Tandvård & tandblekning i Danmark som svensk

Hur du behåller tänderna vita som Svensk-dansk

På senare tid har Vita Tanden blivit kontaktad av personer som av olika anledningar är anknutna till Danmark. Frågorna har ofta handlat huruvida tandvård är gratis eller inte, regler för tandblekning och om jag som svensk överhuvudtaget kan ta emot dansk tandvård.

Att gå till tandläkaren är en av många svenskars mest hatade aktivitet, speciellt när du slutar med en räkning i slutet av den. Idag tänkte jag därför skriva en snabb guide till tandvård i Danmark. Egentligen så går det inte att misslyckas, men om du inte använder rätt intyg från Försäkringskassan kan det bli en lång och utdragen process att få tillbaka pengarna från en dansk tandläkare.

Jag har själv vart i både Köpenhamn, Ålborg och Silkeborg och det går inte att missa att det finns många tandläkare i Danmark. Därför kan det vara bra att göra viss research innan du besöker tandläkaren så att du får bästa möjliga vård.

All detta kommer du hitta i min guide till tandvård i Danmark.

Bakgrund om tandvård i Danmark

Tandvård i Danmark är inte en del av den generella folkhälsan, precis som i Sverige. Dock är den subventionerad genom deras Hälsokort (eller “gult kort” som de säger på hemmaplan) och beroende på hur gammal du är åtnjuter du olika förmåner:

  • 0-18 år gratis tandvård
  • 18-25 år får du 65% av kostnaden täckt av bidrag
  • 26+ år 40% bidrag

Räkningen du får av tandläkaren kommer automatiskt redan ha dragit av bidraget. Det är möjligt att ta ut en separat tandförsäkring, men då får du konsultera privata aktörer och betala ett månads eller årligt belopp för att försäkra dina tänder mot skador eller sjukdom.

Tandbehandling och tjänster har fasta priser och du kan se kostnaderna på tandläkarens hemsida eller fråga i receptionen innan du bokar din behandling. Dock rekommenderar jag att börja att titta på Sundhed -webbplatsen, vilket är Danmarks motsvarighet 1177, som är en bra utgångspunkt för att ta reda på hur mycket din behandling sannolikt kommer att kosta. Om du letar efter billigare tandvård kan du gå till Institutionen för odontologi vid ditt närmsta universitet. Du kommer då att behandlas av studenter, men under professionell tillsyn av en riktig tandläkare.

Precis som i Sverige så behöver du boka en tid i förväg. En utebliven eller sen uppsägning kommer att leda till att många tandläkare tar ut en avgift.

Arbete i Danmark som svensk

Är du är en av många svenskar som pendlar till Danmark för arbete och även är socialförsäkrad där? Då har du också rätt till svensk subventionerad tandvård genom Försäkringskassan. En ‘heads up’ så bör du dock ansöka om ett intyg innan du går till behandlingen hos din danska tandläkare. Du ska även ta med just detta intyg som behövs visas upp för tandläkaren på plats.

Att ansöka om intyget som så fint heter ”Intyg om rätt till vårdförmåner i Sverige för personer bosatta i Sverige men försäkrade i ett annat EU/EES-land eller Schweiz” eller förkortat FK 5164 är en rätt jobbig administrativ process, men är lätt värt det, då priser hos tandläkare enkelt kan skena iväg. Du behöver följande:

  • Ditt anställningsbevis
  • Senaste lönebesked
  • Kontaktuppgifter till din arbetsgivare

Detta petar du ner i ett brev och frankerar det till Försäkringskassan i Visby. Du anger även ”Gränsarbetare” på framsidan av kuvertet. Glöm inte att ange din bostadsadress så FK kan skicka tillbaka intyget till dig. Skicka in detaljerna till följande adress:

Försäkringskassan

Box 1164

621 22  VISBY

Studier i Danmark som svensk

Det är många svenskar som studerar i Danmark till arkitekt, tandläkare eller tom. professionell öldrickare (nåja, på fritiden efter studierna). Just tandläkarutbildningar bland svenskar i Danmark är väldigt populärt.

Som student i Danmark så blir du även folkbokförd där och kan utnyttja deras förmånliga sociala skyddsnät som påminner om Sveriges. Dvs. du får samma typ av subventionerad behandling som jag nämnde tidigare. Du kommer få ett danskt Hälsokort hemskickat till dig och du blir automatisk registrerad i de danska registren att ta emot både tand och sjukvård.

Vilken tandläkare ska jag välja?

Precis som i Sverige så förekommer det mindre och bättre bra tandläkare. Därför har vi på Vita Tanden gjort en undersökning på vad patienterna själva tycker om sina tandläkare.

I Danmark är tjänsten “Trustpilot” den mest kända och betrodda tjänsten för att bedöma allt från tandläkare till veterinärer och e-butiker. Trustpilot fungerar så att användare av en tjänst, typ att bleka tänderna hos en tandläkare, kan gå in och ge sitt ärliga omdöme av tandläkaren.

Jag gick in och scannade Trustpilot på de tandspecialister och tandläkare i Danmark som hade gjort bäst ifrån sig. I toppen fann jag Godt Smil med 5/5 stjärnor i betyg baserat på 5500+ recensioner. Ett helt fantastiskt betyg om du jämför med andra tandläkare.

När man går igenom recensionerna är det flera exceptionellt nöjda användare som valt att bleka tänderna i Danmark hos någon av deras 25 kliniker. Visionen hos Godt Smil är att ge högkvalitativ tandvård till ett lågt pris, något de har blivit inspirerade från både Sverige och Tyskland. Innan 2005 hade Danmark oförklarligt höga priser på tandvård och gjorde en stor undersökning med sina grannländer – vilket bekräftade de högljudda klagomålen från den danska befolkningen. Danmark hade extremt höga priser!

Så om du någonsin finner att du behöver tandvård i Danmark så har du nu lite mer kött på bena! Lycka till och glöm inte att ansöka om intyget innan du går till tandläkaren.

Logo