Fungerar det att bleka tänderna med citron?

Tandblekning hemma med citron

Sverige är ett av de mest kaffedrickande länderna i världen. Många älskar att dricka minst en kopp kaffe på morgonen. Det är lika mycket en ritual som ett sätt att vakna upp ordentligt. Kaffedrickande kan dock göra att du får missfärgade tänder.

Det är inte bara kaffet som gör att du kan få missfärgade och gula tänder. Det finns många faktorer som bidrar, bland annat din kost och din ålder men även hur ofta och väl du borstar tänderna. Om du har missfärgade eller gula tänder finns det flera sätt att fixa detta på. Ett sätt som många hemsidor på nätet tipsar om är att bleka tänderna med citron.

Vi på Vita Tanden vill gärna slå hål på denna myt, en gång för alla.

Munnens pH-värde

Din mun har normalt ett neutralt pH-värde på cirka 7. När du äter något surt så bildas det syra i munnen, vilket leder till att emaljen i tänderna luckras upp. Det är inte bara sura saker som bildar syra. Även socker gör att det bildas syra, något som leder till att du får ett lågt pH-värde i munnen.

Citroner är sura eftersom de bland annat innehåller citronsyra. Det är med andra ord en sällsynt dålig kombination att borsta tänderna med citronsyra.

Vi har hittat flera olika metoder som utger sig för att ”bleka tänderna med citron”. Här är några exempel på metoder:

  • Bit på en stor citronskiva och gnugga runt, borsta sedan med vanlig tandkräm
  • Blanda citronens fruktkött och saft med väteperoxid
  • Mixa citronsaft med salt
  • Mixa citronsaft med bakpulver

Skadligt för tänderna

Av de metoder vi har funnit så är det sällan citronen används för sig själv. Att blanda citron med exempelvis väteperoxid kommer garanterat att ge dig vitare och skadade tänder. Vi har tidigare skrivit om peroxider och hur de påverkar tänderna. Inom EU får företag inte använda peroxider i sina tandblekningsprodukter eftersom de skadar både tänderna och tandköttet, även om de ger dig vitare tänder.

Tandblekning med citron fräter på tandens emalj och är inte lika bra som att köpa tandblekning.

Hur bra är det egentligen att bleka tänderna med citron?

Att mixa citronsaft med salt eller med bakpulver är snarlika metoder. Bägge kommer att ge dig vitare tänder eftersom de sliter ner dina tänder extra mycket tack vare syran upplösande egenskaper. Att borsta med citronsaft och salt kommer förmodligen även att göra ont.

Bättre alternativ för att bleka tänderna hemma

Det finns många andra variationer att hitta på nätet. Vi rekommenderar att du inte använder dig av citron på något sätt för att bleka dina tänder själv.

Det finns bättre och hälsosammare sätt att bleka sina tänder. Du kan exempelvis använda dig av Dentways Startkit om du vill få snabba resultat som håller länge. Hos oss på Vita Tanden kan du läsa mer om dessa produkter från Dentway och även från andra företag.

Glöm bort citron-tandblekning, använd dig istället av professionella produkter som ger ett garanterat resultat. Som störst i Sverige på tandblekningar har vi testat alla tandblekningar och sammanställt ett bäst i test och kommit fram till att ingen av tandblekningarna skadar din emalj och lämnar ett snyggt vitt resultat.

Recension av Dentway
Recension av Dentway

Läs en recension om Dentways Startkit och deras White Stripes, två produkter som enkelt bleker tänderna vita. Vi tipsar om hur du finner det bästa priset.

image