Fungerar det att bleka tänderna med salt?

Tandblekning hemma och salt

Salt är vår vanligaste krydda när vi lagar mat. Men visste du att det även finns tandblekningsmetoder som använder sig av salt? Precis som många andra konstiga tandblekningskurer har tandblekning med salt blivit något av en trend. Vi på Vita Tanden har testat om det verkligen fungerar att borsta tänder med salt och på så sätt få vitare tänder.

Till att börja med behöver vi gå in lite på salt och vilka egenskaper denna konstiga sten har.

Ja, salt är faktiskt en sten. Idag används salt till alla möjliga saker, från att smaksätta maten till att göra tvål och mycket mer. En av saltets främsta egenskaper är att det är vattenbindande. Detta är viktigt för kroppen, utan salt skulle vår kroppsvätska rinna rakt igenom oss. Men även om salt används i mat och är bra för kroppen (i liten mängd), hur fungerar salt på tänderna?

Test: Salt & tandborste

Vi testade en kur där vi borstade tänderna med salt. Salt har en slags slipande effekt på tänderna. Detta låter kanske inte särskilt hälsosamt och i för stor mängd är det inte heller det. Vi testade saltborstning endast några dagar. Det som behövs är:

  • Salt (gärna större saltflingor)
  • Lite vatten
  • Tandborste

Skölj tandborsten i vatten och doppa sedan borsten i saltet. Sedan är det bara att köra igång och borsta tänderna som vanligt. Du behöver absolut inte trycka hårdare än vanligt utan borsta försiktigt och länge. En del borstar tänderna med salt även på tandköttet, något vi valde att inte göra då det kan skapa irritation.

borsta tänderna salt

Det första resultatet

Efter en eller två användningar med saltborstning kommer inga större resultat att synas.

De första resultaten kom först efter någon vecka, tänderna var något vitare. Det var verkligen ingen wow-effekt, men tänderna hade ändå fått en lite, lite vitare färg. Vi borstade tänderna morgon och kväll med salt och avslutade med vanlig tandborstning efteråt (för att få bort den salta smaken).

Även om tänderna inte blev särskilt mycket vitare upplevde vi andra små fördelar med saltet. Munhälsan kändes lite fräschare då andedräkten var frisk och fräsch och emaljen fick mer ‘lyster’. Vi gjorde fler undersökningar kring tandborstning med salt för att ta reda på bieffekter och nackdelar.

Nackdelarna vi hittade med saltborstning var att:

  1. Emaljen slits otroligt mycket
  2. Tandköttet börjar svida

Dessa två nackdelar var stora nog för att få oss att känna att det räckte, framförallt då vi kände av i tandköttet.

Emaljen kommer inte tillbaka så att slita ut den i förtid kändes inte särskilt smart. Att borsta tänderna med salt några enstaka gånger är ingen fara. Om du däremot skulle börja borsta regelbundet med salt skulle emaljen frätas och slitas ner snabbt. En del människor har även upplevt svidande sår i tandköttet. Saltkristaller är ganska vassa så egentligen är sår inte en överraskande nackdel. Att strö salt på såren är alltid smärtsamt…

bleka tänderna med salt

Salt i tandkrämen?

Många som varit utomlands har ibland råkat köpa en tandkräm som smakar salt. Salta tandkrämer är väldigt populära i utlandet och även något som börjat synas även här hemma i Sverige. Som vi nämnde ovan har salt en slipande egenskap. Detta gör att tandkräm med salt kan göra tänderna vitare.

Men är det hälsosamt?

Svaren är tvetydliga. Många som använder salta tandkrämer menar på att de inte upplevt några nackdelar alls, medan andra fått missfärgningar och ilningar i tänderna.

Få vitare tänder säkert

Om du vill få ett vitare leende utan att slita emaljen och tandköttet finns bättre sätt än att använda salt. Vi har testat olika tandblekningsprodukter och en av våra stora favoriter är Dentway.

Deras startkit innehåller allt du behöver för att få vitare tänder snabbt och effektivt. Dentway är ett av de populäraste varumärkena på den svenska marknaden för tandblekning. Deras blekningsgel är egenutvecklad och helt naturlig samt är helt peroxidfri.

Lycka till!

Recension av Dentway Start Kit
Recension av Dentway Start Kit

Vita Tanden har testat Dentways populära tandblekning för 895 kr nu nedsatt till 470 kr. Vi är mycket nöjda och tagit före & efter bilder.

470kr 895kr
image
DENTWAY5YX
Expired

Detta är en del av vår artikelserie om naturliga tandblekningar.