3 lösningar för att slippa missfärgade tänder och den gömda anledningen till varför du fick det

Jasså, så du sökte på Google efter missfärgade tänder? Då har du hamnat rätt

När man säger missfärgade tänder tänker många kaffe, te och rödvin. Något varje svensk konsumerar minst en gång i veckan på fredagar, eller dagligen varje frukost. Kaffe är helt klart en svenskarnas kryptonit.

Men det finns faktiskt fler anledningar till att dina tänder blir gula, bruna och i vissa fall gråblåa som du kanske inte tänkt på innan…

På denna s{“type”:”block”,”srcClientIds”:[“dadc8ca6-6667-45ce-894c-ba62f3e60ad4″],”srcRootClientId”:”e3bac698-31d2-42e9-8126-bd1416d10093″}ida kommer vi gå igenom vad som gör dina tänder missfärgade och självklart LÖSNINGEN till det!

Vi börjar med de enkla anledningarna och sedan lösningen, samt avslutar med några riktiga idiotrekommendationer du kan hitta på nätet.

Hint: Du ska inte tro på allt du läser på internet…

Klicka här om du vill gå till de smarta tipsen direkt.

De enkla anledningarna till missfärgade tänder

Vit skjorta fläckad av bärFör att börja simpelt med vad som gör dina tänder fula så har vi på Vita Tanden myntat något som vi kallar “tröjregeln”.

Tröjregeln är en måttstock på att allt som kan färga en vit tröja, kan också missfärga dina tänder. Om du prövar att söka på “hur tar man bort kaffefläckar från kläder” så har allt från Expressen, hemmabloggar och Vanish skrivit artiklar om ämnet.

Dock har textilmaterial något bättre absorberande förmåga än våra tänder som skyddas av en stark emalj. Men om du utsätter regelebundet ofta för starkt färgade ämnen eller har försvagat emaljen (med något av idiotrekommendationerna under…) så är det säkert att dina en gång vita pärlor blir brungula med åren.

Nedan är 3 ämnen som du kanske inte tänkt missfärgar tänderna.

Bär – skogens guld eller skogens mardröm?

Blåbär och blått färgade händerÄven kallad skogens guld, men också varje svensk persons mardröm när de står bakfulla i tvättstugan en lördags eftermiddag. Att försöka tvätta bort fläckarna från gårdagens Mascarponegratinerade hallon är inte kul.

Bär innehåller oerhört starka färgämnen, vilket också är en del av varför de smakar så gott. Se bara vad blåbär gör med din tunga. Eller hur djupt röd lingonsylten du smaskar på morgongröten är. Sen får du dessutom inte glömma att bär är väldigt basiska vilket rubbar pH balansen i munnen och leder till minskat skydd av tänderna.

Sportdrycker – värre än att dricka läsk

Gul GatoradeAtt svepa en Powerade efter Zumbapasset känns inte bara väldigt 2001, utan är även väldigt dåligt för dina tänder.

Du har kanske hört att tänderna blir fula av Coca Cola och att man kan lösa upp en tand om man lägger den i ett glas?

Forskning visar att energidrycker faktiskt är värre än Coca Cola. Dryckerna är väldigt sura och har ett extremt lågt pH-värde för att bevara smak, vilket gör att emaljen fräts bort på nolltid. Som om det inte vore nog så mjukar syran även upp tandroten.

Så lägg 1+1 tillsammans att drycken fräter bort din skyddande emalj och är starkt färgad Ja då går det snabbt att få missfärgade tänder.

Pasta Arrabiata – den färgstarka italienaren

Pasta arrabiata med persiljaSe framför dig följande situation:

Det är fredag och du är ute på lunch med kollegorna. Eftersom att det snart är helg så slår ni på “stort” och går ner till det italienska stället med den dyrare menyn. Agnes tar en ost och broccolisoppa, Rashid tar en Carbonara men du håller igen lite på kalorierna och tar en vegetarisk Pasta Arrabiata gjord på tomater och tänker “jag vill ju ut inte se fet-ful på dansgolvet ikväll”.

