteketet eller online.

Bleka tänderna hemma med Startkit

vita tanden förklarar tandblekning med skena

Innehållet i ett startkit från Beconfident

Detta sätt är det vanligaste och ger bäst resultat. Detta kompletta tandblekningskit innehåller en tandskena samt själva vitningsgelen. Genom att värma upp bettskenan i varmt vatten så anpassas den efter dina tänder. Man fyller sedan skenan med ytterst lite blekningsgel stoppar in den i munnen och biter ihop. Blekningsmedlet gör sedan sin magi i 30-60 minuter för att sedan gradvis tappa i styrka. Oftast brukar denna metoden upprepas cirka 10 gånger innan ett normalt resultat har uppnåtts.

Läs mer om tandblekningskit här

Tandskena från tandläkare och gel från nätet

Du kan även välja att tillverka din tandskena hos en tandhygienist. Tandläkaren gjuter noggrant av dina tänder och gör en specialanpassad skena. Du får sedan själv köpa tandblekningspastan av tandläkaren eller från en butik online. Det kostar någon tusenlapp att göra avgjutningen – men du kan sedan köpa gel på refilltub till ett billigare pris. Denna metod ska ge ett jämnare resultat än om du gör det själv hemma.

Bleka tänderna hemma med Tandblekningspenna

swiss whitening pen

Tandblekningspenna frånp Swiss Clinic

Tandblekningspennan är vad det låter som – en penna som du enkelt penslar blekningsmedlet på tänderna. Man kan kalla pennan för en ”quickfix” då du ser resultat efter första appliceringen. Den är smidig att bära med sig och är ett superkomplement om du har blekt tänderna innan. Du penslar snabbt över missfärgningar eller fläckar.

Tandblekningen från en penna hålla inte lika länge som exempelvis hemma-kittet. Det är även svårt att pensla tänderna långt i munnen vilket leder till en ojämning blekning. Vi rekommenderar därför att komplettera upp ditt befintliga kit med en penna – eller både och när du ändå håller på.

Läs mer om tandblekningspennor här

 

Bleka tänderna hemma med Whitening Stripes

blek tänderna hemma med dentway whitening stripes

Whitening Stripes från Dentway

White strips är vad det låters om – vita ränder som du enkelt klistrar på tänderna. Det är avlånga engångsklistermärken med blekningsgel på som du applicerar på tänderna. Stripsen ska sitta på i cirka 30 minuter och upprepas till två gånger dagligen tills önskat resultat har uppnåtts.

Fördelarna med white stripes är att de är lätta att använda och jämförelsevis billiga att använda. De är perfekta som komplettering till ett tanblekningskit eller om du inte vill bleka hela munnen på en gång.

Nackdelarna är att det är svårt att bleka hela tandrader. Det kan upplevas som knepigt att fästa white stripsen jämnt över tänderna och speciellt långt in i munnen, vilket resulterar i en ojämn blekning. Resultatet är inte heller lika beständigt som traditionell blekning av tänder.

Läs mer om Whitening Stripes här

 

Vilken är den bästa metoden att bleka tänderna på?

Det finns inget ”bästa” sätt att bleka tänderna på. Det som gör andras människors tänder vitare kanske inte fungerar för dig och vice versa. Om man är osäker på vilken tandblekningsmetod som man ska använda så är det bästa man kan göra är att prata med sin tandläkare. Däremot finns det finns metoder som vi kan rekommendera för dig som inte vill betala så mycket.

När det gäller tandblekning finns det många frågor som ofta ställs. Vilken är den bästa metoden för att bleka tänderna? Hur mycket kostar det att göra det? Hur lång tid tar innan man ser resultat? Dessa är alla frågor som människor har innan de investerar i någon slags tandblekningsprodukt. Det enkla svaret är att det finns en hel del olika metoder för att vitare tänder, så det är viktigare att ta reda på bästa sätt för dig personligen. Detta skulle kunna röra sig om en kombination av produkter, pris och bekvämlighet.

Vita Tanden rekommenderar metod för att bleka tänderna hemma

[table id=5 /]

Vi på Vita Tanden rekommenderar att börja med ett Startkit. Testa dig sedan fram till vilken nyans som passar dig. Om du upplever att blekningen inte uppfyller dina krav kan det vara läge att komplettera med antingen en tandblekningspenna eller white stripes. Flera återförsäljare säljer kombinationspaket som exempelvis Dentway med både tandblekning och penna.

