Kan jag bleka mina tänder vita med bakpulver?

Bakpulver & bikarbonat som tandblekning

Har du gula tänder och går i tankarna att göra något åt det? Bra då har du hamnat rätt. Här är kan du läsa en artikel om hur du får tänderna vita – antingen genom bakpulver eller med tandbleking hemma.

Missfärgningar kan bero på flera olika saker som exempelvis starka drycker, tobak, mat eller att du helt enkelt fått naturliga missfärgningar med åldern. Fula tänder är något människor har drabbats av under 1000-tals år och vi har försökt att bota problemet på alla möjliga olika sätt. Romarna använde urin (som innehåller ammoniak) och på 1700-talet så ”avancerade” vi och använde salpetersyra, så huskurer finns det gått om sedan lång tid tillbaka.

Ett tips som länge florerat på nätet är att borsta tänderna med bakpulver för att få vitare tänder. Det förekommer inte bara i Sverige och Europa, även amerikanerna använder sig av ”baking and soda” som huskur för tänderna.

Frågan är enkel: Fungerar det att använda bakpulver för att bleka tänderna?

Svaret är inte lika enkelt: Ja och nja. Vita Tanden förklarar varför det är så, samt låter en användare från forumet Flashback ventilera sina åsikt.

Innan vi sätter igång

Innan vi förklarar hur du går tillväga så måste vi tyvärr säga att bakpulver för att bleka tänderna inte är att rekommendera. Om du fortsätter läsa så får du ta reda på varför.

Istället rekommenderar vi att du använder ett tandblekningskit för hemmabruk, de kostar cirka 500 kronor och är helt ofarliga för dina tänder. Under kan du läsa mer om 2017’s bästa tandblekning.

Recension av Dentway Start Kit

Vita Tanden har testat Dentways populäraste tandblekning för 895 kr (nedsatt till 470 kr under januari). Vi är mycket nöjda och tagit före & efter bilder.

470kr 895kr
DENTWAY5YX
7 days left

Då kör vi! Vad är bakpulver egentligen?

Bakpulver används normalt för att baka bröd och goda bakelser, något som även namnet antyder. Det är ett jäsmedel som består av en blandning av:

 • Bikarbonat (natriumvätekarbonat)
 • Syra (natriumpyrofosfat)
 • Majsstärkelse

Bikarbonat är huvudingredienserna till bakpulver. Att använda bikarbonat för tandblekning fungerar på precis samma sätt som bakpulver. De andra två produkterna är tillsatta för att göra en din deg mer lättarbetad när du bakar.

Vad är riskerna med att borsta tänderna med bikarbonat eller bakpulver?

Visste du att bikarbonat är huvudingrediensen i bakpulver?

Bakpulver kan fungera, MEN…

Det som händer när du borstar tänderna med bakpulver är att du slipar ner missfärgningarna på tänderna. Bakpulvret tar effektivt bort missfärgningarna på dina tänder och får även bort hårda beläggningar.

Problemet är att bakpulvret även slipar ner själva emaljen. Emaljen skyddar tänderna från sötsaker, repor, slag och ger tänderna glans. Om du slipar ner den så kan du förvänta dig en räkning från din tandläkare inom de kommande månaderna.

Ingredienser

 • 1 matsked vatten
 • 1 tesked bakpulver
 • Tandborste

Blanda vatten, bakpulver i ett glas så att det blir en jämn vit smet. Doppa tandborsten i smeten och provbor provborsta på en glasyta du har hemma (eller grannens lack på bilen!) Repas glaset har du tillräcklig mängd bakpulver. Borsta tänderna försiktigt i 15 minuter.

Det är dåligt och farligt att borsta tänderna med bakpulver

Fördelar

 1. Tänderna blir snabbt vita
 2. Det är billigt, cirka 15 kronor hos närmaste ICA
 3. Du får snart träffa din trevliga tandläkare

Nackdelar

 1. Det smakar äckligt
 2. Du slipar ner emaljen
 3. Dyrt att träffa tandläkaren

Vad säger Flashback om bakpulvertandblekning?

Forumet Flashback förknippar många med information om Sverigedemokrater eller hur kändisar har gjort bort sig under helgen. Men de har även flera andra sektioner som rör hälsa och skönhet bland annat.

Användaren ”2wire” från tråden ‘Tandblekning – är min huskur farlig eller skitsmart?‘ ryter till ordentligt och slår hål på myten varför man INTE ska bleka tänderna med bakpulver.

Låter jävligt korkat, du förstör emaljen genom att slipa ner den helt med bakpulver! Dumsnålt kallas sådant agerande! Låter som något en dum tonåring skulle hitta på!!

När du har förstört emaljen och måste sätta in porslinsfasader för att inte se ut som en hemlös tonåring med brun käft då blir det betydligt dyrare. Då snackar vi uppåt 70k beroende på hur många tänder som måste fixas!

Det finns fler metoder (och ofarliga!) för vita tänder

Om du tänker efter lite så är emaljen rätt viktig. Vi rekommenderar därför att du istället köper en tandblekning på nätet, som gör dina tänder flera gånger vitare, utan att förstöra dem.

En tandblekning för hemmabruk kostar runt 500 kr och kommer med posten nästa dag. Inte alls som att gå till tandläkaren tre gånger och kostar dig 3000 kr. För att få sälja tandblekningar till privatpersoner måste tandblekningen genomgå hårda tester och se till att användaren inte får något obehag. Dina tänder kommer alltså inte vittra sönder och du kommer inte behöva betala tandläkaren flera månadslöner.

Dentway är en mycket populär tandblekning i både Sverige och Norge. Läs under vad Cosmopolitan och flera bloggare har att säga!

Recension av Dentway

Vita Tanden har testat Dentways populäraste tandblekning för 895 kr (nedsatt till 470 kr under januari). Vi är mycket nöjda och tagit före & efter bilder.

470kr 895kr
”Samma resultat som efter en dyr behandling hos tandläkaren”
CosmopolitanCosmopolitan

”Slår rekord i enkelhet och ger faktiskt resultat!”
MamaMama

”Jag rekommenderar alla som söker en effektiv och superbra tandblekning att testa Dentway :D”
Andrea BadendyckAndrea Badendyck

”Det ger i vart fall resultat! Och tänk på det, jag rekommenderar aldrig produkter jag inte är nöjd med!”
Glenn HenriksonGlenn Henrikson

”Eftersom att jag snusar så har jag inte lust att det ska synas på mina tänder och den enklaste och bästa sätter är därför att börja med tandblekning. Därför började jag med en tandblekning som heter Dentway och jag är riktigt nöjd! Jag har provat tandblekning av kompisar innan och tyckte att det som blev vitt bara varade några dagar och inte gjorde någon större skillnad.”
Bjørn-ErikBjørn-Erik

JANUARIKAMPANJ - Dentways Starter Kit

Under januari är Dentways effektiva Starter Kit nedsatt 50% samt Vita Tandens exklusiva 5% rabattkod sänker priset till 470 kr. Klicka på rabattkoden för att kopiera.

470kr 895kr
DENTWAY5YX
7 days left

days
0
0
hours
0
0
minutes
0
0
seconds
0
0

Vita Tanden