Hah, FEL! 

Bara om det är kolsvart på klubben, för tomater är en riktigt tjuv när det kommer till missfärgade tänder.

Tänk tröjregeln igen – vill du ha tomatsås på tröjan?

Kolören på din missfärgning avslöjar vad du konsumerar

Varning för grafiska bilder under.

Uttrycket “en bild säger mer än 1000 ord” stämmer väl in på missfärgningar och hur din livsstil ser ut. Enligt studier så representerar färgen på dina tänder vad du konsumerar. Se under vad gula, bruna, svarta, vita och lila fläckar representerar:

Gula

Gula tänderGul tänder drabbas oftast personer som röker eller snusar. Men, en gul missfärgning kan också orsakas av:

 • Drycker som te, kaffe eller rött vin
 • Diet innehållandes mycket enkla sockerarter
 • Vissa mediciner
 • Dålig munhygien/slarvat med tandborstning och tandtråd
 • Kronisk muntorrhet (tjena grannen på våning två vars dörr alltid luktar “sött”)

Bruna

Bruna fläckar på tändernaBruna fläckar eller missfärgning kan ha blandade orsaker. Några av de vanligaste orsakerna är:

 • Ciggaretter & snus
 • Starkt färgade frukter som blåbär, björnbär och granatäpplen
 • Obehandlad tandförfall
 • Tandstensuppbyggnad
 • Drycker som te, kaffe eller rött vin

Vita

Malin Björk Vänsterpartiet med vit missfärgning

Bilden ovan är på Vänsterpartiets Europaparlamentariker Malin Björk. Om du granskar bilden kan du se att hon har vit-fläckade missfärningar. Vad kan det tänkas bero på?

Precis som att vita fläckar på naglarna inte är något bra så vill du inte heller ha det på tänderna. Missfärgningen tyder på att något är fel. Vita missfärgningar är första tecknet på en skada, vilket kan leda till att din tand blir mörkare vartefter sjukdomen progresseras.

Anledningar:

 • Tandfluoros vilket betyder att du överanvänt flour
 • Tandemaljhypoplasi/Mineraliseringsstörningar i emaljen
 • Dålig munhygien
 • Konsumerat mycket syrlig eller söt mat

Om du har vita fläckar på tänderna bör du uppsöka en tandläkare. Om någon är tjenis med Malin så kan ni väl tipsa henne om att borsta tänderna två gånger per dag, samt kolla med sin tandläkare vad fläckarna kan bero på?

Svarta

Vi har valt att inte publicera några bilder på svarta missfärgningar för att inte skrämma iväg dig kära läsare :)

Svarta missfärgningar eller fläckar härrör ofta till mer “tekniska” orsaker, men inte helt uteslutande. Om du är medveten om att du borstar tänderna lika ofta som du tvättar dina jeans och har svarta fläckar bör du uppsöka en tandläkare omedelbart. Du har med största sannorlikhet ett hål som har avancerat över bristningsgränsen.

Andra anledningar kan vara:

 • Fyllningar och kronor som innehåller silversulfid/amalgam
 • Överskott av järn tillskott
 • Vissa typer av tandsten kan vara svart
 • Drycker, tobak

Lila

Lila tandEn hörsägen är att om du har lila missfärgningar dricker du mycket rött vin. Det finns ingen forskning som styrker detta, men tänder som har lila fläckar eller missfärgningar är ofta relaterat till plack eller tandsten. För att råda bot på detta bör du borsta tänderna bättre. Du kan också borsta tänderna med gurkmeja, vilket har mycket goda egenskaper att förhindra och ta bort plack.

