Ska man borsta tänderna innan eller efter man ätit?

Det är allmänt känt för de flesta att man ska borsta tänderna efter en måltid; Men för att hålla tänderna i så bra skick som möjligt, är det ofta mycket bättre att borsta tänderna innan du äter, istället för efter.

Varje gång du äter eller dricker något som är sött, utnyttjar bakterier i munnen dessa sockerarter för att göra syror.

Dessa bakteriella syror gör att det totala pH-värdet i munnen sjunker under normala nivåer och gör därmed din tandemalj “mjukare” och mer sårbar för nötning. Detsamma gäller när du konsumerar sura livsmedel eller drycker (dvs. citrusdrycker, salladsdressing , läsk etc.) Syrorna i sin tur kan ligga till grund för plack och att du får missfärgade tänder.

En dålig balans i munnen är därför inget du vill ha.

För de flesta människor börjar tandemaljen demineralisera vid pH ~ 5,5. Processen som tar hand om att få ditt orala pH-värde till normal nivå efter att ha ätit något sött, sker långt ifrån omedelbart och tar vanligtvis ca 30 minuter med friskt saliv.

Du bör dock inte enbart lita på en normal salivproduktion för att återställa pH-värdet. Överväg att tugga xylitoltuggummi eller använda ett alkaliskt munvatten för att balansera ditt orala pH snabbt.

Varför du bör borsta tänderna innan måltiden

Risken med att borsta tänderna omedelbart efter måltider är att du borstar bort syramjuknade lager av din emalj med din tandborste, vilket aldrig är bra.

Dessutom löper tänderna en ännu större risk för tandborstnötning när du dricker eller äter saker som redan är mycket sura.

Forskning tyder på att skador som orsakas av syror kan undvikas genom att vänta 60 minuter innan du borstar tänderna efter betydande sura exponeringar. Däremot bör du ändå utföra en viss rengöring med tandtråd eller andra verktyg för att ta bort livsmedel som fastnat. Att springa runt med salladsrester mellan tänderna är aldrig snyggt.

I helhet är det mer effektivt att förebygga håligheter genom att borsta innan du äter eller dricker eftersom du därmed “tar bort” så många bakterier som möjligt innan du “matar” dem (ett undantag är att borsta innan läggdags, som du definitivt bör göra).

Att minska det totala antalet bakterier i munnen som kan producera syra innan du äter, kommer att begränsa hur surt pH-värdet i din mun blir och kommer att införa fluor i plackvätskan som i sin tur minskar den totala skadan som bakterierna kan göra mot dina tänder.

Vissa studier har visat att det i vissa munområden där bakterier inte har borstats bort på ett par, förblir pH-värdet surt i flera timmar, så det är oerhört viktigt att hålla tänderna rena.

Natriumlaurylsulfat i många tandkrämer leder till förändringar i smak vilket gör att människor undviker att borsta före måltider, så att hitta en SLS-fri tandkräm är nyckeln. Något du hittar på närmaste Apoteket eller  Beconfidents Tandgloss som både rengör, stärker och ger tänderna en viss glans.

Du kan alltid använda en våt tandborste för att rengöra munnen. Glöm inte heller att du alltid ska använda en lågnötande tandkräm och att endast använda en mängd tandkräm stor som en ärta.

Omedelbar användning av en alkalisk sköljning (helst som innehåller fluor för att främja remineralisering), stimulering av salivproduktionen med xylitol tuggummi eller mint, samt en lätt rengöring genom att spola ut livsmedel och socker som fastnat, är alla viktiga steg för att bibehålla en frisk mun hela dagen.

Ett sista tips från Vita Tanden

Något vi alla på Vita Tanden kan rekommendera utöver att hålla munnens hygien är att bleka tänderna. Men inte med någon halvtaskig hemmakur med salt och bakpulver, utan med en beprövad svensk tandblekning.

Vi testar regelbundet tandblekningar och sammanställer ett bäst i test. Att bleka tänderna hemma kostar inte mer än 500 kronor och tar cirka 10-14 dagar. När granskade du egentligen färgskalan på dina tänder, kanske det är dags att steppa up ditt tandborstnings-game och köpa en tanblekning idag?

Vi önskar dig, din tandborste och din mun ett stort lycka till!

Logo