Fungerar det att bleka tänderna med gurkmeja?

Tandblekning hemma med gurkmeja

Att borsta tänderna med gurkmeja och förvänta sig att de ska bli vita kan låta lite konstigt. Vi har testat det på Vita Tanden och du kan finna vårt recept nedan.

Om du någonsin svängt ihop en curry hemma så vet du hur förrädiskt den gula färgen är att få bort. Gurkmeja är nämligen en av (12) huvudingredienserna i kryddan Curry som du köper på ICA.

Så kan denna starkt färgglada krydda göra dina tänder vita?

Korta svaret: Nja, inte direkt vita. Men bättre tandhälsa och en ökad upplevd vithet. Fortsätt läs för att ta reda på hur vi menar, dock vill vi varna känsliga läsare för en halvsnuskig bild längre ner.

Vad är gurkmeja?

För att förstå gurkmejans effekter på dina tänder och mun behöver vi resa bakåt i tiden.

På latin heter det Curcuma longa och har använts mer än 5 000 år i Öst. Både i den kinesiska medicinen och inom indisk Ayurveda. Vad som är bra med gurkmeja är bland anant dess egenskaper på huden. Den orangeaktiga kryddan har flera bra egenskaper exempelvis:

  • Ökar hudens lyster
  • Gör huden mer elastisk
  • Motverkar åldersfläckar
  • Mjukgör huden

Men även om gurkmeja är känd för att ha en bra inverkan på huden är den även väldigt användbar för din mun. Detta var något man även visste 5000 år sedan.

Gurkmejan har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Detta är väldigt bra för både tandkött och för att motverka plack, tandsten och karies. Om du vill ge munnen en uppfräschning, bli av med bakterier och få ett friskare tandkött är gurkmeja en säker häst att satsa pengar på.

Förutom att munnen stärks av gurkmeja kan dina tänder dessutom bli lite vitare. Men inte på det sätt som du kanske hoppades på.

Vad säger forskning om att bleka tänderna med gurkmeja?

Dessvärre så kommer dina tänder inte bli vitare av gurkmeja – det finns inga studier som pekar på det. Om du hör något annat är det en missuppfattning av olika uttryck.

DOCK finns det flera studier som pekar på att curcumin (det aktiva ämnet) gör följande:

  • Minskar plack
  • Förhindrar tandköttsinflammation & tandköttssjukdomar
  • Minskar bakterier och inflammation i munnen

Eftersom att Vita Tanden är specialister på tandblekning så kan vi inte rekommendera denna metod om du vill ha vitare tänder. MEN, det är en effektiv huskur för att ta bort plack.

Grov plack är väldigt… Osexigt och kan lätt leda till att dina tänder upplevs missfärgade.

Ta bort plack med gurkmeja

Forskning har visat tydliga resultat att gurkmeja är mycket effektivt att motverka och ta bort plack.

Plack bildas dagligen hos alla människor. Om du känner med tungan på tänderna så är det en klibbig genomskinlig hinna av på dina tänder. Speciellt om du missat att borsta tänderna på morgonen eller kvällen så kan det kännas som en hel koloni av slem har samlat sig på tänderna.

Detta slem förhårdnas och skapar tandsten över tid.

OBS. Snuskig bild nedan

Tandsten är placks otrevliga storebror och skapas när du fuskar med tandborstningen eller har en inflammation i munnen.

Om du borstar tänderna med gurkmeja så hindrar du chansen för plack att byggas upp, samt minskar populationen av din befintliga plack-koloni.

Kraftig tandplack

Personen på bilden har grov tandplack som utvecklats till tandsten. Detta kan enkelt enkelt kan uppfattas som missfärgning av tänderna. Men om du granskar vitheten på tänderna är den faktiskt helt okej.

Om du har så mycket plack som personen ovan så rekommenderar vi att gå till en tandläkare för hjälp. Inte ens gurkmeja kan råda bot på tandsten, bara farbor tandläkare med sina vassa verktyg.