Avslutningsvis så rekommenderar vi dig att spana in vår jämförelse av tandblekning mellan de olika märkena. Vi har gjort en noggrann granskning av deras produkter, pris och resultat.

Hur kan jag bleka tänderna hos tandläkaren?

Det finns en mängd olika möjligheter till att bleka tänderna ute på marknaden idag. När du utforskar dessa alternativ kan det vara bra om du känner till skillnaden mellan de olika slags sätten att bleka tänderna på. I takt med att allt fler företag idag erbjuder magiska tandblekningsbehandlingar är det lätt att känna sig överväldigad.

Att bleka tänderna är en process som återger tänderna dess naturliga färg. Detta görs genom man tar bort plack och smuts som har samlats på tandens yta. Du kan nå dessa resultat med tandkräm som har blekningsmedel. Att se till att borsta tänderna ofta är ett utmärkt sätt att hålla tänderna borta från smuts på.

Ett annat sätt att bleka tänderna på handlar faktiskt om att bleka tänderna utöver dess naturliga tillstånd för att få önskat resultat. Att använda ett blekmedel tar bort fläckar och missfärgningar, vilket gör dem rena och vitare än tidigare. Det finns två slags blekmedel som används till denna process. Väteperoxid används av din tandläkare i en säker miljö och innehåller höga nivåer av peroxid. Om du istället  bleker tänderna hemma från en svensk återförsäljare så används helt naturliga ämnen.

Att rådfråga din tandläkare är ett säkert och effektivt sätt att få kunskap om hur du gör när du bleker tänderna hemma. Tandblekning på mottagning kan bli dyrt (ungefär 6000 kronor), så se till att utforska andra val om pengar är ett problem. Du kanske upptäcker att bleka tänderna hemma är bra nog (som kostar från 400-600 kronor vardera) och det finns flera att olika märken att välja mellan.

Är det dyrt att bleka tänderna hos tandläkaren?

Tandblekning på kontor är det dyraste av dina alternativ och kostar runt 3000 kronor per besök. Det kan ta flera besök för att få dina tänder helt vita beroende på hur envisa dina fläckar är. Att bleka tänderna hos tandläkaren är det bästa valet om du vill få vitare tänder snabbt eller om du behöver en viss vithetsgaranti.

Hur lång tid tar det att bleka tänderna?

Om du någonsin har funderat över hur snabbt du kan bleka tänderna så är du inte ensam. Det finns inga enkla svar på denna fråga. Vissa människor får resultat på bara några dagar, medan andra behöver mycket längre behandling. Hur snabbt tänderna blir vitare beror på flera faktorer.

Den första faktorn är vilken tandblekningsmetod du använder. Tandläkarens övervakade tandblekning ger bättre resultat jämfört med receptfri blekningsprodukter som tandblekningsskenor eller blekningsremsor. Den andra faktorn är färgen på dina tänder. Om de är en gul nyans är chansen att du kommer att se resultat relativt snabbt. Om tänderna är gråa efter mediciner kan tandblekning inte hjälpa alls. De flesta människor ser bra, vita resultat inom en till fyra veckor. Ny teknik har gett ett flertal människor från alla slags inkomstklasser möjlighet att få markant vitare tänder.

Hur går processen till att bleka tänderna hos tandläkaren?

Vad innebär det egentligen att bleka tänderna hos tandläkaren? Du kommer inte att somna eller få bedövningsmedel av något slag eftersom detta inte behövs. Din tandläkare lägger på en skyddande gel på tandköttet för att skydda vävnaden och sedan täcker han dina tänder med väteperoxidgel. Vissa tandläkare använder blekmedel för att påskynda processen eller förhöja effekten, och vissa tandläkare gör inte det. Gelén tvättas därefter bort helt efter 15 eller 20 minuter och processen kan upprepas flera gånger, beroende på hur missfärgade tänderna är.

Du bör tala med din tandläkare om att ersätta eventuella fyllningar eller kronor som är synliga när du ler eftersom tandblekningen inte kommer att bleka dessa. De kommer att sticka ut bland dina nya, blekta tänder och kan se smutsiga ut. En av de enda biverkningarna med tandblekning är känsligheten. Du kommer att uppleva känslighet i tänderna inom 24 timmar efter behandlingen har gjorts, men i allmänhet försvinner detta efter ett par dagar. Om problemen med känslighet fortsätter i längre än 3 dagar ska du tala med din tandläkare om att lindra denna känslighet.

