Sneda tänder och priset det kostar att skaffa tandställning

Krokiga eller sneda tänder är mycket vanliga både bland barn och vuxna. Om du är missnöjd med hur dina tänder ser ut, eller om de orsakar hälsoproblem, så kan du få dem justerade.

Om du är under 23 är det gratis. Om du är över så är det motsatsen. Kostnaden kan dra iväg ordentligt beroende på vilken metod du väljer. En klassisk tandställning brukar landa runt 50 lakan.

Dock, om du kan uppvisa att det ger dig problem i vardagen så kan du få det täckt av högkostnadsskyddet.

Fortsätt läsa för att ta reda på varför tänderna blir krokiga, de hälsoproblem som de ibland kan orsaka samt de tekniker som används för att anpassa dem.

Vad orsakar krokiga tänder?

Barn som ler med sneda tänder

Både vuxna och barn kan få sneda tänder av olika orsaker. Nedan kan du hitta ett par anledningar till varför det är så, samt vad du kan göra för att minska uppkomsten av det.

Sneda tänder hos barn

Både mjölk och permanenta tänder kan växa ut krokiga. Barntänder flyttar ibland till krokiga positioner eftersom de är för små för att fylla den mängd tandkött som tilldelats dem.

Långvariga vanor, som att suga på en napp eller tumme, kan också orsaka att barnens tänder blir utskjutna eller sneda. Ärftlighet och genetik kan också spela en roll.

Om ditt kära barn har krokiga babytänder betyder inte att det kommer få krokiga tänder när det växer upp.

Men, om babytänder växer för trångt tillsammans kan de permanenta tänderna också växa ut trångt.

Om ditt barn har vart med om en olycka, slarvat med tandborstningen så att tänderna ruttnat eller andra skäl som gör att tänderna faller ut snabbare än vad de naturligt skulle göra, så finns det en risk att de permanenta tänderna kan växa ut snett.

Vuxna

Följande problem är i stor del beroende på livsstilsval, men även genetik. Därför kan de även i viss mån påverka barns tänder också.

Käftstorlek

Mat på senare dagar har gått och blivit “mjuk”. Bearbetad mat som många konsumerar kräver mindre tuggning än den mat som äts av våra förfäder.

Denna förändring har förändrat vår kollektiva käftstorlek och gjort den mindre. Forskare tror att vår kortare käke kan vara ansvarig för trånga, krokiga och feljusterade tänder.

Dåliga myofunktionella vanor

Myofunktionella vanor är repetitiva beteenden som påverkar musklerna eller funktionerna i munnen, käken eller ansiktet i helhet. De inkluderar:

 • Suga på tummenen
 • Napp eller flaskanvändning
 • Dålig rutin när du sväljer
 • Andas genom munnen

Malocclusion (feljusterad käke)

Dina övre tänder är avsedda att passa något över dina nedre tänder, med spetsarna på dina övre molar som passar in i spåren på dina nedre molar. När denna anpassning inte sker, resulterar malocclusion.

Vanliga feljusteringar inkluderar överbett och underbett. Om du har ett överbett sticker dina övre framtänder ut längre än dina nedre framtänder.

Om du har underbett skjuter dina nedre framtänder ut längre än dina övre framtänder. Dåliga myofunktionella vanor kan leda till att en otillåtenhet uppstår.

Genetik och ärftlighet

Om en eller båda dina föräldrar hade trånga eller krokiga tänder är det möjligt att du också kommer få det. Du kan också ärva överbett eller underbett från dina föräldrar.

Dålig tandvård

Om du inte går till tandläkaren minst en gång per år så kan det hända att du missar sjukdomar i munnen som kan leda till sneda tänder. Utan att du vet så kan du lida av tandköttssjukdomar eller håligheter. Detta kan leda till krokiga tänder och andra tandhälsoproblem.

Dålig kost

Dålig näring, särskilt hos barn, kan leda till tandförfall och dålig tandutveckling, vilket är potentiella föregångare till krokiga tänder.

