Tandläkare vs. hemma – vad är skillnaden egentligen?

Att bleka tänderna hos en tandläkare gentemot hemma kan jämföras med att sova på ett billigt hotell mot ett dyrt. Det kanske låter lite konstigt att jämföra ett hotell med tandblekning, men om du läser hela artikeln så kommer du förstå.

När man bleker tänderna gäller det att vara resultatinriktad; att bli av med det missfärgade tänderna. Vissa (jag dvs.) argumenterar att en hotellnatt är samma sak.

Håll i dig!

Dyr tandblekning = Grand Hotel?

Så vad menar jag egentligen med att exemplifiera med ett hotell när du ska bleka tänderna?

Ett dyrt hotell – Ju mer du betalar på ett dyrt hotell ju större rum får du, glassigare lounge och fler marmelader till frukosten. Låter ju hur trevligt som helst, för alla gillar väl marmelad?

Ett billigt hotell – Har däremot inte lika stora rum, en mindre bar, färre marmelader och troligtvis fler rabattkuponger som säger i stil med “Boka fem nätter – Betala för tre!”.

Orsaken till att du hyr ett hotellrum är att du reser och behöver någonstans att sova.

Alla behöver sova och det gör man helst inomhus. Att välja ett dyrt hotellrum är en fråga om ekonomi, livstil och prioriteringar i livet. Även om du väljer ett billigt rum så kommer du få en natts sömn. “Resultatet” är desamma.

Samma princip går att applicera när man ska bleka tänderna.

Antingen kan du gå till tandläkaren och betala priset för en Londonweekend eller så väljer du att att köpa en tandblekning på nätet. Resultatet kommer bli desamma, men upplevelsen kommer variera.

Vad väljer du?

Ett tandläkarbesök hos Lennart i Jakobsberg en tisdag i november

Jag har valt att exemplifiera med en av de 85 kliniker som drivs av Folktandvården i Stockholm och låter Lennart vara en påhittad tandläkare.

Stockholm är den staden i Sverige där det görs flest tandblekningar hos tandläkaren per år. Om det beror på att att vi har större skönhetskomplex, dricker mest kaffe eller att det är Sveriges mest befolkade stad låter jag lämna osagt.

Att jag exemplifierar med Lennart beror på att min tandläkare hette Lennart innan jag blev myndig och fick välja en annan…

“Lennart” arbetar på Folktandvårdens klinik i Jakobsbergs centrum i Järfälla.

Stockholmare bokstavligen älskar att bleka tänderna! Varför just Stockholm? Det bor många här och antagligen vill ha vita tänder.
Bra gjort Stockholm, första pris i tandbleknings-SM!

Sätt dig in i följande…

Du vaknar upp en mörk tisdagsmorgon i mitten på november och skummar igenom dagens schema på mobilens blåa ljus:

  • Föreläsning 08.30
  • Lunch 12.30
  • Föreläsning 13.15
  • Tandblekning Lennart Jakobsberg 17.30 
  • ZUMBA på SATS Spårvagnshallarna 20.00

…och tanken slår dig:

Hur fan åker jag till Jakobsberg? Buss, tunnelbana, pendeltåg, taxi!? MAMMA! Kan du skjutsa mig?

Förmiddagen går förbi snabbt, lunchen går ännu snabbare men vid klockan 15.00 är det något varmt som lägger sig över dig. Nu går inte tiden lika snabbt längre. Det börjar bli mörkt utomhus och luften är tung av snöblandat snuskregn.

Tankarna börjar flacka och vad är det egentligen föreläsaren i manchesterkostym babblar om längst fram i salen?

Föreläsningen är nu över och du sliter på dig jackan och du snabbar dig ut ur salen för att mötas av följande:

Att bleka tänderna hos tandläkaren är inte alltid så kul
Klassisk bild från Stockholm en tisdagseftermiddag i november.

Pendeltåget till Jakobsberg lämnar Stockholms Centralstation och du kommer fram 17:12, vilket är perfekt. Det tar nämligen 10 minuter att gå från tåget i snöblasket.

Du är nu framme.

Vid första besöket hos tandläkare Lennart får du kravla upp i hans fina blåa, tandläkarstol med den schyssta lampan ovan som ger en känsla av förra vinterns semestersol i Thailand.

