Tandläkarskräck – Stol, verktyg eller vad skapar ångesten?

Vad skulle du säga är en av de vanligaste rädslorna bland svenskar?

Spöken? Spindlar? Svärmor? Flyga? Socialdemokrater? Eller kanska sitta i en tandläkarstol?

Alla dessa är vanliga, men den absolut vanligaste är tandläkarskräck. Också kallad odontofobi.

Ångest över att gå till tandläkaren och allmän tandfobi är mer utbredd än du tror. Mer än 50% av alla vuxna tycker det är obehagligt att gå till tandläkaren. Flera tusentals svenskar som lider av svår tandvårdsrädsla väljer att strunta att gå till tandläkaren.

Här kan du läsa mer om de olika typerna av rädsla, vad som kan minska dem och ett exempel från historien hur just tandläkarstolen sätter skräck i personer.

Typer av tandläkarsskräck

Apa som agerar tandläkare för lejon

Vad som skapar rädslan för tandläkarskräck är individuellt. Vad som är gemensamt är att det triggar “fight or flight” reflexen i patienter. Det finns ett par olika faktorer som är vanliga att skapa rädslan som vi ska se närmare på.

Smärta

Smärta är den främsta faktorn i tandvårdsrädsla. Just smärta skapar ett dubbelt problem för patienter som är rädda för att besöka tandläkaren.

Din tand gör ont som satan och när du rör vid den gör det än mer ont.

Detta beror ofta på smärtsamma upplevelser som har hänt i barndommen, vilka är osannolika att det försvinner bara “sådär”. Dessutom, förväntan på framtida obehag fungerar bara som en anledning till att hoppa över nästa möte.

Ett klassiskt moment 22.

Uppfattningen av tappad kontroll

Att ligga bakåtlutad i en tandläkarstol kan vara den värsta känslan som finns. Att ligga på rygg och blotta sig på det sättet kan leda till maktlöshet, baserat på en rad olika personliga erfarenheter. Just stolen kommer vi titta lite närmare på länge ner.

Dessutom, att gå till tandläkaren är inte som att gå till frisören där du kan tycka till om vad som ska göras. Om du har hål i tänderna så kan det bara repareras på det sättet farbor tandläkare vill. Du sitter fastklamrad i stolen och kan inte göra något. Ungefär som att sitta i baksätet när någon kör för fört.

Obehagliga intryck

Höga ljud, skrapningar och konstiga instrument som ska in i munnen.

Det blir helt enkelt överbelastning av olika intryck som pågår eller som är påväg att hända. Oavsett om det är ett roterande tandverktyg eller skrapning av plack från tanden, det finns verkligen ingen brist på obehaglig akustik och skrämmande instrument hos tandläkaren.

Även om dessa intryck inte är tillräckligt obehagliga för att hålla de flesta borta, är det fortfarande en viktig faktor som bidrar till det totala antalet svenskar lider av tandfobi.

Andningsproblem

Vissa patienter upplever andningsproblem, särskilt vid långa tandbehandlingar. Men även vid kortare – att bara ha munnen öppnad i en konstig position gör att andningen bromsas. Saliven torkas upp och du kan dessutom få ont i käkarna och nacken.

I sin tur leder detta till känslor av klaustrofobi och andra typer av ångest.

“För” seriösa tandläkare

“Jaha Pelle, det här såg ju inte bra ut…” suckade tandläkare Lennart medan November regnet smattrade mot rutan.

Något du känner igen?

Tandläkarskräck kan triggas av att tandläkaren själv injuter skräck i patienten. Många tandläkare är medvetna om det och är ofta rätt skämtsamma. Dock är det viktigt att det skämtas på rätt sätt, annars kan fel skämt i fel situation, bara gör det värre.

5 faktorer som ökar/minskar tandvårdsrädsla

Photoshoppad tandläkare i lejons mun

Forskning från Ahlgrenska i Göteborg har visat att det finns 5 faktorer som gör att upplevelsen kan uppfattas som värre eller sämre.

Självförmåga

Om du någonsin har försökt införliva ett nyårslöfte att “Jag ska börja träna mer” så har du med högsta sannorlikhet vart tvungen att brottas med din egen självförmåga. Själv, eller egenförmåga, är din tilltro till att själv klara av en handling i en särskild situation. Att springa en kilometer kan du själv uppfatta som omöjligt, men helt plötsligt 10 minuter senare så har du klarat av det!

Samma är kopplat till rädsla för tandläkaren. Tilltron av din kapacitet inför besöket kan kännas rock-bottom, men det stämmer inte överens med verkligheten. Du kommer klara av det!

Distraktion

Äntligen är det legitimt att sitta o flippra med luren!

Har du tänkt på att det ofta ligger tidningar och magasin hos tandläkaren? Anledningen är för att hålla din hjärna upptagen med annat än ångest.

Distansering

Nu pratar vi inte om social Covid-19 distansering, utan om distansering i sinnet. Försök tänk tillbaka på hur fantastisk senaste semestern i Thailand var, julklappen du fick av svärmor eller på räkningarna som ska betalas…

Genom att inte reflektera över vad som händer runt omkring dig så kommer du successivt slappna av.

