InformationNyheter

3 lösningar för att slippa missfärgade tänder och den gömda anledningen till varför du fick det

Jasså, så du sökte på Google efter missfärgade tänder? Då har du hamnat rätt

När man säger missfärgade tänder tänker många kaffe, te och rödvin. Något varje svensk konsumerar minst en gång i veckan på fredagar, eller dagligen varje frukost. Kaffe är helt klart en svenskarnas kryptonit.

Men det finns faktiskt fler anledningar till att dina tänder blir gula, bruna och i vissa fall gråblåa som du kanske inte tänkt på innan…

På denna sida kommer vi gå igenom vad som gör dina tänder missfärgade och självklart LÖSNINGEN till det!

Vi börjar med de enkla anledningarna och sedan lösningen, samt avslutar med några riktiga idiotrekommendationer du kan hitta på nätet.

Hint: Du ska inte tro på allt du läser på internet…

Klicka här om du vill gå till de smarta tipsen direkt.

De enkla anledningarna till missfärgade tänder

För att börja simpelt med vad som gör dina tänder fula så har vi på Vita Tanden myntat något som vi kallar ”tröjregeln”.

Tröjregeln är en måttstock på att allt som kan färga en vit tröja, kan också missfärga dina tänder. Om du prövar att söka på ”hur tar man bort kaffefläckar från kläder” så har allt från Expressen, hemmabloggar och Vanish skrivit artiklar om ämnet. Det är ett genuint problem att kaffe färgar allt från kläder, till mattor och tom. djur.

Dock har textilmaterial något bättre absorberande förmåga än våra tänder som skyddas av en stark emalj. Men om du utsätter tänderna ofta för starkt färgade ämnen eller har försvagat emaljen (med något av idiotrekommendationerna under…) så är det säkert att dina en gång vita pärlor blir brungula med åren.

Nedan är några ämnen som missfärgar dina tänder minst lika starkt som kaffe och vilket du aldrig tänkt på det.

Bär – skogens guld eller skogens mardröm?

Även kallad skogens guld, men också varje svensk persons mardröm när de står bakfulla i tvättstugan en lördags eftermiddag… Att försöka tvätta bort fläckarna från gårdagens Mascarponegratinerade hallon är inte kul.

Bär innehåller oerhört starka färgämnen, vilket också är en del av varför de smakar så gott. Se framför dig när du äter blåbär hur blå din tunga blir. Eller hur djupt röd lingonsylten du smaskar på morgongröten är. Sen får du dessutom inte glömma att bär är väldigt basiska vilket rubbar pH balansen i munnen och leder till minskat skydd av tänderna.

Sportdrycker – värre än att dricka läsk

Att svepa en Powerade efter Zumbapasset känns inte bara väldigt 2001, utan är även VÄLDIGT DÅLIGT för dina tänder.

Du har kanske hört att tänderna blir fula av Coca Cola och att man kan lösa upp en tand om man lägger den i ett glas?

Forskning visar att energidrycker som Powerade (all publicitet kanske inte är god publicitet…?) faktiskt är VÄRRE än Coca Cola. Dryckerna är väldigt sura och har ett extremt lågt pH-värde för att bevara smak, vilket gör att emaljen fräts bort på nolltid. Som om det inte vore nog så mjukar syran även upp tandroten.

Så lägg 1+1 tillsammans att drycken fräter bort din skyddande emalj och är färgad blå… Ja då går det snabbt att få missfärgade tänder.

Pasta Arrabiata – den färgstarka italienaren

Se framför dig följande situation:

Det är fredag och du är ute på lunch med kollegorna. Eftersom att det snart är helg så ”slår ni på stort” och går ner till det italienska stället. Agnes tar tar en ost och broccolisoppa, Rashid tar en Carbonara men du håller igen lite och tar en vegetarisk Pasta Arrabiata gjord på tomater ”man vill ju se snygg ut på dansgolvet ikväll” tänker du.

Hah, FEL! 

Bara om det är kolsvart på klubben du går till, för tomater är en riktigt tjuv när det kommer till missfärgade tänder!

Tänk tröjregeln igen… Vill du ha tomatsås på tröjan..?

Den värsta boven: antibiotika och andra mediciner

Utan att vi går på djupet och är för vetenskapliga så finns det två sätt som tänderna missfärgas:

  • Ytte missfärgningar av kaffe, tobak och de andra exemplen ovan.
  • Inre missfärgningar av mediciner som innehåller Tetracykliner.

OM du har gråa eller nästan blåa tänder och är medveten att du knapprat mycket mediciner är du i farozonen. Då ska du ABSOLUT INTE använda hemmablekningar, slipande tandkräm, huskurer eller andra påhitt för att försöka återställa vitheten. Gå till en tandläkare omedelbart så kanske hen kan råda bot på dina missfärgningar.

Dina tänder är försvagade och en huskur kan försvaga dem ytterligare. Om du vill veta mer om varför mediciner gör dina tänder grå-blåa kan du läsa om det här.

3 lösningar till missfärgade tänder

Lösning #1

Tugga xylitoltuggummi – utan att gå på djupet är detta en mycket bra metod att motverka att dina tänder fortsätter att missfärgas.

Inget tuggummi kommer göra dina tänder vita igen. Dunderhonung finns bara i Bamses värld. Men att tugga xylitoltuggummi efter du har ätit en näve med bär eller svept en sportdryck kommer dock återställa en vettig pH-balans i munnen.

