Hur du undviker att tänderna missfärgas av rödvin under julen

Rödvin – Högtidens största bov?

Nu är det säsongen för julskinka, mistel, presenter och sena kvällar med rödvin och glögg – men varken julskinka eller mistel eller presenter orsaker ett kosmetiska problem. Kan du gissa vilka godsaker som gör det..?

Det sista du vill ha är ett rosafläckigt leende på julfesten eller nyårsfirandet, men ett enda glas av cabernet eller merlotvin kan ge just den effekten. Hur kan du då njuta av dina röda favoriter under denna säsong utan att känna dig osäker med rödvinsfläckar? Var lugn, vi har svaret på de senaste nyheterna inom missfärgning så att du kan behålla dina fina pärlvita tänder.

Varför rödvinsfläckar

Starka pigment i rödvin orsakar omedelbart fläckar på porösa ytor som tänderna. Dessa pigment, så kallade kromogener, ger vinet den där djupa, intensiva nyansen och sätter sin prägel på tänderna efter bara några klunkar. Emaljens egenskaper spelar stor roll i denna process, låt oss förklara.

Emaljen är nämligen inte helt slät. Den har små sprickor och ojämnheter, och pigmentering från rödvin stannar kvar i dessa. Syran och tanninerna som finns i  rött vin utgör dock de största bidragsfaktorerna när det gäller missfärgning. Vin är en dryck som är rik på syra, ungefär som kaffe, te och läsk, vilket främjar emaljerosion som gör det lättare för kromogener att tränga in ditt leende. Tanniner är de små astringerande föreningarna som skapar vinets struktur och gör din mun torr, men de binder också till tänderna och gör att pigment fastnar.

Detta betyder dock inte att du måste undvika rött vin under julledigheten. Rött vin har länge blivit hyllat för sina hälsofördelar, varav några av dessa är att man får minskad risk för sjukdomar i tandköttet och karies. Det kan också sänka din känslighet för hjärtsjukdomar och agera som skydd mot Alzheimers, enligt Dagens nyheter. Innan du byter till vitt vin ska du alltså komma ihåg att det finns en hel del som du kan göra för att minska färgningar på kort sikt och säkerställa ett vitt leende för resten av livet.

5 Tips för att slippa missfärgade tänder av rödvin

  • Borsta och tänderna och använd tandtråd innan du häller ett glas vin – Fläckar fastnar i tändernas plack så en grundlig tandborstning med tandtråd innan du far iväg är en bra personlig regel att följa. Genom att ordentligt ta bort nya plack och matrester från dina tänder innan du äter en stor måltid (baksidan av dina tänder är nyckeln) kan du minimera dina chanser för missfärgning. Att rengöra tänderna på detta sätt skär också ner på risken för karies och tandköttsproblem.
  • Skölj munnen efteråt – För att förhindra att rött vin från att stanna på tänderna ska du ta en klunk vatten emellan, vilket i allmänhet är en god vana för att undvika uttorkning medan man dricker alkohol. Du kanske tror att det är klokt att borsta vinet från tänderna, men emaljen är faktiskt mer känslig direkt efter en måltid. Du bör vänta minst 30 minuter innan du borstar för att förhindra skada och detta låter även din emalj återhämta sig.
  • Ät som du dricker – Överväg att smaska lite på ost och kex eller annan hors d’oeuvre eftersom det kan agera barriär för rödvinets syra. Ät i synnerhet fiberrika livsmedel som har låg sockerhalt som t.ex. broccoli, selleri eller hårdostar. Alla dessa stimulerar salivflödet och skrubbar naturligt bort fläckar från drycker.
  • Använd en polerande tandkräm – Polerande tandkräm fungerar på så sätt att den tar bort ytfläckar på tänderna som skapas naturligt med tiden och förhindrar att nya rödvinsfläckar bildas. Det är en bra idé att använda en sådan tandkräm om du gärna vill behålla ditt redan vita leende. Men om du redan pimplat i dig ett par glas under ett års tid så kommer de vara fortsatt missfärgade.
  • Bleka tänderna hemma – Om du vill ha en mer omfattande blekning av tänderna kan du naturligtvis överväga en behandling hemma eller hos en tandläkare. På Vita Tanden testar vi regelbundet olika tandblekningar som du kan använda hemma för att ta bort missfärgningar som rödvin. Läs mer om det här.

Som med de flesta tandvårdsproblemen kan regelbunden tandrengöring och undersökningar göra mycket för att hålla ert förhindra permanent missfärgning från sura drycker eller mat som du gärna vill njuta av ibland. Gör så med dessa tips i åtanke så kommer du inte att behöva skära ned på ditt favoritvin under den här härliga juletiden.

God jul & drick smart!

Recension av Dentway
Recension av Dentway

Läs en recension om Dentways Startkit och deras White Stripes, två produkter som enkelt bleker tänderna vita. Vi tipsar om hur du finner det bästa priset.

image