Stor guide till tandköttssjukdomar och varför du eller ditt barn får det

Vad är egentligen tandköttssjukdomar?

En tandköttssjukdom är en inflammation i tandköttet som kan utvecklas till den grad att det påverkar benet som omger och stöder tänderna. De tre stadierna av tandköttssjukdomar – från minst till mest allvarlig – är gingivit, parodontit och avancerad parodontit.

Tecken och symtom på att du har en tandköttssjukdom

Tandköttssjukdomar kan vara smärtfria, så det är viktigt att vara medveten om något av följande symtom:

 • Tandköttet som lätt blöder när du borstar tänderna eller använder tandtråd
 • Svullet, rött eller känsligt tandkött
 • Tandkött som går bakåt eller flyttas bort från tanden
 • Ihållande dålig andedräkt eller dålig smak i munnen
 • Lösa tänder
 • En förändring i hur tänderna möts
 • En förändring i hur proteser passar
 • Synligt var som omger tänderna och tandkött
 • Skarp eller dov smärta när du tuggar livsmedel
 • Tänder som är alltför känsliga vid kalla eller varma temperaturer

Orsak till sjukdomar i tandköttet för vuxna

Bakterier i plack – en klibbig, färglös hinna som ständigt bildas på tänderna – orsakar tandköttssjukdomar. Om plack inte tas bort kan det hårdna och förvandlas till tandsten. Dessutom kan placket fortsätter att bildas på tandstenen. Att borsta tänderna eller använda tandtråd kan inte ta bort tandsten; en tandläkare måste genomföra en tandrengöring för att ta bort det.

Hur diagnostiseras tandköttssjukdomar?

Om det inte tas bort genom daglig tandborstning och tandtråd kan plack bli tandsten, vilket blir en grov och yta som uppmuntrar att mer plack bildas. Plackbakterierna kan infektera tandköttet och tänderna, och så småningom kommer tandköttet och benet som stöder tänderna att påverkas.

Det finns tre stadier av tandköttssjukdom:

 • Gingivit – Detta är det tidigaste stadiet av tandköttssjukdom. Det är en inflammation i tandköttet som orsakas av att plack byggs upp vid tandköttskanten. Du kan märka en viss rodnad eller svullnad i tandköttet, eller att det någon gång blöder under tandborstning. Under detta tidiga stadium av tandköttssjukdom kan det vändas eftersom benet och bindväven som håller tänderna på plats ännu inte har påverkats.
 • Parodontit – Vid detta skede har det stödjande benet och de fibrer som håller tänderna på plats oåterkalleligt skadats. Tandköttet börjar bilda en ficka under tandköttskanten, vilket uppmuntrar genomträngning och tillväxt av plack under tandköttskanten. Professionell behandling och förbättrad personlig munhygien kan oftast hjälpa till att förhindra ytterligare skador på tandköttet, stödjevävnad och ben.
 • Avancerad parodontit – Under detta mer avancerade stadium av tandköttssjukdom kan fibrerna och benen runt dina tänder förstöras, vilket kan orsaka att tänderna att flyttas eller lossar. Detta kan påverka benet och hur du äter och kommunicerar. Om aggressiv behandling inte kan rädda dem måste tänderna tas bort av en tandspecialist. Din tandläkare kommer att ge återbyggande alternativ om tänderna tas bort på grund av denna slags tandlossning.

Om jag har blivit drabbad – hur går behandlingen till?

En professionell rengöring av din tandläkare eller tandhygienist är det enda sättet att ta bort plack på om detta har har byggts upp och hårdnat till tandsten. Genom att planera in regelbundna kontroller – en till två gånger om året – kan  tidiga stadium av tandköttssjukdomar behandlas innan det leder till en mycket allvarligare tandköttsinfektion.

Om tandköttssjukdomen är mer avancerad kommer behandling att planeras in så att de sjuka tandköttsfickorna och tandköttsinfektionerna kan behandlas korrekt. En tandhygienist använder en ultraljudsskalningsanordning för att avlägsna plack, tandsten och matrester över och under tandköttskanten, och sedan skalas tand- och rotytorna av för att göra dem mjuka och sjukdomsfria. Laserbehandling används också ibland för att ta bort tandsten. Om tandköttsfickorna är mer än 5 millimeter djupa och du inte har måttlig till svår parodontit kommer tandköttsflikkirurgi att utföras av en parodontolog för att minska tandköttsfickorna. Benet kommer även att återställas.

