Fungerar det att bleka tänderna med kol?

Blir tänderna vita av aktivt kol?

Missfärgade tänder är aldrig roligt, även om det oftast sker på grund av naturliga orsaker som starka drycker eller tobak. I dagens samhälle är vita tänder något som så gott som alla anser vara attraktivt och utstrålar framgång samt välmående. 

Att borsta tänderna med kol är ett DIY tips som länge florerat på nätet. Antingen att blanda kol med vatten, eller tillsätta kol till din befintiliga tandkräm. 

Men frågan kvarstår – får du vitare tänder av att borsta dem med aktivt kol?

Användningsområden

Aktivt kol (inte att blanda ihop med grillkol) är ett finfördelat svart pulver som går att köpa på nätet eller hos apotek. Läkare har i flera hundra år använt kol till att minska olika gifters påverkan i kroppen. Men det har fler användningsområden än så:

  • Läkare använder aktivt kol för att rensa magen från giftiga ämnen.
  • Naturnissar som gillar att campa använder aktivt kol för att rena vatten från sjöar för att göra det drickbart.
  • Akvarier använder aktivt kol i vissa av sina filtreringssystem.
  • Tonåringar som vill bleka tänderna hemma med en billig huskur.

Att använda aktivt kol för att få vitare tänder är med andra ord inte vad det normalt används till. Men som du kan utröna av användningsområdena ovan, så är kolets huvuduppgift att suga till sig smuts.

Så här fungerar koltandblekning i teorin

Kolets porösa struktur har en negativ elektrisk laddning, vilket får det att locka till sig positivt laddade molekyler såsom toxiner, gaser och färgämnen. Såkallad “adsorption“.

Därför, rent teoretiskt sätt, ska det aktiva kolets absorberande egenskaper binda dina tänders missfärgningar.

Dock finns det inga vetenskapliga studier som visar att koltandblekning fungerar.

Däremot finns det otaliga artiklar och bloggar som beskriver det aktiva kolets fantastiska förmåga att ge dig vitare tänder.

Att hitta en källa som bygger på riktiga undersökningar och tester är svårt. Oftast så hänvisar kolblekningsartiklarna till andra liknande artiklar som påstår samma sak. De flesta tandläkarna som skriver om metoden på nätet är skeptiska och kritiskt inställda.

Detta fenomen har rapporteras om i både utländska och svenska medier. Såhär säger Per Ehrlington, tandläkare i Huskvarna till SR Radio:

“Totalt ovetenskapligt. Tanden är en väldigt tät yta och att kol ska kunna dra ut någonting? Nej, jag tror inte på det.”

Hur bleker jag tänderna med kol?

Om du vill ge trenden ett försök så ska du göra följande.

Aktivt kol finns i form av pulver, tabletter och kapslar vilket går att köpa på Apoteket. Oavsett vilken typ du har så mosar du kolet i en liten skål med lite vatten.

Borsta tänderna med kolApplicera därefter kolsörjan borsten och borsta tänderna som vanligt. Munnen kommer att bli helt svart och kommer att svida lite granna. Borsta i 10 minuter och spotta sedan ut.

Recept:

  • Aktivt kol
  • Vatten
  • Tandborste

Tanken är att tänderna nu kommer att se vitare ut. 

Därför bör du inte bleka tänderna med kol

Studier visar att koltandborstning sliter ned emaljen på tänderna. Regelbunden tandborstning med kol kan leda till att du skadar tänderna rejält. 

Problemet är att nedslitning av emaljen kommer att ge dig ilningar i tänderna och många andra framtida problem. Därför rekommenderar vi att du inte bleker tänderna med kol.

Sliten emalj

Bilden ovan visar tänder som har sliten emalj. Som du kan se är tänderna svagt genomskinliga och även missfärgade. Emaljen är väldigt viktig för att skydda dina tänder mot missfärgningar.

Därför kan aktivt kol leda till motsatt effekt om du vill ha vita tänder.

Ett bättre (och effektivt) alternativ till kol

Under en lång period var det bara möjligt att bleka tänderna hos en tandläkare, vilket startar på 3000 kr.

Om du vill bleka tänderna på ett effektivare, ansvarsfullt och billigt sätt så rekommenderar vi att du använder en tandblekning som går att köpa på nätet. De ger ett snyggt vitt resultat, utan biverkningar och är mycket billigare än tandläkaren. 

Vi på Vita Tanden är specialister på tandblekning och argumenterar för att använda produkter testade av Läkemedelsverket. Och inte påhittade huskurer du hört om på internet.

För att ett företag ska få sälja tandblekningsprodukter måste de genomgå rigorösa tester och undersökningar. Tandblekningarna får inte ge några kortsiktiga eller långsiktiga bieffekter som skadar hälsan och effekten måste dessutom vara tydlig och mätbar. 

Dessa gäller inte för aktivt kol eftersom det inte är en tandblekningsprodukt. Det är med andra ord ingen som kontrollerar att just exakt den produkt som du köper är bra för att bleka tänderna. Du har helt enkelt ingen kontroll över blekningsprocessen när du använder dig av koltandblekning.

Om du är intresserad av att bleka tänderna säkert så har vi jämfört resultatet av flera tandblekningskit. Nedan är vår favorit.

Vita Tanden är Sverige största oberoende sajt för recensioner av tandblekningar hemma. Vi har precis gjort ett nytt test och kommit fram till 2021’s bästa tandblekning. Så istället för att använda en halvtaskig huskur som kan ge eventuella bieffekter rekommenderar vi att du spanar in vårt test!


Logo