Vid detta tillfälle kollar Lennart så du inte har någon tandsten, för då måste stenen grunkas bort. “Använder du verkligen tandtråd?”

Nästa steg är att gjuta en specialanpassad skena efter tänderna. Ut ur munnen åker pincetterna och ersätts med blåa tandläkarhandskar och en manhaftig justering för att formen ska ligga rätt.

När kirurgin är klar och den anpassade skenan är gjord får du en tub med tandblekningsgel, långa föreskrifter och bokar in ett återbesök 30 dagar senare (sådär 7 dagar innan Julafton).

Grattis! Nu kan du äntligen sätta igång och bleka tänderna, eller?

Jag har faktiskt sparat det bästa till sist:

Först måste du reparera hålet i plånboken på 3000 kr.

Att bleka tänderna hos tandläkaren är säkerligen en trivsam vistelse om du pluggar till tandläkare eller är pensionär. Som student är det ju jättespännande att få se vad tandläkare Lennart gör (!) och som pensionär är alla avbrott i vardagens tristess välkomna.

Men jag antar att det är väldigt få pensionärer som läser detta inlägg och en försvinnande liten mängd med blivande tandläkare.

Så ställ dig frågan: är detta något du har tid och vill betala för?

En MIO-soffa och ett avsnitt Narcos senare

Jag vill illustrera med ett avsnitt av Narcos hur det fungerar att bleka tänderna hemma.
Vad är det vita? Kan det vara… Torkad tandkräm?

Att köpa en tandblekning på nätet och bleka tänderna hemma är dock en helt annan historia. Det är historien om Pablo Escobar.

Ett avsnitt Narcos är cirka 46 minuter. Avsnitt ett och två (Descenso & Free at Last, båda oerhört bra) i säsong ett är dock lite längre om vi ska snacka detaljer…

46 minuter är mer än väl för att bleka tänderna hemma. Dock kommer behöva titta på 7 avsnitt innan du kommer få vita tänder enligt anvisningarna på förpackningen

Första dagen går du ut till brevlådan för att hämta ditt vadderade kuvert – det är Steg 1.

Steg 2 är att forma en mjuk plastskena efter dina tänder i varmt vatten.

Steg 3 är att stoppa in skenan i munnen och slå dig ner i din fräscha MIO-soffa och dra igång ett avsnitt Narcos.

Andra dagen är förarbetat gjort och nu är det bara att trycka ut lite gel i skenan och hoppa ner i soffan igen. Avsnitt två.

Tredje dagen kommer du på att det går att diska medan du bleker tänderna. Effektiv och snygg samtidigt, success!

Sjunde dagen kommer du stå framför spegeln och se att senaste veckans slappande har gett dig vita tänder. Dubbel success!

Ledordet är att vara resultatinriktad

På samma sätt som jag exemplifierade med hotellet innan, så ska jag nu dra en paralell till att bleka tänderna. Ledordet är att vara resultatinriktad; hur får jag bort fula missfärgningar och gör tänderna vita igen?

Att bleka tänderna hos tandläkaren är som att boka ett dyrt hotellrum. Fler marmelader, schysstare inredning och dyrare lakan.

Att bleka tänderna hemma är som att boka det billiga rummet.

Resultatet nästa dag är desamma – du har fått en natts sömn.

Vad är priset för att bleka tänderna hemma?

Mindre än 500 kr.

Efter du blekt tänderna

Det är inte svårt att bleka tänderna hemma och mycket billigare än hos tandläkaren.

Att bleka tänderna är inte raketforskning som en tandläkare gärna vill få det till. Däremot är det en fin inkomstkälla för dem och ett högst mediokert tidsfördriv för dig.

Nej, att bleka tänderna är en fråga om att klicka hem en tandblekning, gå ut till brevlådan och ladda ner valfri serie.

Efter du blekt tänderna bör du inte dricka vin, kaffe eller indiska grytor. Men, handen på hjärtat – hur många behöver vin, kaffe eller indiska grytor en vardagskväll i soffan?

Vi har testat ett par tandblekningar och sammanställt ett test. Våra kriterier på en bra tandblekning är att de ska följa svenska föreskrifter för kosmetiska, behandla sina kunder väl och gärna bjuda på lite schyssta erbjudanden ibland.

Spana in testet här.

Det behöver inte vara svårare än så att bleka tänderna hemma. Lycka till!

Logo