Om du vill veta mer hur dessa magiska tuggummin fungerar, läs vår långa guide om det här.

Lösning #2

Om jag säger att lösningen till bär/kaffe/energidryck/vin/tobak/te/etc. -missfärgade tänder kostar 500 kronor och går att finna i din brevlåda. Tror du på mig då?

Nej, det är inte brevbäraren Lasse som har tagit skepnaden av en Tandfe. Det är inte heller prenumerationen av din senaste DYI-tidning som rekommenderar att ”bleka tänderna vita med kol på 20 minuter”.

Nej, lösningen heter tandblekning hemma och serveras direkt i din brevlåda från Beconfident, Confidentsmile, Dentway, Dentaworks, Simple Smile eller Swiss Clinic.

Alla är svenska företag med EU-godkända som säljer fullt fungerande tandblekningar på nätet. Vi har testat dem alla och kommit fram till 3 tandblekningar som gav mest ”bang for the buck”. Vill du veta vilken det blev? Klicka här då.

Lösning #3

Sluta äta och dricka allt med färgämnen samt flytta ut till en grotta.

Idiotrekommendationer

Ursäkta ordvalet vi använder, men en del tips som florerar på nätet är rent av puckade och kommer skada dina tänder. Vissa tips kanske inte skadar, men kommer göra dig till åtlöje. Tror du själv att exempelvis jordgubbar kan bleka dina tänder vita…?

Nedan kommer ett par huskurer som cirkulerar på nätet som vi INTE REKOMMENDERAR.

Borsta tänderna med bakpulver

På ungdomsforumet Ungdom.se från tråden Vitare Tänder med Bakpulver? skriver följande skribent på 16 år:

Jag har blekt tänderna med bakpulver, och det fungerar fett. Jag tar först bakpulver och så vanlig tandkräm när jag är klar med bakpulver.

Om jag klickar över till tråden ”Tandblekning – är min huskur farlig eller skitsmart?” på Flashback så kommer lyckligtvis användaren 2wire och förklarar på ett begripligt sätt varför du INTE ska bleka tänderna med bakpulver:

Låter jävligt korkat, du förstör emaljen genom att slipa ner den helt med bakpulver! Dumsnålt kallas sådant agerande! Låter som något en dum tonåring skulle hitta på!!

När du har förstört emaljen och måste sätta in porslinsfasader för att inte se ut som en hemlös tonåring med brun käft då blir det betydligt dyrare. Då snackar vi uppåt 70k beroende på hur många tänder som måste fixas!

Borsta tänderna med salt

Detta tips är så dumt att vi inte ens kommer dra ut några exempel från nätet.

Salt, precis som bakpulver, är ett typ av slipmedel. Om du väljer att borsta tänderna med salt kommer du snabbt;

  1. Slipa ner din emalj och få än brunare tänder + en fet tandläkarräkning.
  2. Blödande tandkött med risk för infektioner.

Med andra ord: Stay away!

Vår sista rekommendation: Det effektiva och säkra sättet till vita tänder

Våra tänder missfärgas naturligt när vi blir äldre och konsumerar gottesakerna nämnda ovan. Så är det bara. Men att flytta ut till en grotta och sluta äta allt som sätter färg på livet är inget vi rekommenderar.

Däremot vad vi rekommenderar är att du prövar att bleka tänderna hemma. Det skadar inte emaljen som bakpulver gör, irriterar inte tandköttet som salt, utan det är helt ofarligt. Du behöver inte gå till tandläkaren och betala orimliga summor för att göra tänderna vitare.

För priset av 500 kronor kan du få vitare tänder på 7 dagar – eller pengarna tillbaka. Återförsäljarna är så pass säkra på att produkterna fungerar att de infört en ”Nöjd Kund Garanti”.

Nu har jag gett dig några handfasta tips hur du kan förbättra dina chanser att tänderna bevaras i sitt nuvarande tillstånd och hur du kan göra dem vita igen. Spana in vårt test av tandblekningar eller vinnaren här under.

Och glöm inte att nästa gång du är på ICA att lägga ett xylitoltuggummi på rullbandet!

Dentway är en mycket populär tandblekning i både Sverige och Norge. Hör vad några tidningar och bloggare har att säga:

Tidningen Mama uppmärksammar Dentway White Strips och skriver att produkten: ”slår rekord i enkelhet och ger faktiskt resultat”
MamaMama
”Samma resultat som efter en dyr behandling hos tandläkaren”
CosmopolitanCosmopolitan
Jag rekommenderar alla som söker en effektiv och superbra tandblekning att testa Dentway :D
Andrea Andrea
Det ger i vart fall resultat! Och tänk på det, jag rekommenderar aldrig produkter jag inte är nöjd med!
GlennGlenn

Eftersom att jag snusar så har jag inte lust att det ska synas på mina tänder och den enklaste och bästa sätter är därför att börja med tandblekning. Därför började jag med en tandblekning som heter Dentway och jag är riktigt nöjd! Jag har provat tandblekning av kompisar innan och tyckte att det som blev vitt bara varade några dagar och inte gjorde någon större skillnad.

Bjørn-ErikBjørn-Erik
Recension av Dentway
Recension av Dentway

Vita Tanden har testat Dentways populäraste tandblekning för 895 kr (nedsatt till 495 kr hösten 2017). Vi är mycket nöjda och tagit före & efter bilder.

495kr 895kr
image