InformationNaturlig tandblekningNyheter

Oil pulling med kokos – en uråldrig kur från Indien

Kan kokos göra mina tänder vitare?

Gula och missfärgade tänder är ett vanligt bekymmer idag för svenskar, men även norskar, finskar, amerikaner… Ja alla vill ha vitt leende. Alla människor får missfärgade tänder med åren, men om du dricker mycket kaffe, te vin, etc. så går denna processen snabbare.

Det finns dock flera huskurer på nätet som påstås vara effektiva för att få vitare tänder. En av de metoderna är oil pulling med kokosolja som vi ska titta närmare på idag.

Vad är oil pulling & hur gör man?

Det är en metod som hör till Ayurveda, en urgammal indisk läkekonst vars rötter sträcker sig hela vägen till år 5000 före Kristus. Oil pulling är ett samlingsnamn på en naturlig olje-kur som härstammar från Indien och just kokosoljan kan bytas ut mot sesamolja, resin, mdfl.

Den mest omtalade metodena av oil pulling utförs genom att hälla en matsked kokosolja i munnen, baserat på vanligt kokosfett från kokospalmen (Cocos nucifera).

När oljan är i munnen använder du tungan för att sila oljan mellan tänderna och runt om munnen, precis som med munskölj.

Tanken är att kokosoljan drar till sig alla toxiner och på så sätt rengör din mun och tänderna. Detta ska du göra i 15-20 minuter, därefter ska du spotta ut oljan och skölja munnen med varmt vatten. Hela processen ska utföras en till två gånger om dagen.

Borsta & bleka tänderna med kokosolja

Att använda kokosolja som ett substitut till tandkräm är populärt även det populärt bland naturpraktiserande. Precis som vid oil pulling så utnyttjar du i detta fall kokosoljans antiseptiska egenskaper för att ta död på bakterierna runt tänderna och tandköttet.

På så sätt motverkar du bildandet av plack på tänderna. Även om det inte finns något som tyder på att oil pulling inte bleker dina tänder, men är bra för den generella munhälsanGenom att ta bort plack från tänderna som kan ansamla smuts så arbetar du proaktivt för att inte få ökad chans för missfärgning.

Borsta tänderna med kokos har flera gynnsamma effekter på munnen.

Flytande kokosolja

Kom ihåg att kokosolja stelnar och blir hårt. Om du bestämmer dig för att använda kokosolja för oil pulling eller blekning, undvik att spotta ut oljan i avloppet utan i en flaska.

Kokosoljan hälsosamma egenskaper

Kokosolja är ett naturligt ämne som innehåller många vitaminer och antioxidanter. Dess hälsosamma egenskaper är väldokumenterade och kliniskt bevisade. Oljan används i alla möjliga produkter, från tvål och hudkrämer till skonsamma schampoprodukter.

Kokosoljan kan med andra ord mycket väl ge dig renare och fräschare mun. Det finns däremot inget som tyder på att du får just vitare tänder genom att skölja munnen med kokosolja. Om du däremot söker ett naturligt alternativ till munskölj så passar kokosolja perfekt.

Kan oil pulling hjälpa mig med något annat?

Enligt Ayurveda så har oil pulling flera positiva effekter som uppstår när man gurglar eller svishar oljan i munnen. Det sägs att den kan förbättra:

  • Akne
  • Astma
  • Diabetes
  • Huvudvärk
  • Migrän

Om du vill veta mer om hur Ayurvedisk medicin fungerar rekommenderar vi att läsa mer på Ekoliv.nu.

Om jag vill ha vita tänder ändå?

Principen bakom oil pulling – att vårda sin mun och sina tänder, är god och något vi på Vita Tanden anser vara viktigt. Men om du vill bleka tänderna finns det bara en enkel utväg vilket är tandblekning för hemmabruk. Att prova på oil pulling är väl värt besväret, men du får inte vitare tänder. Det ett bra sätt att rensa ur munnen från bakterier och smuts.

Men hoppet för ett vitt leende slutar inte där!

För du har hittat till Vita Tanden, Sveriges största sajt för tandblekning där vi testar och rankar tandblekningar. Vi vill ge dig ett tips!

Dentway är en mycket populär tandblekning i både Sverige och Norge. Hör vad några tidningar och bloggare har att säga:

Tidningen Mama uppmärksammar Dentway White Strips och skriver att produkten: ”slår rekord i enkelhet och ger faktiskt resultat”
MamaMama
”Samma resultat som efter en dyr behandling hos tandläkaren”
CosmopolitanCosmopolitan
Jag rekommenderar alla som söker en effektiv och superbra tandblekning att testa Dentway :D
Andrea Andrea
Det ger i vart fall resultat! Och tänk på det, jag rekommenderar aldrig produkter jag inte är nöjd med!
GlennGlenn

Eftersom att jag snusar så har jag inte lust att det ska synas på mina tänder och den enklaste och bästa sätter är därför att börja med tandblekning. Därför började jag med en tandblekning som heter Dentway och jag är riktigt nöjd! Jag har provat tandblekning av kompisar innan och tyckte att det som blev vitt bara varade några dagar och inte gjorde någon större skillnad.

Bjørn-ErikBjørn-Erik
Recension av Dentway
Recension av Dentway

Vita Tanden har testat Dentways populäraste tandblekning för 895 kr (nedsatt till 495 kr hösten 2017). Vi är mycket nöjda och tagit före & efter bilder.

495kr 895kr
image

Men som alltid bör man inte överdriva

Även om oil pulling som tandblekning i sig inte är farligt och fungerar i princip som en längre form av munskölj så finns det vissa saker du bör ha i åtanke om du ska prova på denna metod.  Det är inget substitut mot vanlig tandvård. Har du problem med tänderna eller någon av de andra listade åkommorna bör du söka upp tandläkare för att få professionell hjälp