Hur kan jag fortsätta dricka kaffe och förhindra att mina tänder missfärgas?

Tips på hur du minskar att tänderna missfärgas av kaffe

Såhär ligger det till: Gula och bruna tandfläckar från kaffe orsakas av ett antal polyfenoler i kaffe som fastnar på utsidan av tänderna. Allt du kan göra som begränsar mängden polyfenoler som kommer i kontakt med dina tänder kommer att också begränsa mängden fläckar som kaffet orsakar. Ironiskt nog skyddar polyfenoler tänderna från syror och ger kaffe den komplexa smaken som många människor tycker om, så du bör hitta en balans som du är bekväm med.

Här är en lista över hur du kan begränsa missfärgning av kaffe:

  • Drick ditt kaffe med fettrik djurmjölk (och nej, inte på grund av mjölk är vit). Djurmjölkproteiner binder polyfenoler (åtminstone tills kaffet når magen) och binder bättre desto högre fetthalt mjölken har. Sojamjölk osv. kommer inte att minska missfärgning
  • Drick kaffe som är gjort av 100% Arabicabönor som har bearbetats (Robustabönor har mer polyfenoler… och mer koffein).
  • Välj en bryggmetod som extraherar färre polyfenoler. Detta innebär dock även mindre koffein, tyvärr.

Vilket kaffe bör jag dricka för att slippa gula eller bruna tänder?

Som vi nämnde ovan finns det flera faktorer som spelar in när du dricker kaffe och vill slippa missfärgade tänder. Dessa punkter har att göra med hur kaffet har bryggts, sin styrka och koncentration, men även vilka bönor du använder. Robustabönor har nästan dubbelt så mycket koffein som Arabicabönor har, välj därför Arabicabönor om du vill slippa gula tänder. Om du någonsin får en chans att titta på de faktiska bönorna innan du köper kan du kanske skilja mellan de två bönsorterna. Robustabönor är mindre, rundare, mer kupolformade och har ett rakare veck på sin undersidan än Arabicabönan. Jag brukar dock bara fråga rakt ut då det är mycket enklare…

Klicka på bryggtypen i tabellen för att se all information om olika bryggmetoder som ska minska kaffets inverkan. Detta kommer inte förändra ditt leende på en vecka, men kan vara något att tänka på i framtiden.

[table id=9 /]

Top tip No. 1

Vårt främsta tips är dock att minska kontakten mellan kaffet och tänderna. Du kan göra detta genom att dricka kaffet väldigt snabbt (mycket lättare med en espresso än en stor kopp bryggkaffe) eller genom att dricka med ett sugrör som är riktat mot baksidan av din tunga (inte superbekvämt).

Men om jag vill fortsätta dricka kaffe som en vanlig människa då?

Bortsett från att minska missfärgningen från kaffet med metoderna ovan, kan du själv behandla kaffets effekt på dina tänder själv (och något du kommer få fortsätta göra om du dricker kaffe..). Då rekommenderar vi följande:

  • Använd en Sonicare-tandborste – Studier har visat att en Sonicare-tandborste minskar fläckbildning på tänderna. Plack har en tendens att suga åt sig fläckar så fläckbildning kan förhindras markant genom att man håller tänderna rena. En Sonicare-tandborste är elektrisk och borstar tänderna med en svepande rörelse som effektivt tar bort plack. Du bör inte borsta tänderna omedelbart efter att du har druckit kaffe eftersom tänderna fortfarande kan vara ”mjuka” från syran i kaffet. Så länge du rengör tänderna en till två gånger dagligen kommer detta att ta hand om placket.
  • Blek tänderna lite nu och då – Detta för du best genom två olika och det som skiljer tillvägagångssätten åt är priset. Antingen väljer du att köpa en tandblekning på nätet för ett par hundralappar – Eller så går du till din tandläkare och ber hen göra det åt dig. Detta kostar garanterat mer än ett par hundralappar, samt att du behöver besöka din tandläkare minst tre gånger för att slutföra behandlingen innan du fått vita tänder. Om du är intresserad av att veta varför prisskillnaden är så pass stor så kan du läsa denna artikel om hemmablekning vs. tandläkarblekning. Om du är intresserad av att jämföra tandblekningar så kan du läsa vårt test av tandblekningar för hemmabruk.

Låt oss presentera våra top tips för att slippa missfärgade tänder av kaffe.

Slutsats & rekommendation?

Vi har gett flera tips, men dessvärre finns det ingen rekommendation som gör att du helt kan slippa att få missfärgade tänder av kaffe. Däremot finns det flera knep att minska dess inverkan på tänderna, samt olika blekningsmetoder för att reparera skadan. Vi skulle dock aldrig sluta dricka kaffe, utan anpassa oss efter omständigheterna istället…

Lycka till!