Olika typer av missfärgning

Utan att vi går på djupet och är för vetenskapliga så finns det tresätt som tänderna missfärgas:

Yttre missfärgningar

Rökning missfärgar tänderna

Yttre missfärgningar av tänderna tyder på att du har missfärgat det yttersta lagret av tanden, dvs. emaljen. Dessa missfärgningar beror på vilka typer av vanor du har och skapas av (tröjtestet applicerbart):

 • Tobak
 • Mat
 • Drycker

Inre missfärgningar

Piller och medicinerDenna typ av missfärgning är mycket svårare att råda bot på då själva tanden i sig är missfärgad. Tanden kan uppfattas som gråaktig, blå eller genomskinlig och kan bero på:

 • Mediciner som innehåller Tetracykliner
 • Trauma eller skada på en tand
 • Karies
 • För mycket flour
 • Genetik

Ålders relaterad missfärningar 

Barbro WesterholmNär du åldras försvinner emaljen på dina tänder gradvis vilket ofta resulterar i ett gult utseende. Många gånger kan åldersrelaterad missfärgning orsakas av både yttre och inneboende faktorer. Rådgör med din tandläkare om du tänker bleka dina tänder på ålderns höst.

Varning

Om du har gråa/blåa tänder och är medveten att du knapprat mycket mediciner är du i farozonen. Då ska du absolut inte använda hemmablekningar, slipande tandkräm, huskurer eller andra påhitt för att försöka återställa vitheten. Gå till en tandläkare omedelbart så kanske hen kan råda bot på dina missfärgningar.

Vid inre missfärgningar så är dina tänder är försvagade och en huskur kan försvaga dem ytterligare. Om du vill veta mer om varför mediciner gör dina tänder grå-blåa kan du läsa om det här.

3 lösningar till missfärgade tänder

Nedan presenterar vi tre lösningar till hur du kan förebygga samt ta tillbaka den vita lystern av dina tänder igen. Dock finns det många fler lösningar än tre och den mest grundäggande är att borsta tänderna regelbundet.

Lösning #1

Dentirol xylitol tuggummiTugga xylitoltuggummi – utan att gå på djupet är detta en mycket bra metod att motverka att dina tänder fortsätter att missfärgas.

Inget tuggummi kommer göra dina tänder vita igen. Dunderhonung finns bara i Bamses värld. Men att tugga xylitoltuggummi efter du har ätit en näve med bär eller svept en sportdryck kommer dock återställa en vettig pH-balans i munnen.

De flesta tuggummin du hittar på ICA innehåller xylitol.

Lösning #2

Översikt av Dentways tandblekningskitOm vi  säger att lösningen till bär/kaffe/vin/tobak/te/etc. -missfärgade tänder kostar 500 kronor och går att finna i din brevlåda. Tror du på oss då?

Nej, det är inte brevbäraren Lasse som har tagit skepnaden av en Tandfe. Det är inte heller prenumerationen av din senaste DYI-tidning som rekommenderar att “bleka tänderna med kol på 20 minuter”.

Nej, lösningen heter tandblekning hemma och serveras direkt i din brevlåda från svenska återförsäljare som Dentway eller Dentaworks.

Dessa företag är EU-godkända som säljer fullt fungerande tandblekningar på nätet. Vi har testat flera och kommit fram till 3 tandblekningar som gav mest “bang for the buck”. Vill du veta vilken det blev? Klicka här då.

Lösning #3

Grotta med utsikt över vattenSluta äta och dricka allt med färgämnen samt bosätt dig i en grotta.

Idiotrekommendationer

Staty som facepalmarUrsäkta ordvalet vi använder, men en del tips som florerar på nätet är rent av puckade och kommer skada dina tänder. Vissa tips kanske inte skadar, men kommer göra dig till åtlöje + en fet tandläkarräkning.

Nedan kommer en huskur som cirkulerar på nätet som vi INTE REKOMMENDERAR.

Borsta tänderna med bakpulver

På ungdomsforumet Ungdom.se från tråden Vitare Tänder med Bakpulver? skriver följande skribent på 16 år:

Jag har blekt tänderna med bakpulver, och det fungerar fett. Jag tar först bakpulver och så vanlig tandkräm när jag är klar med bakpulver.