Olyckor

Alla som har tittat på ishockey vet hur deras tänder ser ut (eller uteblivnaden av dem). En träff i ansiktet eller munnen kan nämligen slå tänderna ur plats, vilket resulterar i en eller flera krokiga tänder.

Problem orsakade av krokiga tänder

Skäggig man med sneda tänder

I vissa fall kan krokiga tänder påverka din livskvalitet. Till exempel kan feljusterade tänder påverka din förmåga att tugga och orsaka smärta när du äter.

Dessutom kan vissa människor känna sig så medvetna om sina krokiga tänder att de slutar le eller undvika sociala situationer.

Dock, så finns det än fler hälsoproblem som sneda tänder kan leda till. Om du upplever något av följande så är det bäst att gå till tandläkaren med dina största hundögon för att få en tandställning eller annan behandling suventionerad av Försäkringskassan:

 • Periodontal sjukdom Det kan vara svårt att borsta mellan krokiga tänder. Detta kan leda till tandförfall och tandköttssjukdomar. Om den lämnas obehandlad kan tandköttssjukdom leda till periodontit, en allvarlig infektion som kan skada benen i munnen och tänderna.
 • Tuggning och matsmältning – Krokiga tänder kan störa hur du tuggar, vilket i sin tur kan orsaka matsmältningsproblem.
 • Överflödigt slitage – Krokiga tänder kan också orsaka överflödigt slitage på tänder, tandkött och käftmuskler, vilket resulterar i spruckna tänder, käftbelastning, temporomandibulär ledstörning och kronisk huvudvärk.
 • Talproblem – Om dina tänder är feljusterade kan de påverka hur du artikulerar vissa bokstavelser, samt leda till generellt talproblem.
 • Självkänsla – Om du är olycjlig med ditt utseende kan det i sin tur leda till brist på självkänsla och socialt undvikande.

Ersättning från Försäkringskassan

När du konsulterar en tandläkare och hen anser att du är berättigad till högkostnadskydd så finns det en ersättningstrappa:

 • 50 procent av kostnader som överstiger 3 000 kronor
 • 85 procent av kostnader som överstiger 15 000 kronor

Vilka typer av problem som aktiverar högkostnadsskyddet är relaterat till om det påverkar ditt liv i stort. Men det är också högst individuellt, för om man läser på Vården.se så är det 100 tals kommentarer från personer med sneda tänder som inte fått tandställning erbjuden av sin tandläkare.

Vilka alternativ finns för att räta ut tänderna?

Om du har bestämt dig för att fixa till tänderna, finns det ett par alternativ du kan diskutera med din tandläkare.

Tandställning är vanligast för barn, men också det mest effektiva alternativ för människor i alla åldrar, förutsatt att dina tänder och tandkött är tillräckligt starka. För barn är det ett särskilt bra alternativ eftersom tandköttet och benvävnder fortfarande är flexibla.

Det tar mellan två till tre år för en tandställning att räta ut sneda tänder. Tiden varierar beroende på vilken typ av tandställning du använder, samt hur pass sneda dina tänder är.

Läs vidare för att lära dig om de olika typerna av tandställingar du kan välja mellan, samt kirurgiska alternativ.

Fast “klassisk” tandställning

Gul och röd tandställning

Den vanligaste typen av tandställning är den såkallade fasta tandställningen, klassiskt räls tandställning eller buccal tandställning – kärt barn har flera namn.

Här fästs fästen/brackets på tänderna, sedan späns en ståltråd genom fästena som korrigerar tänderna. Denna behandling används för personer med mer komplexa problem.

Ibland krävs en ställning runt huvudet som ytterligare korrigerar tänderna. Dock så används bara denna huvudställning på natten. förutom fasta hängslen.

Pris

Priset för en tandställning hos Folktandvården varierar mellan 27 000 – 41 000 kronor för nedre och över käke. Priset varierar beroende på hur pass sneda dina tänder är.

Hos en privat aktör, typ Aqua Dental kostar både övre och undre käke upp till 75 000 kronor. Under ditt första besök får du en konsultion på vad det kommer kosta exakt.

