Fungerar det att bleka tänderna med gurkmeja?

Tandblekning hemma med gurkmeja

Att borsta tänderna med gurkmeja kanske låter lite konstigt. Det tyckte vi på Vita Tanden också men som vanligt är vi aldrig sena med att testa nya rön. Till att börja med lärde vi oss om gurkmeja och dess hälsoegenskaper på kroppen.

Denna gyllene krydda har en lång historia och den användes redan för 5 000 år sedan i Öst. Både i den kinesiska medicinen och inom indisk Ayurveda används kryddan. Vad som är bra med gurkmeja är bland anant dess egenskaper på huden. Den orangeaktiga kryddan har flera bra egenskaper exempelvis:

  • Den ökar hudens lyster
  • Den gör huden mer elastisk
  • Den motverkar åldersfläckar
  • Den mjukgör huden

Men även om gurkmeja är känd för att ha en bra inverkan på huden är den faktiskt även användbar för munhälsan.

Gurkmejan har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Detta är väldigt bra egenskaper för både tandkött och för att motverka karies. Om du vill ge munnen en uppfräschning, bli av med bakterier och få ett friskare tandkött är gurkmeja värt att testa. Förutom att munnen stärks av gurkmeja kan dina tänder dessutom bli lite vitare. Låt oss berätta.

Ta bort missfärgningar

Vi på Vita Tanden valde att testa på en kur med just gurkmeja. Om du också vill testa att ta bort missfärgningar och få vitare tänder kan du följa våra anvisningar.

Det enda du behöver för att borsta tänderna med gurkmeja är:

  • 1 msk kallpressad kokosolja (gärna ekologisk)
  • 1 tsk gurkmeja
  • Tandborste

Blanda ihop kokosoljan med gurkmejan i en liten skål. Du kan använda en sked tills du fått en pasta. Borsta tänderna med din hemmagjorda pasta precis som vanligt – morgon och kväll. Vi  upplevde inte några nackdelar med att använda denna pasta. Du kan med andra ord borsta tänderna med gurkmeja tills du uppnått ett bra resultat.

Genom att borsta tänderna med gurkmeja så får du både vitare tänder och en bättre munhygien.

Förvänta dig dock inte kritvita tänder. Gurkmeja har inte en superblekande effekt utan hjälper snarare till att stärka munnens hygien. Om du gärna vill ha ett kritvitt Hollywoodleende är det ett finns det andra metoder att använda, som innefattar att du köper tandblekning. Vi har testat alla svenska aktörer och sammanställt ett bäst i test av tandblekning hemma.

Se upp för fläckar!

Vi upplevde stora fördelar när vi borstade tänderna med gurkmeja. Främst kändes munnen fräschare. Dessutom fick tänderna en jämnare färg och missfärgningarna minskade lite. Något som du dock behöver känna till innan du börjar borsta tänder med gurkmeja, är att allt blir gult. Gurkmeja är en otroligt färggrann krydda som färgar av sig på allt det kommer i kontakt med. Oroa dig inte. Gurkmeja färgar inte tänderna gula, men din tandborste och tröja kommer garanterat bli knallgul. När du borstar tänderna med gurkmeja är det därför bra om du tar på dig en ”skräp t-shirt”.

Att bleka tänderna med gurkmeja och kokosolja är inte en smaksensation. Det är faktiskt ganska äckligt. Vi valde därför att borsta tänderna med vanlig tandkräm efter gurkmejan för att få bort smaken. Men med detta sagt är det klart värt att testa.

Men som sagt, är det vita tänder du är ute efter finns bättre alternativ; vi har testat Beconfidents startkit som levererande mycket vitt resultat och med smak av fräsch mint. Att produkten är skonsam mot tandkött och emalj känns extra bra.

Recension av Beconfident tandblekning

Läs en recension om Beconfidents tandblekning som enkelt bleker tänderna flera nyanser vitare. Se före och efter bilder samt hitta bästa priset!

Denna artikel är en del av vår artikelserie om naturliga tandblekningar.

Vita Tanden