Om du klickar över till tråden “Tandblekning – är min huskur farlig eller skitsmart?” på Flashback så kommer lyckligtvis användaren 2wire och förklarar på ett begripligt sätt varför du INTE ska bleka tänderna med bakpulver:

Låter jävligt korkat, du förstör emaljen genom att slipa ner den helt med bakpulver! Dumsnålt kallas sådant agerande! Låter som något en dum tonåring skulle hitta på!!

När du har förstört emaljen och måste sätta in porslinsfasader för att inte se ut som en hemlös tonåring med brun käft då blir det betydligt dyrare. Då snackar vi uppåt 70k beroende på hur många tänder som måste fixas!

Det effektiva och säkra sättet till vita tänder

Våra tänder missfärgas naturligt när vi blir äldre eller konsumerar gottesakerna nämnda ovan. Så är det bara. Men att flytta ut till en grotta och sluta äta allt som sätter färg på livet är inget vi rekommenderar.

Däremot vad vi rekommenderar är att du prövar att bleka tänderna hemma. Du behöver inte gå till tandläkaren och betala orimliga summor för att ta bort missfärgningar.

För priset av 500 kronor kan du få vitare tänder på 7 dagar – eller pengarna tillbaka. Återförsäljarna är så pass säkra på att produkterna fungerar att de infört en “Nöjd Kund Garanti”.

Nu har vi gett dig några handfasta tips hur du kan förbättra dina chanser att tänderna bevaras i sitt nuvarande tillstånd och hur du kan göra dem vita igen. Spana in vårt test av tandblekningar eller vinnaren här under.

Och glöm inte att nästa gång du är på ICA att lägga ett xylitoltuggummi på rullbandet!

Dentway är en mycket populär tandblekning i både Sverige och Norge. Hör vad några tidningar och bloggare har att säga:

Tidningen Mama uppmärksammar Dentway White Strips och skriver att produkten: “slår rekord i enkelhet och ger faktiskt resultat”
MamaMama
“Samma resultat som efter en dyr behandling hos tandläkaren”
CosmopolitanCosmopolitan
Jag rekommenderar alla som söker en effektiv och superbra tandblekning att testa Dentway :D
Andrea Andrea

Det ger i vart fall resultat! Och tänk på det, jag rekommenderar aldrig produkter jag inte är nöjd med!
GlennGlenn

Eftersom att jag snusar så har jag inte lust att det ska synas på mina tänder och den enklaste och bästa sätter är därför att börja med tandblekning. Därför började jag med en tandblekning som heter Dentway och jag är riktigt nöjd! Jag har provat tandblekning av kompisar innan och tyckte att det som blev vitt bara varade några dagar och inte gjorde någon större skillnad.

Bjørn-ErikBjørn-Erik

Dentway Starter Kit
Dentway Starter Kit
Vita Tanden har testat Dentways populära tandblekningskit. Vi är mycket nöjda och tagit före & efter bilder.
495 kr
image


Vanliga frågor

Ja, bruna missfärgningar en såkallad “ytlig” missfärgning och är enkelt att bleka bort.

Om du inte är en rökare så är beror det på att du har en kass munhygien. Borsta bättre, tandtråd och munskölj dagligen.

Om du är en rökare så kan du prata med en tandläkare eller spana in vårt test av extra starka tandbleningar.

Bleka tänderna med ett hemmakit.

Borsta tänderna två gånger per dag samt tandtråd och munskölj dagligen. Utan en god munhygien kommer du aldrig få vita tänder. När det väl är under kontroll kan du använda tandblekning.

Ja, men då rekommenderar vi att du kollar in vårt test av extra starka tandbleningar.

Ja om du har en god munhygien samt använder ett tandblekningskit, typ Dentway, som effektivt bleker mellan, bakom och runt tänderna.

Logo