Hur du säkert bleker tänderna hemma

En kort guide till tandblekning hemma

Med våra råd kan du säkert och effektivt lysa upp ditt leende hemma med tandblekningsgel. Den stora majoriteten av gelerna på nätet innehåller naturliga blekningsingredienser som inte lämnar några biverkningar.

Dock bör du passa dig för tandblekningarna man köper i USA, som kan innehålla peroxider.

Läs mer om det under och hur du enklast går tillväga för att bleka tänderna hemma.

Säkerhetsbekymmer med utländska geler

Enligt Svenska Tandläkarförbundet kan de peroxidbaserade blekningsmedlen som används i vanliga tandblekningsprodukter som strips och geler orsaka irritation i tandköttet.

Tandkänslighet kan också vara ett problem trots att båda irritation och känslighet vanligtvis går bort när du är klar med behandlingen. Det bästa sättet att undvika och förhindra dessa eventuella biverkningar på är att bleka dina tänder enligt de instruktioner som följer med ditt tandblekningskit och att det inte ska innehålla några peroxider.

I USA har man en annan bild än vad vi Européer har och har således bannlyst peroxider inom EU sedan 2012.

Bilden visar en tandblekningsgel innehållandes peroxider.

Köp inte tandblekning från USA på semestern, den kan innehålla peroxider.

 

Blek tänderna enligt instruktionerna

Innan du påbörjar en blekningsbehandling måste du formpassa ditt tandskydd för munnen. Du sänker ner det i varmt vatten i 5 sekunder för att göra tandskyddet mjuk. Sedan biter du tag i skyddet för att det ska formas i din mun.

Läs instruktionerna som berättar hur mycket gel du ska applicera på ditt munskydd, ofta är det väldigt lite. Borsta tänderna innan du applicerar gelen. Du behöver bara bära tandskyddet i högst en timma under dagen eller på natten.

Ofta brukar återförsäljaren rekommendera att du använder tandskyddet upp till två veckor för att få vitare tänder och bli av med dina gula eller missfärgade tänder.

När du är klar så tar du bort resterna som kan finnas kvar på tänderna med en trasa, ett rent finger eller en mjuk tandborste och skölj munnen väl.

Blekningsgel är ett bra sätt att göra ditt leende synbart ljusare på då du faktiskt ändrar färgen på dina tänder genom blekningen. För att upprätthålla ditt nya vitare gärna leende ska du använda tandtråd dagligen och borsta tänderna två gånger om dagen med en blekningstandkräm som exempelvis Beconfidents Supersmile.

Gå även på dina vanliga tandläkarbesök för att uppehålla en god munhälsa, för ibland missar även den bästa att borsta tänderna…

Hur blir resultatet?

Det tar cirka två veckor innan man kan räkna på samma resultat som på bilderna under. Vissa påstår att det ska ta 5-7 dagar, men då har bara en viss nyansförändring börjat ske. Vi rekommenderar 10-12 dagars användning, beroende på vilket resultat du vill uppnå.

resultat av dentway tandblekning

Resultat efter ha blekt tänderna med Dentway 10 gånger, läs recensionen här

Tips för att förebygga missfärgning av tänderna efter tandblekning

När du har slutfört en tandblekningsbehandling finns det vissa åtgärder som du kan vidta på kort sikt för att behålla ditt leende vitare. Vänta sex timmar innan du:

  • Använd ett sugrör – Använd ett sugrör när du dricker drycker för att hålla fläckorsakande färgämnen borta från dina tänder.
  • Sluta röka – Tobak kan orsaka missfärgningar på tänderna. Att sluta röka stoppar missfärgningen av tänderna och kan även göra de lite ljusare.

Om du känner dig redo att bleka tänderna hemma så rekommenderar vi vårt bäst i test av tandblekning. Här har vi jämfört svenska tandblekningar helt utan peroxider och svenska instruktioner.

Lycka till!