Nu vet du hur tandblekning hos tandläkaren går till! Det innebär ingen smärta, praktiskt taget inga biverkningar, och inget att förlora. Proceduren kan variera i pris från mycket billigt till ganska dyrt, beroende på din tandläkare. Vitare tänder förbättrar ditt utseende markant. Det är perfekt för alla som har varit rökare eller kaffedrickare och vill radera effekterna av dessa vanor. Resultaten gör dina tänder upp till tio nyanser vitare än de var när du vaknade upp samma morgon.

Hela processen tar ungefär en timme totalt. Om missfärgningen är särskilt svår kan din tandläkare råda dig att fortsätta med hemma-behandlingar. Din tandläkare vill inte att du ska fortsätta behandlingen längre än han råder dig till eftersom det kan göra att känsligheten blir permanent.

Vilka tandnyanser är lättare att bleka?

I allmänhet är det lättare att få sina tänder vita om de är gula från början. Gråa tänder är svårare att bleka. Det enklaste sättet att ta reda på vad man kan förvänta från tandblekning är att prata med sin tandläkare. Vissa människor har tänder som är naturligt gula (den gula färgen är inte fläckar) och i deras fall kommer det att bli mycket svårare att bleka tänderna.

Hur som haver kan vi komma att överväga vilka tandnyanser som är enklast att bleka i takt med att vi åldras. Trots vår bästa hygien åldras tänder precis som vi gör. Naturlig tandfärg blir gul, brun eller grå beroende på de ämnen som har påverkat våra tänder. Detta rör sig t.ex. om matvanor och val av livsmedel eller genom regelbundet drickande eller rökning.

Tandfärg varierar mellan individer och kräver särskilda strategier var och en. Grå tandfärg blir värre av mineraler och fluor som finns i vatten och kan nu hjälpas av tandblekning hos tandläkaren. Till detta rekommenderar vi inte att du gör det hemma för att få ett bra resultat. Tandblekning hos tandläkaren kan vara nödvändigt om man vill bleka tänderna med laser, vilket är ett kosmetisk behandling för att bokstavligen ”ljusa upp” och bleka tänderna. Detta kan vara nödvändigt i mer extrema fall eller när resultaten krävs omedelbart. Gul nyans är normalt enklast att bleka. Att bleka bort den gula färgen kan man göra hemma med ett tandblekningskit.

Oavsett val av tandblekning är bra konsekvent munhygien och bra kost nyckeln för både blekning och behållande av ett friskt leende.

Kan man bleka tänderna hemma under graviditet eller vid amning?

Blekningseffekten i gelén åstadkoms med hjälp av en oxidationsprocess, vilket bara frisätter vatten och syre med en extra syreatom. Det är alltså syret som bleker tänderna. Oxidation av vissa metaller orsakar att rost bildas. Oxidation av tänderna bleker dem och det kan vara skadligt för vävnader och celler. Inga studier har hittills dokumenterat att någon skada har skett på  fostret; men eftersom graviditet är en sådan känslig tid för en bäbis varnar många tandläkare mot att bleka tänderna under graviditeten. Tänk också på att ju tidigare gången du är, desto känsligare är fostret, och under blekningsprocessen är det nästan omöjligt att inte svälja lite av gelen.

De flesta tandläkare är överens om att det är säkert att bleka sina tänder efter att barnet är fött och man ammar eftersom föreningen inte kan komma in direkt in i barnets blodomlopp. Återigen finns det dock mycket vi ännu inte vet om hur ämnen påverkar barnets långsiktiga hälsa. Således är det för att vara helt säker kanske bäst om du bestämmer dig för att vänta tills efter att du inte längre ammar innan du bleker tänderna.

Blekningstandkräm är inte effektiv för att ändra färgen på dina tänder men är helt säker att använda. Använd fluorskölj efteråt för att stärka tänderna. En annan blekningsprocess som kallas för “microabrasion” använder sura föreningar för att ta bort fläckar. Om microabrasion-processen använder ett litet fysisk verktyg för att fysiskt skrapa tänderna skulle barnet inte utsättas för något hot. Men processen använder sig av sura komponenter och det finns ännu mindre information om hur det skulle påverka en graviditet. Därför måste vi anta att den sannolikt är kontraindicerad.

