Oil pulling med kokos – En uråldrig kur från Indien

Kan kokos få mina tänder vitare?

Gula och missfärgade tänder är ett vanligt bekymmer idag. Anledningarna till att vi får gula och missfärgade tänder är många. Det beror inte bara på att vi dricker en hel del te och kaffe i Sverige. Att få missfärgningar på tänderna händer naturligt med åldern.

Det finns dock många metoder på nätet som påstås vara effektiva för att få vitare tänder. En av de metoderna är oil pulling med kokosolja.

 

Vad är oil pulling?

Oil pulling är ett samlingsnamn på en naturlig kur som härstammar från Indien. Det är en metod som hör till Ayurveda, en urgammal indisk läkekonst vars rötter sträcker sig hela vägen till år 5000 före Kristus.

Den mest omtalade metodena av oil pulling utförs genom att hälla en matsked kokosolja i munnen, baserat på vanligt kokosfett från kokospalmen (Cocos nucifera).

När oljan är i munnen använder du tungan för att sila oljan mellan tänderna och runt om munnen, precis som med munskölj. Tanken är att kokosoljan drar till sig alla toxiner och på så sätt rengör din mun och tänderna samt i teorin även bleka tänderna. Detta ska du göra i 15 till 20 minuter, därefter ska du spotta ut oljan och skölja munnen med varmt vatten. Hela processen ska utföras en till två gånger om dagen.

Du kan däremot använda dig av olika oljor för att utföra din oil pulling. De populäraste oljorna är dock sesamolja, rapsolja och kokosolja.

 

Kokosoljan hälsosamma egenskaper

Att det var just kokosoljan som visade sig vara bäst för oil pulling är inte så konstigt. Kokosolja är ett naturligt ämne som innehåller många vitaminer och antioxidanter. Dess hälsosamma egenskaper är väldokumenterade och kliniskt bevisade. Oljan används i alla möjliga produkter, från tvål och hudkrämer till skonsamma schampoprodukter. Kokosoljan kan med andra ord mycket väl ge dig renare och fräschare mun. Det finns däremot inget som tyder på att du får just vitare tänder genom att skölja munnen med kokosolja. Om du däremot söker ett naturligt alternativ till munskölj så passar kokosolja perfekt.

Ger oil pulling vita tänder och bättre hälsa?

Oil pulling med kokos sägs vara bra för dig som vill ha vitare tänder. Metoden påstås även ha många andra positiva effekter. Oil pulling sägs exempelvis även vara bra för att dig som har:

  • Akne
  • Astma
  • Diabetes
  • Huvudvärk
  • Migrän

Även om vi på Vita Tanden Tandblekning är öppna för nya idéer och metoder så verkar detta lite för bra för att vara sant. Även om det finns en del studier att hitta kring oil pulling, så anser bland annat den amerikanska tandvårdsorganisationen att det fortfarande inte finns tillräckligt med belägg för att det ska göra tänderna vita.

Det finns fler studier som visar att vissa ätbara oljor, som exempelvis olivolja och linfröolja, inte påverkade munnens bakterieflora. Däremot så visade sesamolja, rapsolja och kokosolja prov på att ha antibakteriella egenskaper. Av dessa gav kokosoljan bäst resultat.

 

Borsta & bleka tänderna med kokosolja

Att använda kokosolja som ett substitut till tandkräm är populärt i Sverige. Precis som vid oil pulling så utnyttjar du i detta fall kokosoljans antiseptiska egenskaper för att exempelvis ta död på bakterierna runt tänderna och tandköttet. På så sätt motverkar du bildandet av plack på tänderna. Även om det inte finns något som tyder på att oil pulling eller tandborstning med kokosolja är bra för att få vitare tänder så finns det bevis för att det ska vara bra för den allmänna munhälsan. Genom att få bort plack från tänderna som i sig kan ansamla smuts, så kan man få uppfattning om att tänderna bleks av kokosoljan.

Kom ihåg att kokosolja stelnar och blir hårt. Om du bestämmer dig för att använda kokosolja för oil pulling eller blekning, undvik att spotta ut oljan i avloppet.

Man kan använda kokosolja för att borsta tänderna med

 

Se till att ta hand om dina tänder

Principen bakom oil pulling – att vårda sin mun och sina tänder, är god och något vi på Vita Tanden anser vara viktigt. Även om vi har en utmärkt tandvård i Sverige så finns det många som helt enkelt inte tar hand om sina tänder. Det är synd eftersom det inte krävs särskilt mycket för att ha friska och vita tänder hela livet. Efter mjölktänderna så är det av yttersta vikt att vi tar hand om tänderna, det är dessa som kommer att följa med oss resten av livet.

Att prova på oil pulling är väl värt besväret. Även om du inte kommer att få vitare tänder så är det ett bra sätt att rensa ur munnen från bakterier och smuts. Om oil pulling inte är något för dig så bör du åtminstone använda dig av vanlig munskölj för att få samma effekt. Att ta hand om tänderna är viktigt, oavsett hur du gör det.

Recension & test av Beconfident

Läs en recension om Beconfidents tandblekning som enkelt bleker tänderna flera nyanser vitare. Se före och efter bilder samt hitta bästa priset!

Risker med oil pulling

Även om oil pulling som tandblekning i sig inte är farligt och fungerar i princip som en längre form av munskölj så finns det vissa saker du bör ha i åtanke om du ska prova på denna metod. Först och främst så är detta inget substitut för vanlig tandvård med tandborste och tandkräm. Det är ingen mirakelkur som kommer att bygga upp tänder som behöver vård. Har du problem med tänderna bör du söka upp tandläkare för att få professionell hjälp

Även den långa tiden som oil pulling kräver att du sköljer omkring oljan i munnen har vissa risker. Du kan exempelvis uppleva att musklerna blir stela, illamående, nedsatt smaksinne och torr mun. Om så är fallet kan det vara bäst att undvika metoden och använda sig av vanlig munskölj istället.

Enklare alternativ för att få vitare tänder

För att få vitare tänder så rekommenderar vi att du använder dig av några av de startkit du hittar här hos oss. Vi har undersökt och recenserat flera olika tandblekningsprodukter. Du kan exempelvis använda dig av ett startkit från Beconfident för att få märkbart vitare tänder snabbt. Beconfident har en egenutvecklad naturlig tandblekningsformula som ger dig ett bra resultat på ett hälsosamt sätt. Med Beconfident tandblekning får du garanterat vitare tänder. Du kan läsa våra recensioner av startkitet och även andra produkter från andra företag här.

Erbjudande på Beconfident Premium Kit

Supererbjudande på Beconfidents Premium kit innehållandes duel-boost tandblekning, tandblekningspenna och tandgloss. Spara 234 kr!

699kr 933kr
INGEN KOD BEHÖVS
Vita Tanden