Vad är peroxider och varför ska tandblekning inte innehålla det?

Hur fungerar tandblekning och varför ska den vara peroxidfri?

Att bleka tänderna är en kemisk process. Syftet är att det aktiva blekmedlet ska tränga in i emaljen och tandbenet (dentinet). Blekmedlet gör sin “magi” och bryter ner de missfärgade ämnena till mindre missfärgade ämnen. Dock är magin inte 100%-ig för alla typer av missfärgade tänder. Bäst resultat av tandblekning uppnås när man bleker tänder gula eller bruna tänder. Det är mycket svårare att nå samma resultat på gråa eller blåa, som orsakas av mediciner. Amalgam och metallfyllningar gör också tanden gråblå och är nära inpå omöjligt att bleka bort.

vita skala missfärgning tänder

Blekmedlet agerar inte som en vit målarfärg och blå/grå är just en färgskala som inte går att bleka. Detta är något man bör ha i åtanke när man bleker tänderna – just de facto att man bleker tänderna, inte färgar dem.

Läs testet av Beconfidents naturliga tandblekning

Vad är det för “magi” ni snackar om?

Med risk för att gå in på detaljer så bör man känna till lite om tandens uppbyggnad för att förstå magin.

Vår emalj består till 96% av oorganiska material och resterande 4% är vatten och missfärgningar av organisk karaktär. “Magin” som bleker tänderna startar en oxidationsprocess som kallas “redox”.

Oxideringsprocessen spjälkar upp de långa oönskade färgade molekylerna som sitter på emaljen, till de mer önskade färglösa molekylerna vatten och syre.

Det magiska ämnet är syreatomer som har slitet sig loss genom en kemisk process, så kallade fria radikaler. Dessa fria radikaler  söker upp de organiska molekylerna (missfärgningen) och bryter ner dem. Voila – missfärgningen är borta och har blivit till vatten istället.

sprängskiss av en tand

Vad är då peroxider för något?

karbamidperoxid för blekning av tänder

Karbamidperoxid (CH6N2O3)

Jo, peroxider har länge varit ett omdebatterat ämne inom tandblekning. 2012 klubbades ett EU direktiv igenom att man inte får använda några högre halter peroxider i tandblekning. Då fanns det två typer peroxider som användes i tandblekning:

  • Karbamidperoxid (CH6N2O3)
  • Väteperoxid (H2O2).
väteperoxid tandblekning

Väteperoxid (H2O2)

Väteperoxid

Väteperoxid kan även kallas vätesuperoxid, hydrogenperoxid eller Oxygenol. Väteperoxid används inom plastindustrin för olika typer av blekningar av plast och gummi.

Karbamidperoxid

För dig som närvarade på naturkunskapen kanske kan utröna att att karbamidperoxid är förstadiet till väteperoxid. Karbamidperoxid innehåller två stycken nedbrytningsprocesser för att slutligen nå ämnet väteperoxid, vilket tar cirka 30-60 minuter.

När man använde karbamidperoxid i tandblekning krävdes det mycket högre halter karbamidperoxid för att uppnå samma effekt som väteperoxid. Eftersom att det krävdes två processer slet det betydligt mer på tändernas emalj än väteperoxid som bara behöver brytas ner en gång för att nå ämnena vatten (H2O) och syre (O2).

Dessvärre är inte heller väteperoxid helt ofarligt då det är frätande och starkt oxidativt vilket gjorde att även vid låga doser skadade emalj och tandkött.

peroxid nedbrytning tandblekning

Den vetenskapliga kommittén för konsumentsäkerhet i EU har därför bestämt att produkter för tandblekning hemma inte får innehålla peroxider.

Att blanda peroxider och nagelborttagningsmedel (tri-acetoncykloperoxid) så bildas ett av de mest högexplosiva ämnena vi känner till i modern tid. Detta kan vara bra att tänka på om du står framför spegeln en lördagskväll innan utgång. Prova själv att googla “peroxide accident” eller “peroxide explosion” så får du ytterligare belägg på hur farligt peroxid kan vara.

För att sammanfatta magin, peroxider och tandblekning

Sammanfattningsvis är peroxider inget vi vill ha i vår tandblekning. Det passar bättre till att tillverka båtar eller bleka plastprodukter. Vita Tanden rekommenderar därför dig som konsument och medmänniska att granska våra recensioner innan du köper din tandblekning. För fortfarande finns det dessvärre oseriösa företag som säljer tandblekning med peroxider i. Men var lugn, vi arbetar hårt för att sätta dit dessa skojare…

Testvinnande tandblekning utan peroxider

Dentway Starter Kit är en mycket omtyckt tandblekning i Sverige, Norge och även vinnare av vårt tandblekningstest. Läs under vad Cosmopolitan och flera bloggare har att säga, samt missa inte Vita Tandens exklusiva rabattkod.

“Samma resultat som efter en dyr behandling hos tandläkaren.”
CosmopolitanCosmopolitan

“Slår rekord i enkelhet och ger faktiskt resultat!”
MamaMama

“Jag rekommenderar alla som söker en effektiv och superbra tandblekning att testa Dentway :D”
Andrea BadendyckAndrea Badendyck

“Det ger i vart fall resultat! Och tänk på det, jag rekommenderar aldrig produkter jag inte är nöjd med!”
Glenn HenriksonGlenn Henrikson

“Eftersom att jag snusar så har jag inte lust att det ska synas på tänderna och den enklaste och bästa sättet är därför bleka tänderna lite då och då. Jag har använt Dentways tandblekning i åtta dagar och är riktigt nöjd! Jag har provat tandblekning av kompisar innan och tyckte inte det gjorde någon större skillnad.”
Bjørn-ErikBjørn-Erik

Dentway Starter Kit
Dentway Starter Kit
Vi har testat Dentways Starter Kit som blekte tänderna flera nyanser vitare. Nedsatt med Vita Tandens exklusiva rabatt - klicka på den för att kopiera.
470:- 495:-
image
DENTWAY5YX
Expired

Logo