Recept

Genom att borsta tänderna med gurkmeja så får du både vitare tänder och en bättre munhygien.

Om bilden ovan inte skrämde bort dig så rekommenderar vi dig följande recept för en god munhälsa. Vi borstade i 14 dagar i sträck, men du kan även göra det oregelbundet när du känner att munnen behöver en uppfräschning.

  • 1 msk kallpressad kokosolja (finns på ICA)
  • 1 tsk gurkmeja (finns också på ICA)
  • Tandborste

Blanda ihop kokosoljan med gurkmejan i en liten skål. Om din bostadsförening snålar med värmen kommer kokosoljan vara hård. Värm då skålen i mikron några sekunder.

Blanda ingredienserna så du får en pasta liknande tandkräm.

Borsta tänderna en gång per dag. Upprepa i 14 dagar.

Hur blev resultatet efter tandborstningen?

Vi upplevde stora “fördelar” när vi borstade tänderna med gurkmeja. Främst kändes munnen fräschare. Dessutom fick tänderna en jämnare vit färg närmast tandköttet, utan biverkningar.

Dock så upplevde vi inte att tänderna blev vitare.

Gurkmeja och kokosolja är inte en smaksensation. Det är faktiskt ganska äckligt. Vi valde därför att borsta tänderna med vanlig tandkräm efter gurkmejan för att få bort smaken.

Något som du dock behöver känna till innan du börjar borsta tänder med gurkmeja, är att allt blir gult. Gurkmeja är en otroligt färggrann krydda som färgar av sig på allt det kommer i kontakt med.

Så hur kan jag ta bort missfärgningar?

Om du vill ha ett vitt snyggt leende finns det andra metoder att använda, som att gå till tandläkaren för 3000 kr eller köpa ett startkit av tandblekning.

Ett startkit kostar cirka 500 kronor och ger ett garanterat vitt resultat efter en vecka.

Dentway Starter Kit
Dentway Starter Kit
Vita Tanden har testat Dentways populära tandblekningskit. Vi är mycket nöjda och tagit före & efter bilder.
495 kr
image

Dentway Starter Kit är en mycket omtyckt tandblekning i Sverige, Norge och även vinnare av vårt tandblekningstest. Läs under vad Cosmopolitan och flera bloggare har att säga, samt missa inte Vita Tandens exklusiva rabattkod.

“Samma resultat som efter en dyr behandling hos tandläkaren.”
CosmopolitanCosmopolitan

“Slår rekord i enkelhet och ger faktiskt resultat!”
MamaMama

“Jag rekommenderar alla som söker en effektiv och superbra tandblekning att testa Dentway :D”
Andrea BadendyckAndrea Badendyck

“Det ger i vart fall resultat! Och tänk på det, jag rekommenderar aldrig produkter jag inte är nöjd med!”
Glenn HenriksonGlenn Henrikson

“Eftersom att jag snusar så har jag inte lust att det ska synas på tänderna och den enklaste och bästa sättet är därför bleka tänderna lite då och då. Jag har använt Dentways tandblekning i åtta dagar och är riktigt nöjd! Jag har provat tandblekning av kompisar innan och tyckte inte det gjorde någon större skillnad.”
Bjørn-ErikBjørn-Erik

Dentway Starter Kit
Dentway Starter Kit
Vi har testat Dentways Starter Kit som blekte tänderna flera nyanser vitare. Nedsatt med Vita Tandens exklusiva rabatt - klicka på den för att kopiera.
470:- 495:-
image
DENTWAY5YX
Expired

Summeringsvis

Vi rekommenderar att borsta tänderna med gurkmeja för att förhindra olika snuskiga munsjukdomar. Men inte för att göra dina tänder vita. Då rekommenderar vi riktiga tandblekningsprodukter istället.

Lycka till!

Logo