Liknande förhållanden

Enligt Folkhälsomyndigheten har forskare upptäckt potentiella samband mellan tandköttssjukdomar och andra allvarliga hälsotillstånd. Om du har diabetes, till exempel, så löper du större risk att utveckla infektioner, som t.ex. tandlossning. Folkhälsomydigheten rapporterar att tandköttssjukdomar kan vara anslutna till skador någon annanstans i kroppen. Nyligen publicerade studier visar ett samband mellan orala infektioner och sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och stroke. Ytterligare forskning pågår för att undersöka dessa samband.

För föräldar: Vad är tandköttssjukdomar och hur kan det påverka ditt barn?

Ingenting får dig att smälta som ditt barns leende. Men så snart barnen börjar få tänder blir de mottagliga för sjukdomar i tandköttet som kan attackera ditt barns fina, pärlvita tänder.

Trots att vissa typer av tandlossning och sjukdomar är vanligare hos vuxna så är barn inte immuna mot de skadliga effekterna av tandköttssjukdomar. Regelbundna tandvårdskontroller kan hjälpa, men det är upp till dig som förälder att förstå exakt vad tandköttssjukdomar är och lära ditt barns hygien kan förhindra att t.ex. gingivit påverkar ditt barns stolta leende.

Typer av tandköttssjukdomar hos barn

Enligt Svenska Tandläkarförbundet är barn känsliga för vissa typer av tandköttssjukdomar som du bör vara medveten om.

 • Gingivit – Den vanligaste sjukdomen i tandköttet. Gingivit påverkar alla barn i alla åldrar. Det är en sjukdom i tandköttet som får tänderna att bli känsliga och ofta svullna upp eller börja blöda. Om det lämnas obehandlat kan gingivit förvandlas till andra typer av parodontala sjukdomar, vilket är anledningen till varför föräldrar måste vara extra vaksamma.
 • Aggressiv parodontit – När gingivit lämnas obehandlad kan det leda till aggressiv parodontit, vilket oftast drabbar molarer och framtänder. Det är vanligare hos tonåringar och unga vuxna. Trots att aggressiv parodontit resulterar i förlust av alveolärt ben innebär sjukdomen endast små mängder av uppbyggt plack.
 • Generaliserad aggressiv parodontit – Efter puberteten kan barn bli mer mottagliga för en annan slags tandköttssjukdom som kallas för generaliserad aggressiv parodontit. Det handlar om överdriven uppbyggnad av plack och innebär att denna plack attackera tandköttet och även leder till tandlossning. Tandköttet kan också bli rött och inflammerat eftersom sjukdomen angriper hela munnen, inte bara molarer eller kindtänder.

Symtom på tandköttssjukdom hos barn

Okej, så du är inte någon tandläkare men du bör ändå kunna upptäcka tecken på gingivit relativt enkelt. En av de vanligaste symtomen är blödande tandkött under tandborstning i kombination med svullnad, rodnad och känslighet. Om ditt barn säger att det gör ont att borsta tänderna, eller inte vill borsta tänderna alls bör det vara en röd flagga om att barnets tandkött gör ont och att gingivit kan vara boven.

Behandling av tandköttssjukdomar på barn

Om du märker att ditt barn har känsliga, röda eller blödande tandkött kan det vara dags för en kontroll. Tandläkaren kan inte bara hjälpa till att ta bort plack som orsakar tandköttssjukdomar, utan ett möte kan också innebära en konversation om exakt vad tandköttssjukdomar är och hur ditt barns dåliga vanor kan förvärra problemet. Ditt barn kanske inte lyssnar på dig men det finns en god chans att det kan hjälpa att höra det direkt från tandläkaren. Då kan ditt barn bättre förstå farorna med tandköttssjukdomar.

Bättre hygien

De goda nyheterna, då? Tandköttssjukdomar är ganska enkla både att undvika och åtgärda om det behövs. Följ bara bra, daglig oral hygienpraxis. Testa på en barnvänlig tandkräm och munvatten i kombination med vanlig tandtråd. Det är ett bra ställe att börja på då tandköttssjukdomar orsakas av bakterier som är kvar i munnen. Om dina barn följer en muntlig vårdrutin två gånger om dagen med hjälp av roliga tandborstar och välsmakande tandkräm kan det locka ditt barn till att ta bättre hand om sina tänder.

Trots att tandköttssjukdomar kan orsaka allvarliga skador på ditt barns leende är de flesta former av tidiga tandköttssjukdomar milda och behandlingsbara med bättre hygien. Lär ditt barn att ta hand om tänderna så att deras leenden behålls fina i flera år framöver.

Logo