Kan jag bleka mina tänder hemma med bakpulver?

Bakpulver & bikarbonat som tandblekning

Har du gula tänder och går i tankarna att göra något åt det? Bra då har du hamnat rätt. Här är kan du läsa en artikel om hur du får tänderna vita – antingen genom bakpulver eller med ett tandblekningskit.

Missfärgningar kan bero på flera olika saker som drycker, tobak, mat ålder eller att du helt enkelt struntat skolsyrrans tips om att borsta tänderna två gånger om dagen.

Fula eller missfärgade tänder är något människor har drabbats av under 1000-tals år och vi har försökt att bota problemet på alla möjliga olika sätt. Romarna använde urin (som innehåller ammoniak) och på 1700-talet så “avancerade” tandläkarkonsten och använde salpetersyra. Båda dessa ämnen är frätande syror och löser upp både missfärgningar OCH tänder. Så huskurer finns det gått om sedan lång tid tillbaka.

Ett tips som länge florerat på nätet är att borsta tänderna med bakpulver för att få vitare tänder. Det förekommer inte bara i Sverige och Europa, även amerikanerna använder sig av baking soda som huskur för tänderna. På din semester till Thailand kan du också hitta tandkrämer som innehåller små mängder med bakpulver.

Frågan är enkel: Fungerar det att använda bakpulver för att bleka tänderna?

Svaret är inte lika enkelt: Ja och nja. Vita Tanden förklarar varför det är så, samt låter en användare från forumet Flashback och tandläkare svara på frågan.

Innan vi sätter igång

Innan vi förklarar hur du går tillväga så måste vi tyvärr säga att bakpulver för att bleka tänderna inte är att rekommendera. Om du fortsätter läsa så får du ta reda på varför och se en rätt obehaglig bild längst ner.

Istället rekommenderar vi att du använder ett tandblekningskit för hemmabruk, de kostar cirka 500 kronor och är helt ofarliga för dina tänder. Under kan du läsa mer om 2021’s bästa tandblekning.

Dentway Starter Kit
Dentway Starter Kit
Vita Tanden har testat Dentways populära tandblekningskit. Vi är mycket nöjda och tagit före & efter bilder.
495 kr
image

Då kör vi! Vad är bakpulver egentligen?

Bakpulver används normalt för att baka bröd och goda bakelser, något som även namnet antyder. Det är ett jäsmedel som består av en blandning av:

 • Bikarbonat (natriumvätekarbonat)
 • Syra (natriumpyrofosfat)
 • Majsstärkelse

Bikarbonat är huvudingrediensen till bakpulver. Att använda bikarbonat för tandblekning fungerar på precis samma sätt som bakpulver. De andra två produkterna är tillsatta för att göra en din deg mer lättarbetad när du bakar.

Vad är riskerna med att borsta tänderna med bikarbonat eller bakpulver?
Visste du att bikarbonat är huvudingrediensen i bakpulver?

Två sätt att använda bakpulver

På internet florerar det huvudsakligen två olika tillväga gångssätt att bleka tänderna med bakpulver på. Bakpulver utblandat med andra ingredienser och ett “hardcore” sätt att bara använda bakpulver och vatten.

Bakpulver & andra ingredienser

Genom att blanda ut bakpulvret med exemplevis citron kan du få en ännu effektivare formula. Men som vi varnat dig för innan kommer det även med olika biverkningar (mer om det senare).

