Hur kan jag fortsätta dricka te och förhindra att mina tänder missfärgas?

Tips för att slippa missfärgade tänder av te

När någon talar om te och tänder är det första de flesta tänker: ”missfärgade”. Att dricka te är (mer eller mindre) livsnödvändigt för vissa av oss, men dessvärre så är sanningen så att det gör våra tänder gula eller bruna.

Om du dricker te regelbundet bör du därför se till att skölja munnen noggrant efter att du har druckit, för att få bort överflödigt te som stannar kvar i munnen. Du vill att teet ska vara så kort stund som möjligt i munnen och minska kontakt med tänderna.

Alternativt kan du borsta tänderna tre gånger om dagen: morgon, eftermiddag och kväll för att rensa bort teets söta klibbiga innehåll. Du bör därför också lära dig några borsttekniker eftersom att vätskor kan stanna kvar någonstans i munhålan. Men frågan är vem som har tid att borsta tänderna efter lunch, så därför kan detta tips komma till nytta.

4-stegs guide för att minska teets påverkan

  1. Ta en klunk
  2. Lyft tungan för att undvika att teet rör sig från baksidan av dina övre och undre tänder
  3. Dra inte ihop kindmusklerna för att undvika att teet sprider sig i munnen
  4. Svälj medvetet och se till att teet åker rakt ner i matstrupen

Eller…  Så kan du helt enkelt dricka ditt te genom ett sugrör för att det ska minska dess kontakt med tänderna. Dock är det riktiga problemet socker för din tandhygien när det gäller te. Ta hand om din tunga och bespara dina tänder: drick gott te och dricka det utan socker!

Orsakar all slags te gula fläckar på tänderna?

Svarta teer tenderar att missfärga mer än vad gröna teer gör. Detta är på grund av den högre tanninhalten i svart te, vilket sätter sig på emaljen med tiden och missfärgar mer. Som vi nämnde innan kan du skölja munnen med vatten efter att du har druckit te för att tvätta bort en del tannin.

Har du börjat få gula tänder av att dricka te? Du kan vara lugn, vi har ett par tips som kommer hjälpa dig på traven.

Missfärgar kaffe eller te mer?

Teoxidering är inte som kafferostning. Under kafferostning värms bönor upp och detta bryter ned polyfenoler, så mörkare rostat kaffe ger i själva verket mindre tandmissfärgning. Teoxidering är å andra sidan en enzymatisk process, under vilken polyfenoler kombineras för att bilda de polyfenoltyperna som missfärgar mest. Dessa är kända som teaflaviner och thearubiginer. Intressant nog används faktiskt värme för att stoppa oxideringsprocessen i te.

Om du dricker helt oxiderade teer, som t.ex. svart te och Pu-erh teer, kommer dina tänder till slut att missfärgas mer än de hade gjort om du hade druckit kaffe. Denna nyhet är en enorm fördel för alla kaffedrickare där ute och om du är intresserad av att veta hur kaffe missfärgar dina tänder, så har vi skrivet en artikel om det.

Finns det något mer tips för oss som dricker te?

Om du vill fortsätta dricka te som en vanlig människa finns det två metoder som kan hjälpa dig att reparera skadan.

  • Borsta tänderna med en Sonicare-tandborste. En Sonicare-tandborste är en elektrisk tandborste som borstar tänderna i pulserande rörelser. Genom att polera tänderna med en pulserande rörelser så tar den effektivare bort plack som lätt samlar upp tanninerna som missfärgar tänderna och gör dem gula
  • Bleka tänderna lite till och från. Att bleka tänderna är en beprövad metod som faktiskt är helt ofarlig. Blekningsmedlet löser upp de syreatomer (som tanniner består av) samt andra ämnen som satt sig på tänderna. Det finns två olika alternativ av tandblekning; hos tandläkaren i tandläkarstolen eller hemma framför soffan. Skillnaden mellan de olika metoderna, bortsett från stolen, är priset. En hemmablekning kostar knappt 500 kronor, medan en tandblekning hos en tandläkare kostar cirka 3000 kr. Läs mer om varför det kommer sig här.

Slutsats & rekommendation

Våra tips kan hjälpa dig att minska teets negativa inverkan på tänderna, men dessvärre kommer ditt vita leende successivt bli gulare. Att sluta dricka te är därför inte vår rekommendation, en del nöje måste vi människor ändå få ha. Tandblekning är ett alternativ att minska skadan som redan skett och som även kommer göra tänderna vitare. Om du är intresserad av att läsa mer om vilka metoder av tandblekning för hemmabruk det finns så bör du klicka här, eller så kan du granska vår jämförelse av tandblekningar.

Lycka till!