Vi rekommenderar också att du innan du använder någon receptfri produkt pratar med din tandläkare. Detta då gulfärgning på tänderna kan vara ett symptom på ett större problem, inklusive nedbrytning av tandvävnad. Om man redan har tandlossning kan graviditeten i sig förvärra tillståndet.

Vi rekommenderar därför att inte bleka tänderna under graviditet eller amning. Om du ändå planerar att göra det så bör du kontakta din tandläkare. Med tanke på att tandblekning är en kosmetisk tandvårdsbehandling är fördelarna inte jämförbara med riskerna som kan uppstå under en graviditet.

Blir mina tandkronor, tandbroar och tandfasader vitare av att bleka tänderna?

Tandblekning fungerar endast på dina naturliga tänder och kommer inte att påverka dina kronor, broar, fasader eller liknande. En sak att tänka på är att dina kronor och broar kommer att se avsevärt annorlunda ut i färg än dina tänder om du bleker dem

Detta är något som är viktigt att ta hänsyn till innan man investerar i en mängd olika tandblekningsprodukter. En sak du bör titta på är hur mycket arbete som har gjorts på de synliga delarna av dina tänder.

Om större tandvårdsarbete har gjorts på själva framsidan av tänderna så kanske dessa produkter inte är något för dig. Om ditt arbete har gjorts främst på baksidan av din mun, eller på baksidan av tänderna, så är det förmodligen okej att fortsätta med tandblekningsprodukter.

Om tandvårdsarbetet är minimalt så är det bara att köra på och hitta en produkt som fungerar bäst för tandblekning. För snabbaste resultat utan att behöva punga ut en massa pengar är det en bra idé att undersöka tandblekningskit och remsor. De kommer att ge dig konkreta resultat på kort tid.

Hur länge räcker resultatet efter jag blekt tänderna?

I genomsnitt kan du räkna med att du får vitare tänder inom sex till tolv månader efter tandblekning, men detta kommer att variera från person till person. Du kan behålla resultaten längre om du undviker livsmedel och drycker som ger fläckar på tänderna. Exempel på livsmedel och drycker som färgar tänderna är te, kaffe och rött vin. Det andra är rökning av cigaretter som också kan orsaka fläckar på tänderna, och därmed håller sig tänderna vitare kortare. Sist men inte minst spelar personlig hygien en mycket viktig roll. Att inte hålla tänderna rena resulterar i att tändernas färg bryts ned och missfärgas ännu mer.

Individer som vill behålla sina tänder vita länge måste ta hand om sina tänder, äta hälsosamma livsmedel som inte missfärgar, och avstå från rökning. Dessutom finns det åtgärder som kan vidtas för en att få ut det mesta av tandblekningsbehandlingar. Man kan borsta sina tänder med tandblekningstandkräm och se till att tvätta munnen efter starkt missfärgande drycker och mat. Om du gör det kan du svara på frågan ”Hur länge räcker tandblekningsresultatet?” med ett triumferande ”Det tar ganska lång tid innan jag måste göra det igen!”. Personer som gör dessa saker sparar också en hel del pengar eftersom de inte behöver göra flera tandblekningbehandlingar strax efter varandra.

Individer som vårdar sina tänder på rätt sätt och följer ovanstående rekommenderade åtgärder kan få ut det mesta av sin tandblekning och upprätthålla ett vackert leende under en längre tid.

Vad är ”rätt” nyans av vitt för mina tänder?

Det finns ingen ”rätt” nyans för tänder – allt beror på vilken nyans du vill ha. Att bleka tänderna blir allt populärare då fler och fler människor genomgår denna behandling varje år.

I själva verket är en en hel del människor oroliga över tandblekningsresultatet. Dessa resultat varierar från person till person och beror på en mängd olika faktorer, såsom den naturliga tandfärgen, kosthållning och gener. Vanligtvis har folk gula, bruna och gråa tänder med missfärgningar.

Enligt Sveriges Tandläkarförbund är gulfärgade tänder bäst mottagliga för tandblekningsmedel. Bruna undertoner visar lite resultat, medan gråa missfärgade tänder svarar för minst tandblekning. Men detta betyder inte att grått färgade tänder inte visar några resultat alls när det gäller tandblekning. För att få reda på de möjliga resultaten bör du konsultera en tandläkare. Perfekt resultat uppnås när tänder har missfärgats genom konsumtion av läsk, kaffe, te eller vin. Att bleka tänderna kan också ta bort genetiska missfärgning eller fläckar som har bildats genom användning av antibiotika.