 • Bakpulver & väteperoxid – Väteperoxid har flera olika användningsområden. Allt från att bleka tänder, disinfektera sår till tarmsköljning (!). Tandblekningsprodukter innehållandes väteperoxid (över 0.1%) har förbjudits av EU att säljas till privatpersoner. Dock kan du köpa väteperoxid innehållandes 3% på Apoteket. Mycket effektivt att bleka tänderna med.
 • Bakpulver & citron/lime juice – Citron och lime innehåller citronsyra som är ett effektivt blekmedel. Dock bör du använda denna metod med stor försiktighet då citronsyra är starkt frätande på tänderna.
 • Bakpulver & kokosolja – Om det är någon huskur vi rekommendera är det denna. Kokosolja är en bra källa till laurinsyra, en mättad fettsyra som hjälper till med viktminskning, kolesterolnivåer, inflammation, sårläkning m.m. Kokosoljans fettsyra förhindrar karies, men om du vill vara snäll mot tänderna på riktigt så skippa bikarbonat. Vi har skrivet en separat guide om att bleka tänderna med kokosolja.
 • Bakpulver & äppelvinäger – Det finns studier som visar att äppelvinäger kan bleka tänderna, men även andra studier som pekar på att det skadar emaljen.

Metoderna blandas ihop så det bildar en sörja liknande tandkräm. Borsta sedan tänderna i två minuter och vänta med att spotta en minut. Skölj med vatten.

The Hardcore Way

Om du vill garantera ett vitt resultat så gör du följande:

 • 1 matsked vatten
 • 1 tesked bakpulver
 • Tandborste

Blanda vatten, bakpulver i en skål så att det blir en jämn vit smet. Doppa tandborsten i smeten.

Borsta tänderna i 15 minuter och skölj munnen grundligt.

Beskåda ditt nya vita leende i spegeln!

Bakpulver gör dina tänder vita, MEN…

Det som händer när du borstar tänderna med bikarbonat är att du slipar ner missfärgningarna på tänderna. Bakpulvret tar effektivt bort missfärgningarna och får även bort hårda beläggningar på dina tänder.

Problemet är att bakpulvret även slipar ner emaljen. Emaljen skyddar tänderna från sötsaker, repor, slag och ger tänderna glans. Om du slipar ner den så kan du förvänta dig en räkning från din tandläkare inom de kommande månaderna.

Om du vill göra ett experiment hemma så kan du prova att borsta en glasyta med bakpulversmeten, typ ett fönster. Du kommer se att glasetytan blir matt då bakpulvret ger små små repor.

Om du är i bråk med grannen för att du exampelvis spelar Justin Beiber för högt så bör du prova följande:

Ta din bakpulversmet och borsta grannens bil. Lacken kommer precis som glasytan bli matt och grannen kommer tro att radioaktiva fåglar har skitit på bilen.

Det är dåligt och farligt att borsta tänderna med bakpulver

Fördelar med att bleka tänderna med bakpulver

 1. Tänderna blir snabbt vita
 2. Det är billigt, cirka 15 kronor hos närmaste ICA
 3. Bra för att återställa pH balansen i munnen
 4. Du får snart träffa din trevliga tandläkare

Nackdelar

 1. Det smakar äckligt
 2. Du slipar ner emaljen
 3. Dyrt att träffa tandläkaren

Vad säger Flashback om bakpulvertandblekning?

Forumet Flashback förknippar många med information om Sverigedemokrater, droger eller hur kändisar har gjort bort sig under helgen. Men de har även flera andra sektioner som rör hälsa och skönhet bland annat.

Användaren “2wire” från tråden ‘Tandblekning – är min huskur farlig eller skitsmart?‘ ryter till ordentligt och slår hål på myten varför man INTE ska bleka tänderna med bakpulver.

Låter jävligt korkat, du förstör emaljen genom att slipa ner den helt med bakpulver! Dumsnålt kallas sådant agerande! Låter som något en dum tonåring skulle hitta på!!

När du har förstört emaljen och måste sätta in porslinsfasader för att inte se ut som en hemlös tonåring med brun käft då blir det betydligt dyrare. Då snackar vi uppåt 70k beroende på hur många tänder som måste fixas!

Vad säger tandläkare?

Informationen i denn artikel är hämtat från olika vetenskapliga källor, tandläkares hemsidor samt egen erfarenhet.

Om du bryr dig om vad proffs på området tycker om att bleka tänderna hemma så bör du inte göra det. Tandläkare avråder generellt från tre olika huskurer:

 • Bakpulver
 • Kol
 • Salt

Dessa tre metoder är alla vanliga på nätet men skadar också dina tänder.

