InformationMissfärgade tänderNyheterTandläkare

Den snabba och enkla lösningen för en rökares missfärgade tänder

Missfärgade tänder av rökning

Skadorna som kan medkomma av rökning är numer välkända – annat var det på 1930-talet då ciggarettföretagen använde sig av fula knep för att få personer att börja röka. Att låta en läkare säga att ”rökning är fräscht” var en ren lögn och rökarna fick självklart samma skador då som idag.

Även om många fortsätter röka trots att de är medvetna om tobakens negativa effekter har på deras hälsa så väljer ändå cirka 16 00 personer att börja röka varje år.

Olyckligtvis har många rökare och före detta rökare en sak gemensamt, deras tänder har blivit missfärgade på grund av åratal av tobaksanvändning.

Lyckligtvis kan professionell tandblekning återställa missfärgade tänder till deras ursprungliga lysande skede. I denna artikel bryter vi ner hur rökning missfärgar dina tänder och lösningen hur du kan få tillbaka ditt en gång vita leende med hjälp av Brillliant Smile

Hos Brilliant Smile, kosmetisk tandläkarmottagning i Stockholm, diskuteras missfärgade tänder och effekterna av tobak i konfidentiella, privata konsultationer med patienter som röker ciggaretter dagligen.

Förståelse av tobaksmissfärgning

Det finns två ämnen i tobak som bidrar till missfärgade tänder: nikotin och tjära. Även om nikotin faktiskt är färglös så får den en gulaktig färg när den blandas med syremolekyler. Tjära däremot, är det naturligt mörka, kvarstående ämnet i resultat av rökning. Det är inte samma tjära som används för att lägga asfalt, men med tanke på effekten det har på dina tänder så skulle det lika gärna kunna vara det.

Även om tandemalj är det hårdaste ämnet i människokroppen så innehåller det mikroskopiska porer. När du röker gräver sig nikotin och tjära in i dessa porer med varje bloss och allt eftersom tiden går blir tänderna mer och mer missfärgade. Fläckarna som uppstår är oftast i en gul eller brun nyans och är generellt extrinsiska, vilket innebär att det bara påverkar tändernas ytliga skikt. Tobaksfläckar penetrerar generellt inte genom emaljen.

Tandblekning för att ta bort tobaksfläckar

Generellt sätt brukar rökfläckar försvinna med en professionell tandblekningsbehandling. I tandblekning finns väteperoxid som jobbar mycket effektivt med att tackla ytliga fläckar, speciellt de som är gula eller bruna (i motsatts till blåaktiga eller gråa) i nyans. Som ett resultat kommer de allra flesta gå ifrån sin tandblekningsbehandling med drastiskt vitare, strålande tänder.

Dock så är skadan som rökning kan framkalla i din mun inte bara kosmetisk. Det finns kopplingar mellan rökning och ett flertal hälsoproblem i munhålan såsom oralcancer, tandköttssjukdomar, dålig andedräkt och tandförfall. Förutom tandblekning är det viktigt att du som före detta rökare undergår en genomförlig oral hälsoundersökning. Det bästa du som nuvarande rökare kan göra är att sluta.

Tips för att förbättra din muns hälsa

Att sluta röka är det mest effektiva sättet att försäkra sig om en bättre munhälsa, men det finns andra tips som rökare bör följa.

Med tanke på riskerna som medföljer rökning är det mycket viktigt att rökare inte skippar att regelbundet gå till tandläkaren. Tandläkaren kan då vara uppmärksam på tecken som indikerar tandköttssjukdomar eller oralcancer. Alla borde gå till tandläkaren två gånger om året, men rökare bör gå oftare än så.

Genom att regelbundet gå till tandläkaren kan rökare också dra nytta av professionell rengöring. Att ha en ordentlig munhygien plan är extremt viktigt för rökare.

Rökare borde borsta, använda tandtråd, rengöra tungan och använda mun skölj regelbundet, minst två gånger om dagen. Att ha rätt tandborste är något som ofta förbises, men det borde inte vara så enkelt försummat.

Rökning är inte det enda som kan vara skadligt för dina tänder. Viss mat kan framkalla fläckar och erosion. Rökare bör undvika att äta mat som kan missfärga tänderna ytterligare och förvärra skadan som redan är gjord av tobakskonsumtionen. Kaffe och läsk är vanliga drycker som kan missfärga tänderna. Rökare bör avstå mat och dryck med hög syrehalt eftersom de kan orsaka förbrytning av emaljen och skapa hål i dina tänder.

Rökare bör även regelbundet utföra egen oral inspektion, där de letar efter långvariga sår i ansikte, mun och hals. Om ett sår kvarstår i mer än två veckor är det ett tecken på ett mer seriöst problem. Rökare ska också vara uppmärksamma på återkommande blödningar i munnen, svullnader och klumpar. Vita, röda eller mörka fläckar på insidan av munnen, under tungan och på kinderna som kvarstår i två veckor bör bli uppkollat av en tandläkare. Klumpar på läppar eller tandkött och avdomningar i munnen kan också indikera större problem.

Bleka tänderna och få dem vita igen

Nu har vi betat av den tråkiga biten om rökning och alla dess sjukdomar, så jag tror vi är överens om att det bästa är att sluta röka så kommer tänderna och munnen må bättre. Men det är inte alltid så enkelt, jag som skriver detta har själv försökt sluta flera gånger innan det gick.

Vi rekommenderar är därför att boka en professionell tandblekning hos Brilliant Smile. Att bleka tänderna hos Brilliant är enkelt och tar bara ett besök på någon av deras praktiker – se videon under hur det går till.

 

 

Snabb, trygg & effektiv tandblekning

  • Cirka 7 nyanser vitare tänder efter en blekning
  • Du besöker enbart kliniken en gång
  • En behandling brukar räcka
  • Plasmaljus aktiverar blekgelen och effektiviserar blekningsprocessen

Inga ciggaretter är som reklamen på 1930-talet. Det är farligt och det skadar dina tänder, därför rekommenderar vi att klicka på länken för att komma till Brilliant Smile och blek dina tänder vita idag!