Vad är då rätt nyans av vitt på tänderna? Blekningsresultaten kan variera beroende på det ursprungliga tillståndet och färgen på de färgade tänder och det blekmedlet som används. Vanligtvis föredrar folk en naturligt vit färg eller mjukare vitare toner. Men personer med anknytning till showbiz-industrin föredrar en slående vit färg. Det är dock viktigt att komma ihåg att överdriven vithet inte kan erhållas genom normal blekningsbehandling. Extremt vita tänder kan uppnås genom porslinsfasader eller implantat. Dessutom är tandblekning tillfälligt och extra vithet försvinner med tiden om det inte görs upprepade gånger.

Kan man bleka tänderna hemma med hjälp av blekningstandkräm?

Blekningstandkräm kan vara effektiv för att avlägsna fläckar från tandytan och för att hålla dina tänder vitare längre efter en tandblekning. De flesta tandkrämerna på marknaden idag marknadsförs som tandblekningsprodukter, men är inte lika effektiva som andra alternativ när du bleker tänderna hemma.

Budgetmedvetna konsumenter kan prova blekningstandkräm. Det handlar om en extremt rik industri, så konkurrensen är stor. Kostnaderna för tandblekning hemma kan variera från 150 kr till 500 kr. Att få vitare tänder med tandkräm är ett enkelt, billigare sätt att uppnå ett litet ljusare leende på. Det finns många märken som hävdar att deras produkt bleker tänderna snabbt – så välj klokt. Faktorer att tänka på är personens ålder, livsstil och hälsovanor, samt livsmedelsval. Barn, till exempel, bör inte använda dessa produkter på sina känsliga tandkött. Och om du är rökare så bör du pröva på något starkare än ett blekande tandkräm.

Nyckeln till tandrengöring är ingredienserna. De flesta blekningstandkrämerna som tar bort fläckar som kaffe, cigaretter och livsmedelsprodukter innehåller samma ingredienser. Natriumkarbonat peroxid är den viktigaste stapelvaran till tandblekningsformler.

Vissa tandkrämsmärken kombinerar väteperoxid med bakpulver (vilket vi inte rekommenderar då det sliter på tänderna…) medan andra märken använder fluorid och triklosan för att ta bort fläckar. Det är viktigt att använda en tandkräm som innehåller triklosan när man använder ett tandblekningsmedel. Den slipande egenskapen tar bort fläckar från tänderna men kan förstöra emaljen om triklosan inte ingår. Denna ingrediens bildar en skyddande bindning på ytan och tänderna mellan borstningarna. Det förhindrar att plack bildas på ytan och gör att emaljen inte bryts ner.

För konsumenter med en tajtare budget så kan man bleka tänderna hemma med tandkrämer. Så länge du vet att resultaten inte är desamma som tandblekning hos tandläkare eller dyrare tandblekning hemma.

Om du vill ha bättre resultat ska du prova att använda en av de receptfria tandblekningsprodukterna, såsom ett startkit.

Är det farligt att bleka tänderna själv?

Nej, det är inte farligt. Du förgiftas inte av ämnena i tandblekningen eller mår dåligt på något sätt. Dessvärre har tandblekning hemma fått ett dålig rykte av de billiga tandblekningarna som såldes på nätet för några år sedan. Tänderna blev visserligen väldigt vita, men man kunde känna ett viss obehag och att det ilade i tänderna. Dessa tandblekningar är nu förbjudna i EU.

Däremot bör du inte ha hål i tänderna eller någon sjukdom i köttet när du sätter igång. Det kan leda till att det befintliga tillståndet blir värre. Då rekommenderar vi dig att gå till tandläkaren och fixa till det – sedan bleka tänderna.

Men för dig med en normal mun – kör på med gott samvete!

Är det farligt för min emalj att bleka tänderna hemma?

Det finns inga permanenta skador på emaljen eller andra tandstrukturer som resultat av att bleka tänderna hemma.

Kan mina tänder bli känsliga på lång sikt av att bleka dem?

Känslighet från tandblekning är alltid övergående. Det innebär att om det finns någon känslighet som orsakas av tandblekning går det bort inom en till två dagar efter behandlingen och patienten återgår till den tandkänslighet som han eller hon hade före de påbörjade blekningsprocessen.

Vilken tandblekning bör jag använda för att bleka tänderna hemma?