Det finns fler metoder (och ofarliga!) för vita tänder

Om du tänker efter lite så är emaljen rätt viktig. Vi rekommenderar därför att du istället köper en tandblekning på nätet, som gör dina tänder flera gånger vitare, utan att förstöra dem. Dagens tandblekningar är helt ofarliga.

Nedan är en bild på sliten emalj. Granska tänderna tydligt så ser du att de nästan är genomskinliga, vilket stämmer. Eftersom emaljen är nedsliten så kan man se rätt in till tandbenet, ytan ser skrovlig ut och de är mycket missfärgade av all plack.

Om du bleker tänderna med bakpulver blir de först vita, sedan ser de ut såhär.
Såhär ser dina tänder ut om du borstar dem med bakpulver flera gånger. Genomskinliga, skrovliga och med enorma mängder plack.

Vita Tanden rekommenderar därför:

En tandblekning för hemmabruk tillverkad av svenska tandspecialister, som kostar cirka 500 kr.

För att få sälja tandblekningar till privatpersoner måste tandblekningen genomgå tester av Läkemedelsverket. Din emalj kommer alltså inte slipas sönder och du kommer inte behöva betala tandläkaren flera månadslöner. Resultatet blir desamma som hos tandläkaren, annars har du 100% garantirätt* att skicka tillbaka produkten och få pengarna tillbaka.

*Enligt återförsäljaren Dentways & Dentaworks handelsavtal.

Dentway Starter Kit är en mycket omtyckt tandblekning i Sverige, Norge och även vinnare av vårt tandblekningstest. Läs under vad Cosmopolitan och flera bloggare har att säga, samt missa inte Vita Tandens exklusiva rabattkod.

“Samma resultat som efter en dyr behandling hos tandläkaren.”
CosmopolitanCosmopolitan

“Slår rekord i enkelhet och ger faktiskt resultat!”
MamaMama

“Jag rekommenderar alla som söker en effektiv och superbra tandblekning att testa Dentway :D”
Andrea BadendyckAndrea Badendyck

“Det ger i vart fall resultat! Och tänk på det, jag rekommenderar aldrig produkter jag inte är nöjd med!”
Glenn HenriksonGlenn Henrikson

“Eftersom att jag snusar så har jag inte lust att det ska synas på tänderna och den enklaste och bästa sättet är därför bleka tänderna lite då och då. Jag har använt Dentways tandblekning i åtta dagar och är riktigt nöjd! Jag har provat tandblekning av kompisar innan och tyckte inte det gjorde någon större skillnad.”
Bjørn-ErikBjørn-Erik

Dentway Starter Kit
Dentway Starter Kit
Vi har testat Dentways Starter Kit som blekte tänderna flera nyanser vitare. Nedsatt med Vita Tandens exklusiva rabatt - klicka på den för att kopiera.
470:- 495:-
image
DENTWAY5YX
Expired

Summeringsvis

Att bleka tänderna hemma med bakpulver är en dålig idé för din generella tandhälsa, men ett effektivt sätt att få vita tänder.

Vi har gett dig tillräckligt med information för att du ska kunna göra ett eget beslut men tar inte ansvar för några eventuellt konsekvenser. Om du inte är intresserad av att köpa tandblekningsprodukter online kan du antingen gå till en tandläkare eller andra mer hälsosamma huskurer. Att borsta tänderna med gurkmeja eller kokosolja skadar inte tänderna och kan göra tänderna lite vitare.

Vanliga frågor

Ja, dina tänder kommer bli vita men inget vi rekommenderar.

Ja, bakpulver slipar ner din skyddande emalj och blottar det vita tandbenet. Läs hela vår artikel för att lära dig mer om detta.

Tandblekningskit för hemmabruk för cirka 500 kr eller gå till tandläkaren.

Ja det kan du, men det kan också skada din emalj om du doserar eller hanterar det fel. Använd en tandkräm som innehåller bakpulver istället.

Logo