Naturlig tandblekningNyheter

Fungerar det att bleka tänderna med kol?

Vita tänder och tandblekning är ingen ny trend…

Missfärgade tänder är aldrig roligt, även om det oftast sker på grund av naturliga orsaker som starka drycker eller tobak. I dagens samhälle är vita tänder något som så gott som alla anser vara attraktivt och utstrålar framgång samt välmående. Det är inget nytt fenomen då Romarna även ville få vitare tänder genom att gurgla urin (innehåller ammoniak) eller på 1700-talet så användes salpetersyra. Både ammoniak och salpetersyra fräter bort emaljen och således även missfärgningarna.

Det är med andra ord inte så konstigt att tandvård är en enorm marknad både i Sverige och resten av världen. Att vilja bleka tänderna med kol är därför inget ovanligt!

Användningsområden

Vanligtvis används aktivt kol för dess bindande samt absorberande egenskaper och det finns därför flera olika användningsområden. Det är ett finfördelat pulver som går att köpa på nätet eller hos ett vanligt apotek.

Läkare använder aktivt kol för att rensa magen från giftiga ämnen.

Naturnissar som gillar att campa använder aktivt kol för att rena vatten från sjöar för att göra det drickbart.

Akvarier använder aktivt kol i vissa av sina filtreringssystem.

Tonåringar som vill bleka tänderna hemma med en billig huskur.

Att använda aktivt kol för att få vitare tänder är med andra ord inte vad det normalt används till.

Så här fungerar koltandblekning i teorin

Teoretiskt sätt ska det aktiva kolets absorberande egenskaper binda de färgämnen och missfärgningar du har på dina tänder vid tandborstningen. När du sedan spottar ut och sköljer munnen så ska även de ämnen som missfärgar dina tänder följa med.

Det kan bli lite geggigt när man borstar tänderna med aktivt kol.

Ursäkta bilden, hoppas du inte läser detta tidigt på morgonen

Det finns dock inga vetenskapliga studier som visar att koltandblekning fungerar. Däremot så finns det otaliga artiklar och bloggar som beskriver det aktiva kolets fantastiska förmåga att ge dig vitare tänder. Att hitta en källa som bygger på riktiga undersökningar och tester är svårt. Oftast så hänvisar kolblekningsartiklarna till andra liknande artiklar som påstår samma sak. De flesta tandläkarna som skriver om metoden på nätet är skeptiska och kritiskt inställda.

Hur bleker jag tänderna med kol?

Aktivt kol finns i form av pulver, tabletter och kapslar beroende på var du köper det. Oavsett vilken typ du har så mosar du kolet i en liten skål eller tallrik med lite vatten. Applicera därefter kolsörjan jämt på borsten och borsta tänderna precis som vanligt. Munnen kommer att bli helt svart och kommer att svida lite granna. När du har borstat tänderna ordentligt under 10 minuter ska du spotta ut och skölja.

Ingredienser:

  • Aktivt kol
  • Vatten
  • Skål/djup tallrik
  • Tandborste

Tanken är att tänderna nu kommer att se vitare ut. Vi på Vita Tanden upplevde ingen större skillnad när det kom till tändernas utseende under våra försök. Ett tips är att du sköljer munnen flera gånger efter koltandborstningen då kolpartiklar fastnar mellan tänderna och tandköttet, något som inte ser särskilt attraktivt ut. Du kommer även att få en svartfärgad tunga.

Därför bör du inte bleka tänderna med kol

Att bleka tänderna med kol gör att du sliter ned emaljen på tänderna. Regelbunden tandborstning med kol kan snabbt leda till att du skadar tänderna rejält. Att slita ned tänderna har en blekande effekt, vilket kan vara anledningen till att många anser att metoden faktiskt fungerar…

Problemet är att nedslitning av emaljen kommer att ge dig ilningar i tänderna och många andra framtida problem. Därför rekommenderar vi att du inte bleker tänderna med kol!