Bra att veta

Tandställningar av stål har kommit långt sedan deras tidiga dagar; fästena är mindre, använder mindre mängd metall och mindre obekväma. Du kan även välja mellan flerfärgade gummiband för att matcha din personlighet.

Keramiska tandställningar

Närbild på en keramisk tandställning

Keramiska tandställningar påminner om rälstandställning i sin form. Dock är fästena och tråden genomskinlig eller tandfärgade, så att de inte sticker ut lika mycket som metallfästen.

Pris

Korrigeringsprocessen är densamma som metallfästen, även om keramiska fästen är benägna att fläckas och bryts lätt. De kostar ungefär 5000 kronor mer per käke än klassiska tandställningen. Så cirka 30 000 kronor per käke.

Osynlig tandställning

Tandställning som används under natten

Osynliga tandställningar, som Invisalign, är nästan osynliga. De är endast avsedda att användas av tonåringar och vuxna.

Denna typ av tandställning skiljer sig från både keramiska och klassiska varianten.

Du får nämligen ett par genomskinliga plastskenor som är skräddarsydda för att passa din mun. De passar över varje tand som ett munskydd och tas bort och byts ut två gånger i månaden. Detta alternativ rekommenderas inte för allvarlig korrigering av sneda tänder.

Pris

Osynliga tandställningar kan också ta längre tid att räta ut tänderna än traditionella tandställningar. De kostar mellan 55 000 till 60 000 kronor per käke, beroende på vad som behövs göras.

VIssa tandläkare möjliggör månatliga betalningsplanalternativ för denna behandling.

Linguala tandställningar

Spegel i munnen som visar tandställning

Den linguala ytan är den sida av tänderna som vetter mot tungan. Linguala tandställningar är en annan form av osynliga hängslen. De liknar den traditionella tandställningen, förutom att de fäster på baksidan av dina tänder.

Pris

Denna behandling passar dock inte för alla. Den är dyr och kan kosta upp till 120 000 kronor, samt är svår att rengöra. De rekommenderas vanligtvis inte för allvarligt sneda tänder. Dessutom kan det ta längre tid att uppnå resultat och vara svårare att vänja sig vid att bära.

Kirurgi

Tandläkare med stor borr

Det går att fixa sneda tänder utan tandställning genom kirurgi. De kan vara ett sätt att minska den tid du behöver för att bära hängslen eller om du har mycket små problem.

Din tandläkare kan föreslå ett mindre kirurgiskt ingrepp som är utformat för att omplacera ben och tandkött som hjälper till att hålla tänderna på plats.

Det tar vanligtvis mindre tid för att uppnå önskat resultat. Det finns en ny metod kallad “Inman Aligner” vilket tar mellan 6-16 veckor. Dock passar inte denna metod för grovt krokiga tänder, utan anses mer som estetisk tandvård.

Om du har grövre problem så kan det involvera ett större ingrepp som är utformat för att justera din käke. Detta kallas ortognatisk kirurgi . Denna typ av operation kan rekommenderas om dina tänder har påverkat ditt tal eller din tuggförmåga. Dock kan behandlingen ta flera år och ingreppet görs under narkos.

Pris

Ett större ingrepp är självklart beroende från person till person, där kostnaden överstiger 100 000 kronor.

Inman Aligner kostar cirka 20 000 kronor och då ingår uppföljning samt oftast tandblekning.

Tandställning – hur det går till & när det smärtar

Kvinna som har smärtande tandställning

Vissa personer drar sig för att räta ut sina tänder med tandställning då det kan göra ont. Här kan du läsa mer om när, var och hur det kommer kännas.

Inför

Vissa människor kan behöva bära distanser eller separatorer mellan tänderna i en till två veckor innan de får tandställning.

Dessa distanser stoppas in mellan tänderna vilket kan ömma i några dagar. Känslan påminner av att att ha mat mellan tänderna.

När tandläkaren monterar tandställningen, kommer du troligtvis inte att uppleva någon omedelbar smärta.

Nästa steg är att fästa gummiband runt de bakre kindtänderna. Denna process kan vara tillfälligt obekväm eftersom den medför ett visst tryck och kan kännas klämmt i munnen, men det är inte direkt smärtsamt.