Under 2017 har vi testat en rad olika tandblekningar som tar bort missfärgningar på tänderna. Om du vill veta mer om hur vi gått tillväga så rekommenderar vi att spana in vårt bäst i test av tandblekningar.

Förstaplastsen

Recension av Dentway
Recension av Dentway
Läs en recension om Dentways Startkit och deras White Stripes, två produkter som enkelt bleker tänderna vita. Vi tipsar om hur du finner det bästa priset.
image

Andraplatsen

 Beconfidents Startkit
Beconfidents Startkit
Ett startkit med gel och skena som efter en veckas användning gör tänderna flera nyanser vitare till ett bra pris. Bra betalningsvillkor och gratis frakt.
449 kr
image

Läs recension

Tredje

Dentaworks Startkit
Dentaworks Startkit
Tredjeplatsen kammar Dentaworks hem som är något dyrare än Beconfident och har inte certifieringen Trygg E-Handel som både Dentway och Beconfident har. Men precis som dess två rivaler ger även Dentaworks ett skinande vitt resultat.
495 kr
image

Läs recension

Vad säger tandläkare och experter om att bleka tänderna hemma?

Att ta saken i egna händer och bleka tänderna hemma utan kunskap kan i vissa fall kännas osäkert. Vi har därför kontaktat en expert för att höra hennes åsikt:

Christina Malmsjö som arbetar som tandläkare på Akademikliniken med flera års erfarenhet av tandblekning berättar följande:

Det var på 1990 talet som tandblekning kom till Sverige och våra tandläkarpraktiker. På den tiden använde man en mycket dyr laserteknik. Dessvärre kunde tekniken vara mycket smärtsam om lasern prickade tandens pulpa (mjukvävnaden långt in i tanden). Som tur är har tekniken för vita tänder gått framåt och har förfinats. Idag är blekningarna mycket ytligare och bleker bara det översta lagret emalj av tanden. Hos en tandläkare kallas detta för ”stolsblekning” och själva blekningsproceduren utförs av en värmelampa. Denna behandling tar upp till två timmar och det är svårt att garantera vilken nyans tänderna kommer uppnå.

Christina fortsätter med att ge oss rådet att oavsett om man väljer att bleka tänderna hemma eller hos en tandläkare så ska man inte ha hål eller karies när man sätter igång. Hon menar att det är ungefär som att ta på sig deodorant efter ett pass på gymmet. Man bör fixa problemet först och inte stryka över det.

Hur länge har människor blekt tänderna?

Alla människor har sina egna skäl till att bleka tänderna. På denna sida har vi samlat lite rolig historia om tandblekning, information, råd och vad olika experter har att säga om tandblekning.

Människan har alltid varit besatt av en god munhygien och vita tänder. För tusentals år sedan tuggade vi på mjuka trädpinnar som substitut mot tandborste. På romarnas tid tog de tandblekningen till en helt annan nivå – de använde sitt eget urin (som innehåller ammoniak) och blekte tänderna.

På 1700-talet när man lyckades bemästra lite mer avancerade kemikalier än ammoniak så dränkte man tänderna i salpetersyra. Vilket i sin tur löste upp emaljen och man fick ett skinande leende. Det var bara en liten bieffekt att tänderna trillade ut kort efter.

Den franska kungen Ludvig XIV ”Solkungen” är ökänd för sin fruktansvärda hygien. Inte nog med att han bara tvättade sig två gånger per år, utan han hade inte en enda tand i munnen. Ludvig XIV tillsammans med sina läkare trodde att allt ont härstammade från tänderna och valde helt sonika att rycka ut dem allihopa. Till följd av detta var brändes kungen i munnen med glödande järn hela 14 gånger för att råda bot på infektionerna. Det ena ledde till det andra, och när man inte har några tänder kan man inte heller tugga maten vilket gjorde kungen oerhört gasig i magen.

Ja, vi människor har under senaste tusen åren tagit till allt extremare metoder för att behålla vårt vackra vita leende. Som tur var nådde kurvan av fåfänghet sin topp i slutet på 1800-talet. Från 1900-talet har vår kunskap om tand samt mun utvecklats explosionsartat och lett till dagens tandblekningsprodukter. Vi på Vita Tanden kan garantera dig att ingen av de produkterna vi marknadsför på hemsidan kommer göra så du varken tappar tänderna eller bli gasig i magen.

 

Lycka till!