Bön

Att be känns väldigt 1800-tal i dagens Sverige. Men att just be till högre makter hjälper för att lätta tandläkarskräck. Du behöver inte rabla böner till en hårig snubbe på ett moln, utan använda dig av mer moderna böner. Att få ro i sinnet hjälper i fler situationer än bara hos tandläkaren. Pröva inför nästa tenta eller Tinderdejt.

Optimism

Att vara optimistisk är bland det kraftigaste för att motverka ångesten: Tusentals personer går till tandläkaren varje dag utan att något går fel. Att utbilda sig till tandläkare är en lång och gedigen process – personen du har framför dig är duktig.

Allt kommer gå bra, spökena du känner är bara i din hjärna.

Stolen – det läskigaste av allt hos tandläkaren?

Tandläkarskräck kan för många vara kopplat till tandläkarens absolut viktigaste verktyg: stolen.

Tandläkare har inte alltid vart ett riktigt yrke och var något som oftast utfördes av smeden i byn. Anledningen var att smeden var den enda personen med en tång. Patienten fick sitta på golvet med huvudet mellan benen på smeden. Han kunde enkelt komma åt tänderna, samt klämma ihop skallen när patienten försökte kravla sig ut av smärta.

Klart ergonomiskt för smeden, mindre “ergonomiskt” för patienten.

Den första stolen

Den första tandläkarstolen uppfanns i slutet på 1700-talet i USA av tandläkaren Dr. Josiah Flagg. Han använde en vanlig Windsor-stol, lade till ett justerbart nackstöd och en förlängning i armstödet. Klar.

Dr. Flagg har ansetts att vara en mycket framgångsrik tandläkare med andra experiement, dock med blandat utfall. Han blev (ö)känd för transplantation av tänder, vilket var mycket farligt för både patient och donator. Han petade helt sonika ut tänder från levande personer och stoppade tillbaka dem i en annan levande person. Sedan var det bara att hålla tummarna att de växte ihop…

…och tänk på att detta var långt innan lokalbedövning eller någon annan typ av smärtlindrande medel fanns. En sup hembränd sprit fick räcka som bedövning.

50 år senare

Den första liggande tandstolen uppfanns 1832 av en brittisk tandläkare James Snell. Det var först nu det började bli riktiga framsteg inom stols-arkitekturen. Men om du ser stolen idag så går tankarna direkt till skräckfilmerna “Saw”. Definitionen av tappa kontroll och något obehandligt är påväg att hända.

Tandäkarstol tillverkad av James Snell

Modern tid

Fram till idag har stolen förbättrats avsevärt, men principen är densamma som bilden ovan. Att dina lemmar och kropp ska ligga så avkopplat som möjligt. Samtidigt måste tandläkaren ha en ergonomisk arbetsmiljö. Just sadelstolar ergonomiskt sittande är extra viktigt så hen kan komma åt ordentligt.

Men att “komma åt ordentligt” är det sista en person som har tandläkarskräck vill.

Om du känner dig blottad i en tandläkarstol så rekommenderar vi att ta med en kudde eller en filt som du kan lägga i knät.

Tips & åtgärder för att minska tandvårdsrädsla

Summeringsvis så finns det flera tips och strategier på hur du kan minska din ångest inför ett tandläkarbesök. Men, det beror också på hur illa drabbad du är.

Lätt tandläkarskräck

Ta tjuren vid hornen och boka ett besök. Samtidigt informerar du personen över telefon/mail att du har tandläkarskräck. Beroende på din bakgrund så kan du eventuellt få lugnande medel. Om annars, så är dessa ett par bra tips:

  • Boka ett besök tidigit på morgonen/utanför rusningstid. Det är mindre människor, mindre ljud från läskiga verktyg och du har mindre tid att bygga upp stark ångest under dagen.
  • Ta med brusreducerande hörlurar och lyssna på din favorit musik/podcast.
  • Ta med en vän, flickvän eller något annan närstående till dig.
  • Praktisera meditation, yoga eller andningsträning inför och under behandlingen.
  • Etablera ett stopp-ord med din tandläkare. När du använder detta ord så måste tandläkaren stanna upp. Ett smart sätt att ge dig kontroll i situationen.
  • Ha en filt eller en kudde i knät som du kan krama eller täcka din mage med.

Svår tandläkarskräck

Om du har kraftig odontofobi så behöver du med största sannorlikhet kraftigare åtgärder än ett par brusreducerande hörlurar.

Desensibilisering är en typ av exponerings psykologi som stegvis utsätter dig för dina rädslor och ska således minska dem. Vissa typer av medicinering kan också temporärt hjälpa dig, men är inte att rekommendera.

Om du vet att du har kraftig tandläkarskräck är det bästa att ringa sjukvårdsupplysningen på 1177. De kan hjälpa dig att komma i kontakt med tandläkare som är specialister på området. Det finns dessutom ett särkskilt ekonomiskt stöd att söka.

Lycka tilL!

Logo