När gummibanden är på plats rengörs eller “etsas” tänderna med en lösning som smakar surt. Tandläkaren tvättar sedan av tänderna och applicerar lim på ytan av den övre eller nedre uppsättningen tänder eller båda.

Många ogillar smaken på etsningen och limmet, men dessa steg bör inte orsaka obehag eller smärta.

När limmet är på plats monterar tandläkaren fästen på varje tand. Limmet härdas sedan med ett blått ljus som påminner om tandblekning. Dock så är denna del av processen helt smärtsam.

Slutligen, när fästena är på plats, dras en tråd genom fästena från din ena kindtand till den andra. Du kan känna ett visst obehag, men ingen smärta.

Att bära tandställning

Inom några timmar kommer du börja känna ett visst tryck i munnen och käken. Trycket kommer från tandställningen som långsamt drar ihop tänderna och kan skapa smärta och obehag, vilket kan pågå från en dag till ungefär en vecka.

Några saker att förvänta sig under den första veckan inkluderar:

 • Ont i tandköttet
 • Skrapor eller sår på insidan av kinderna pga. metallfästena som gnuggar mot dem
 • Potential för skärsår på tungan när du använder tungan för att känna på tandställningen

Varteftersom så minskar smärtan då tänderna långsamt justeras. Vilket är både positivt och negativt. För att tandställningen ska fungera måste tandläkaren dra åt dem regelbundet.

Vanligtvis sker åtdragning en gång i månaden eller efter behov, beroende på dina framsteg. Vid varje åtdragning så kommer du troligtvis uppleva en viss smärta eller obehag. Dock är din mun nu härdad så du får inga fler skärsår utan smärtan är enbart i tänderna och tandköttet.

Avlägsning

Normalt är att bära en tandställning 1-3 år och du kommer hinna bli riktigt tjenis med din tandläkare. När hen tar bort fästena, banden och ståltråden kan du uppleva lite obehag.

Retainerför en snygg framtid

För att slutföra processen kommer du få en såkallad “retainer. Det är en skena som hjälper till att hålla dina tänder i sin nya position efter tandställningen. Retainern används för de flesta bara på natten och skapar inte något ytterligare obehag.

Vissa retainers är permanenta och kommer att kräva att en tandläkare limmar dem på tänderna på samma sätt som tandställningen. Dock klistras denna retiner på baksidan av tänderna och du kommer inte märka av den.

Det är inte ovanligt att människor har problem med att borsta tänderna ordentligt när de bär tandställning eller en retainer. Detta kan i sin tur leda till hål i tänderna eller tandköttsjukdomar, vilket kan vara smärtsamt i sig.

Att hålla munnen så ren som möjligt med god munhygien är A och O. Undvik klibbiga, sura sockerrika livsmedel kan hjälpa till att förhindra hål och tandförfall.

Tips för att minska smärtan

Tuggummi som fastnat i tandställning

Vi har samlat de bästa tipsen nedanför för att minska smärtan i samband med tandställning:

 • Äta mjuk mat som soppa youghurt eller kokade grönsaker
 • Ta receptfria smärtstillande tabletter
 • Skölj munnen med varm saltvattenlösning bestående av 1 tesked salt per 300 ml vatten
 • Dricka kalla drycker eller äta kall mat
 • Is i en handduck på ansiktet
 • Gå till apoteket och fråga om ett vax som gör att tandställningen inte skär lika lätt i munnen
 • Undvik klibbig mat och tuggumi som kan göra att tandställningen lossnar
 • Borsta tänderna ordentligt två gånger per dag

Summeringsvis

Sneda tänder är högst personligt och det finns olika metoder för att räta ut dem igen. Den effektivaste och billigaste är en klassisk tandställning i stål – men också den metod som ger mest obehag.

Innan du sätter igång så bör du konsultera en tandläkare och fråga vilka olika alternativ du kan använda. Du kan nämligen vara så att dina problem täcks av högkostnadsskyddet.

Logo