Smarta tips hur du kan hålla tänderna vita – alla med enkelhet från hemmet

Varför tappar tänderna sin vita nyans?

Kanske har du alltid velat ha ett vackert vitt leende. Eller så har tänderna gulnat med tiden. Eller så är du inte är nöjd med missfärgning som har skett av kaffe, te eller läsk. Oavsett anledningen till varför du vill ha vitare tänder så är du inte ensam.

Precis på samma sätt som att vi alla har olika hår och hudfärg har människor också olika tandfärg. Vissa tänder är mer gula än andra, medan andra gulnar med åldern. Din naturliga tandfärg kan påverkas av många faktorer..

Ytfläckar och interna missfärgningar kan orsakas av:

 • Användning av tobak (rökning eller tuggtobak), drickande av kaffe, te, läsk eller rödvin och ätande av pigmenterade livsmedel som t.ex. körsbär och blåbär.
 • Ansamling av plack och tandsten
 • Intag av för mycket fluor under tiden som tänderna bildas, vilket ger tänderna ett “fläckigt” utseende
 • Antibiotika under längre perioder
 • Slag mot tänderna som kan orsaka brun, grå eller svart färg

Det finns många orsaker till varför du ska skaffa vitare tänder hemma

Att bleka tänderna hemma är inget onormalt. Näst intill alla kändisar både från Sverige och USA har vita tänder som en livsstil. Det utstrålar vakenhet, välmående och god hygien. Men det finns även andra anledningar att bleka tänderna hemma.

 • Förbättringen av ditt självförtroende och självkänsla som följer med ett fantastiskt leende
 • Ett yngre utseende
 • Till en speciell händelse som t.ex. bröllop, anställningsintervju eller klassträff
 • För att göra ett positivt första intryck på andra
 • För att helt enkelt återställa ditt leende efter daglig missfärgning och gulnand

Hur lång tid tar det innan mina tänder blir vita?

Icke-rökare som inte dricker kaffe eller te ser ofta liten eller ingen förändring i tandfärgen efter en blekningsprocedur med ett hemmakit. Det är därför det kan dröja upp till två veckor och du bör därför fortsätta mer än några dagar. Ingredienserna räcker till mer än 20 blekningstillfällen.

Om du som många människor tycker att det är svårt att helt eliminera kaffe, te, läsk, rödvin och andra fläckorsakande livsmedel från din kost kan du behöva en piffa till tänderna  med jämna mellanrum.

Hur vita kan mina tänder bli?

En förändring på bara två eller tre nyanser kan göra en märkbar skillnad i nästan allas leenden. Målet bör vara att uppnå din individuella optimala vithet, samtidigt som det ser naturligt ut.

Vilka olika metoder bleker tänderna vita?

 • LED blekning hos tandläkare – En ljusaktiverad blekningssession, som kallas för stolsblekning, kan kosta 5000 kr eller mer och resulterar i omedelbart och ofta dramatiskt vitare tänder. Metoden innefattar starka ingredienser och LED-lampa som snabbar upp processen. Detta sätt kan ila i tänderna eller göra ont i tandköttet om du har en känslig mun. Kostar från 3-5 000 kr hos en tandläkare.
 • Gjuten skena hos tandläkare – En skena som har skapats av din tandläkare för hemblekning kostar ca 3000 kr och du brukar bära den en timma om dagen eller natten i två veckor. Du får med samma blekningsingrediens i som i ett hemmakit, men den munskenan sitter lite bättre mot munnen då den är formgjuten. Om du redan har en tandskena kan du billigt köpa refill här.
 • Startkit med skena & gel – Ett tandblekningkit som du enbart använder hemma och som finns att köpa på apoteket eller på nätet. Startkitet innehåller lägre koncentrationer av aktiva ingredienser än vad en stolsblekning gör och är även utan LED-lampa. Resultatet blir desamma som hos tandläkaren när du får en formgjuten skena, då du använder ett munskydd som du har format hemma i kokande vatten. Innehållet i blekningsgelet är desamma som du får av tandläkaren (dvs. ett refillkit som du själv kan köpa senare).

Läs mer om vad ett startkit är här

Har du fått gula och missfärgade tänder? Var lugn, läs våra tips för att få vita tänder hemma igen.

