De 7 bästa sätten att bli av med snusfläckar

Missfärgade tänder av snus? Lugn vi har lösningen

Snusfläckar på tänderna kan vara både oattraktivt och motbjudande. Alla vill bevara sina vita tänder, men med så många olika maträtter och drycker som ger fläckar på tänderna så blir det väldigt lätt att de får en färg och ett mönster som är ungefär lika snyggt som Donald Trumps frisyr (inte alls alltså).

Baserat på statistik från Swedish Match så har vi 1 miljon snusare i Sverige varav 80% är män och 20% är kvinnor. I Norrland snusas det helst lössnus, medan söderut i Sverige är portion mer vanligt. Kan man då säga att norrländarna har mest missfärgade tänder i Sverige…?

Nåväl, tillbaka till tipsen för att få bort dina gulbruna fläckar.

Det är svårast för rökare och snusare att bevara vita tänder. Men, en strikt och noggrann oral hygien kan hjälpa till med att ta bort och förhindra fläckar på tänderna.

Kvarliggande substanser på tänderna ger en kladdig yta som tillåter bakterier att växa och låter de ämnen som ger fläckar att hålla sig kvar. När detta blir för mycket, så måste man skrapa tänderna för att bli av med problemet.

Rökning och snusning är väldigt skadligt för hälsan och det vet vi alla, men det finns fortfarande många som vägrar att ge upp. Men det finns ändå ett par lösningar för att få tillbaka ditt en gång vita leende!

Sköt den orala hygienen

Bra oral hygien betyder tandborstning två gånger om dagen och användandet av tandtråd. Ja, vi vet, tandtråd är inte det roligaste men låter fula tänder roligare? Munskölj, särskilt framtaget för att göra tänderna vitare, kan hjälpa till med att bli av med uppbyggnaden av ämnen från snuset och fläckarna som redan sitter där.

Tandblekning hos tandis

Att bleka tänderna hos tandläkaren tar bort dina snusfläckar effektiv, men det är en obehaglig upplevelse, inte bara på grund av stressen som hänger ihop med tre (grundcheck, tandblekning och efterkoll) utan även kostnaden som brukar ligga runt 3000kr.

Skölj munnen

Att snusa rekommenderas eller beröms aldrig men, för de som ändå gör detta så kan det hjälpa att skölja munnen efter snusning då detta kan förhindra vissa fläckar. Sköljning låter din mun bli av med bakterier och de material som skapar fläckarna på emaljen. Och, bara för att förtydliga, vi menar sköljning med vatten eller munskölj och inte något starkare än så…

Regelbundna tandläkarbesök

Regelbundna tandläkarbesök kan göra det möjligt att bli av med envisa fläckar. Så missa inte besöken, du vet att det är något du borde göra ändå…

Använd rätt verktyg

För att bevara den goda orala hygienen och vita tänder så måste du vara säker på att du använder bra saker. Särskilda tandkrämer och tandborstar speciellt framtagna för att göra tänderna vitare kan faktiskt fungera, och det finns även andra bra och billiga metoder du kan använda hemma själv, mer om dessa i slutet av artikeln.

Rengör mellan tänderna

Det är väldigt viktigt att borsta tänderna varje kväll och samtidigt använda tandtråd för att uppnå vita tänder. Det är ett måste att ta bort nikotin och andra restämnen som lämnats mellan tänderna innan du lägger dig för dagen. Detta är eftersom bakterierna i munnen växer dubbelt så fort när du sover och den bakteriella tillväxten skapar fläckar.

Använd jordgubbar

Jordgubbar kan möjligtvis hjälpa till att göra tänderna vitare eftersom de innehåller ett enzym vid namn äppelsyra som finns i vissa tandblekningstandkrämer. Man kan mosa en jordgubbe eller enkelt gnugga den mot tänderna. Borsta sedan tänderna som vanligt direkt efter användningen av jordgubben.

Vad ska jag välja för att få bort snusfläckarna?

Men, hur mycket man vill tro på dessa ”mirakelkurer” är upp till en själv. Du kan testa dig fram med jordgubbar och kolpulver, borsta ditt tandkött blodigt eller fylla din väska med munskölj ”för att du alltid måste ha det tillgängligt”.

Något vi vet funkar är just tandblekningar. Och vi pratar inte om den dyra, jobbiga sorten hos tandläkaren, utan en produkt du kan använda i ditt eget bekväma hem en fredagskväll när du ändå bara sitter där i soffan och slötittar på ett gammalt avsnitt av Friends som du sett allt för många gånger.

För att läsa mer om tandblekningar för hemmabruk så rekommenderar vi att kolla in vårt bäst i test – där en tandblekning inte ens kostar 500 kr.

Vita Tanden