En guide till snygga tänder med xylitoltuggummi

Jag kan sätta en tvåhundra-lapp på att du har sett Extras reklam med en tandläkare som starkt rekommenderar att tugga deras tuggummi flera gångern om dagen – för vita tänder, balanserad pH-balans, hål i tänderna, huvudvärk, mensverk, sterilitet – ja i princip vad som helst…

Men stämmer det verkligen?

Att tugga sockerfritt tuggummi kommer öka din hastighet av salivproduktion med 1000%. Sockerfritt tuggummi kan vara särskilt nyttigt efter söta rätter för att återställa pH-värdet i munnen och för att hålla bakterier i schack. I en äldre post har vi diskuterat varför det är så viktigt med en balanserad pH-värde i munnen och varför man bör borsta tänderna innan man äter, istället för före.

Men om du verkligen vill bli av med plack effektivt, bör du tugga såkallat xylitoltuggummi.

Vad är xylitol?

Xylitol, som även kallas björksocker (eftersom det kan göras från björkens träflis) är en normal del i människans ämnesomsättning. Lyckligtvis är det inte en del av syraproducerande bakterier normala ämnesomsättning och hämmar därmed deras tillväxt; det gör det också svårt för dåliga bakterier att fastna på tandytan i första hand.

Xylitol för nyblivna mammor

En av de riktigt coola fördelarna med att tugga xylitoltuggummi är att det minskar risken för överföring av hålskapande bakterier från mammor till sina barn (Ja, intellekt och utseende är inte det enda barnen får från sina mammor, men jag pratar mer om detta i kommande inlägg).

Barn till mödrar som tuggar xylitoltuggummi som börjar 3-6 månader efter förlossningen och fortsatte tills deras barn hade alla sina mjölktänder vid 2 års ålder hade en dramatiskt lägre risk för hålrum. Björksockret transporteras genom munhålan ut i modersmjölken som är rikt på kalcium och som i sin tur bygger upp barnets tänder.

Nåja, Extras tuggummi kanske inte kurerar mensverk, men att stärka ditt barns tänder är inte dåligt det heller.

Användarinstruktioner av xylitol för snygga tänder

  • Tugga mellan 6-10g xylitol per dag för att effektivt motverka bakterier. Detta innebär vanligtvis att du kommer att behöva tugga mer än ett tuggummi och det är lättast om du tuggar alltid direkt efter måltid.
  • Tugga tuggummi i minst 5 minuter. Om du tuggar minst 2 gram xylitol efter alla tre måltider når du enkelt ditt mål.
  • Håll tuggummi borta från hundar. Xylitol är giftigt för hundar.
  • För mycket xylitol kan orsaka mild diarré, så håll dig till formeln och överanvänd inte.
  • Om du har TMJ problem, försök använda xylitol tabletter istället.

Välja rätt xylitoltuggummi

Det bästa alternativet är att välja ett tuggummi som innehåller enbart xylitolsocker. Även om tuggummin som innehåller sorbitol fortfarande betraktas som ”sockerfria ” kan bakterier i stället använda sorbitol för att göra syror i mycket små mängder.

Förbrukning av överflödiga sockeralkoholer (över 14 gram) kan orsaka matsmältningsbesvär.

Om du tuggar ett sockerfritt tuggummi som innehåller xylitol med andra sockeralkoholer som sorbitol och mannitol, kan det sluta med att du konsumerar en överdriven mängd sockeralkoholer i ett försök att nå ditt dagliga intag av xylitol, vilket i sin tur resulterar i magbesvär.

Oavsett vilket tuggummi du väljer, kom ihåg att tugga 6-10 gram xylitol per dag och som regel bör du hålla de totala sockeralkoholerna under 14 gram för att undvika gastrointestinala besvär.

V6 och Extras tuggummin innehåller xylitol, men även andra typer av sockerarter. Om du vill köpa riktigt xylitoltuggummi bör du prata med din tandläkare eller besöka en välsorterad hälsokostbutik och fråga efter ”Björksockertuggummi”.

För att summera

Extras tuggummi kan hjälpa dig på vägen mot snygga tänder, men knappast mot mensverk eller sterilitet (skämt åsido…)

Om du vill ha ett tuggummi som verkligen fungerar bör du tugga det gummi som innehåller xylitol/björksocker, framförallt om du är en ammande mamma.

Ett sista tips från oss på Vita Tanden för att behålla en estetisk tilltalande munhygien är att bleka tänderna lite till och från. Du kan antingen välja att göra det hos tandläkaren för cirka 3000 kronor eller hemifrån med ett tandblekningskit som du beställer online för 500 kronor

Lycka till!

Vita Tanden