 

Fyra tips efter du har blekt tänderna för att bevara dem vita

Oavsett om du bleker dina tänder hos tandläkaren eller hemma är det är ett sätt att bygga upp ditt självförtroende och förbättra ditt leende på. Det är viktigt att fortsätta att ta hand om dina tänder efter en blekning för att säkerställa att dina tänder håller sig rena och vita så länge som möjligt. Här är fyra tips för att säkerställa att ditt leende förblir ljust och du får fortsätta känna dig självsäker.

Blekningstandkräm

Tandläkarbesök är avgörande för att ta bort plack och fläckar som utvecklas med tiden, men blekningstandkräm kan hjälpa till på daglig basis och behålla tänderna vita. Tandkrämens ingredienser är inte speciellt starka, utan tandkrämen kan försiktigt skrubba tänderna för att ta bort fläckar. Den kan alltid användas mellan tandläkarbesök, rengöring och blekning.

Knapriga livsmedel

Du kan inte ha tandkräm med dig hela tiden. Men du kan fortfarande hålla ditt leende vitt när du är borta från hemmets badrum. Hur då?

Med hjälp av ”knapriga frukter och grönsaker”, som t.ex. selleri, äpplen och morötter agera naturligt slipmedel. De bidra till att undanröja några av de ämnen som missfärgar tänderna.

Emaljskydd

Ditt vita leende kanske inte är så ljust och fint som du vill på grund av din svaga emalj. Enligt Sveriges Tandläkarförbund är emaljen naturligtvis en hård yta, men den kan inte reparera sig själv när den har brutits ned.

Fluor finns i de flesta tandkrämerna och detta kan faktiskt bidra till att stärka tandemaljen mot slitage i samband med sura livsmedel och drycker, vilket innebär färre fläckar på den svaga emaljen.

Mejeriprodukter

Goda nyheter för mjölkälskare! Sveriges Tandläkarförbund rekommenderar att du ska äta livsmedel som innehåller mycket kalcium (ost och yoghurt) för att hålla tänderna vita. Det är inte bara mejeriprodukter som ger tänderna mer kalcium som de behöver för att hålla emaljen stark, utan även hårdare ostar kan faktiskt eliminera matrester som orsakar fläckar på tänderna.

Vita Tanden rekommenderar

Att bleka tänderna hos tandläkaren med en stolsblekning ger det absolut bästa resultat, men kostar även mest. Att använda mejeriprodukter och knapriga livsmedel är bra rekommendationer att hålla koll på, men kommer inte göra dina tänder vita. Blekande tandkräm och emaljskydd är inte tillräckligt kraftigt för att bleka tänderna vita heller…

Om du vill bleka tänderna till ett bra pris rekommenderar vi därför tandblekning hemma med kit. Det använder samma aktiva ingredienser som hos tandläkaren, men med skillnaden att du formar ditt eget skydd hemma i köket.

Dentway Starter Kit är en mycket omtyckt tandblekning i Sverige, Norge och även vinnare av vårt tandblekningstest. Läs under vad Cosmopolitan och flera bloggare har att säga, samt missa inte Vita Tandens exklusiva rabattkod.

“Samma resultat som efter en dyr behandling hos tandläkaren.”
CosmopolitanCosmopolitan

“Slår rekord i enkelhet och ger faktiskt resultat!”
MamaMama

“Jag rekommenderar alla som söker en effektiv och superbra tandblekning att testa Dentway :D”
Andrea BadendyckAndrea Badendyck

“Det ger i vart fall resultat! Och tänk på det, jag rekommenderar aldrig produkter jag inte är nöjd med!”
Glenn HenriksonGlenn Henrikson

“Eftersom att jag snusar så har jag inte lust att det ska synas på tänderna och den enklaste och bästa sättet är därför bleka tänderna lite då och då. Jag har använt Dentways tandblekning i åtta dagar och är riktigt nöjd! Jag har provat tandblekning av kompisar innan och tyckte inte det gjorde någon större skillnad.”
Bjørn-ErikBjørn-Erik

Dentway Starter Kit
Dentway Starter Kit
Vi har testat Dentways Starter Kit som blekte tänderna flera nyanser vitare. Nedsatt med Vita Tandens exklusiva rabatt - klicka på den för att kopiera.
470:- 495:-
image
DENTWAY5YX
Expired

Logo