Ett bättre (och effektivt!) alternativ till kol

Om du vill bleka tänderna på ett effektivare och mer ansvarsfullt sätt så rekommenderar vi att du använder en tandblekning som går att köpa på nätet. De är billiga, ger ett snyggt vitt resultat och ger inga biverkningar eller obehag.

Dentway Starter Kit är en mycket omtyckt tandblekning i Sverige, Norge och även vinnare av vårt tandblekningstest. Läs under vad Cosmopolitan och flera bloggare har att säga, samt missa inte deras tidsbegränsade erbjudande!

Recension av Dentway Start Kit
Recension av Dentway Start Kit

Vita Tanden har testat Dentways populära tandblekning för 895 kr nu nedsatt till 470 kr. Vi är mycket nöjda och tagit före & efter bilder.

470kr 895kr
image
DENTWAY5YX
Expired

”Samma resultat som efter en dyr behandling hos tandläkaren.”
CosmopolitanCosmopolitan

”Slår rekord i enkelhet och ger faktiskt resultat!”
MamaMama

”Jag rekommenderar alla som söker en effektiv och superbra tandblekning att testa Dentway :D”
Andrea BadendyckAndrea Badendyck

”Det ger i vart fall resultat! Och tänk på det, jag rekommenderar aldrig produkter jag inte är nöjd med!”
Glenn HenriksonGlenn Henrikson

”Eftersom att jag snusar så har jag inte lust att det ska synas på tänderna och den enklaste och bästa sättet är därför bleka tänderna lite då och då. Jag har använt Dentways tandblekning i åtta dagar och är riktigt nöjd! Jag har provat tandblekning av kompisar innan och tyckte inte det gjorde någon större skillnad.”
Bjørn-ErikBjørn-Erik

Våren är här! Tidsbegränsat erbjudande
Våren är här! Tidsbegränsat erbjudande

Dentways populära Starter Kit tandblekning är nedsatt 50% samt Vita Tandens exklusiva 5% rabattkod sänker priset till 470 kr. Klicka på rabattkoden för att kopiera.

470kr 895kr
image
DENTWAY5YX
Expired

days
0
0
hours
0
0
minutes
0
0
seconds
0
0

Skillnaden på riktiga tandblekningsprodukter och aktivt kol

Under en lång period var det bara möjligt att bleka tänderna hos en tandläkare, vilket startar på 3000 kr. Det var en kostsam process som få hade råd med. Idag ser situationen helt annorlunda ut tack vare alla prisvärda tandblekningsprodukter som gör det möjligt att utföra tandblekningen själv. Trots att det är billigare än någonsin så är det många som väljer alternativa metoder för att försöka bleka sina tänder, vilket vi avråder från.

Det finns inga vetenskapliga bevis för att aktivt kol ska bleka tänderna.

Dessvärre finns det inga vetenskapliga bevis för att kol ska bleka tänderna. Däremot fungerar det bra att grilla med!

För att ett företag ska få sälja produkter som bleker tänderna måste produkterna genomgå rigorösa tester och undersökningar. Tandblekningarna får inte ge några kortsiktiga eller långsiktiga bieffekter som skadar hälsan och effekten måste dessutom vara tydlig och mätbar. Det finns otaliga andra krav som tandblekningsprodukterna måste klara av.

Dessa gäller inte för aktivt kol eftersom det inte är en tandblekningsprodukt. Det är med andra ord ingen som kontrollerar att just exakt den produkt som du köper är bra för att bleka tänderna. Det finns inga instruktioner som beskriver exakt hur du ska göra. Det finns ingen som tar ansvar om något går snett. Du har helt enkelt ingen kontroll över blekningsprocessen när du använder dig av koltandblekning.

Vita Tanden är Sverige största oberoende sajt för recensioner av tandblekningar hemma. Vi har precis gjort ett nytt test och kommit fram till vintern 2018’s bästa tandblekning. Så istället för att använda en halvtaskig huskur som kan ge eventuella bieffekter rekommenderar vi att du spanar in vårt test!