3 lösningar till en enstaka missfärgad tand och varför du fick det

Vad är det som får EN tand att bli färgad?

Om din munhygien påminner om en pirat, hämtad direkt från Jack Sparrows besättning så är det inte ett fördelaktigt skönhetsdrag.

Dessvärre är det tusentals svenskar vars munhygien kvalificerar in att segla de sju haven och plundra brittiska kolonier. Missfärgade tänder är ett vanligt problem hos världens mest kaffedrickande befolkning; svenskarna.

Som tur var har vi tittat närmare på ämnet vad som orsakar att en tand blir missfärgad och självklart lösningen till det!

Ta på flytvästen för nu lossar vi ankar, ahoy!

De 3 typerna som gör din tand missfärgad

Enstaka färgade tänder färgas vanligen på grund tre stycken orsaker:

  • Drycker eller maträtter med starka pigment
  • Mediciner
  • Slag mot tanden

Samtidigt finns det fler orsaker varför tänderna kan bli fula som rökning och snusning, men då är det oftast mer än en tand som blir missfärgade.

Men av de tre orsakerna ovan blir tandens yta typiskt gulaktig eller gulbrun, eller en grå-blå. Om du kollar dig själv i spegeln så kan utröna hur din tand ser ut och behandla den korrekt, baserat på orsakerna nedan.

Färgning av mat & dryck gör din tand gulbrun

Om en ensam tand endast är lite färgad så är det troligt att tanden bara har lagt på sig en fläck. Färgning kan vara resultatet av vissa mat och drycker som vi konsumerar. Sportdrycker är en riktig farlig spelare i den här ligan, tom. värre än att dricka Coca Cola! Vi har tidigare skrivit om Powerades negativa inverkan på tänderna.

Att dricka Powerade är väldigt onyttigt för dina tänders hygien.

Antagligen Powerades bästa användningsområde, för att dricka det bör du inte göra om du vill hålla dina tänder snygga.

Detta kan hända av ett antal skäl, till exempel ojämna och grova tandytor. Det kan även bero på att du borstar tänderna slarvigt: om en tand är svår att nå för tandborstar så byggs det upp smuts som färgar tänderna snabbare än de omgivande tänderna, vilket gör att tanden blir gul eller gulbrun.

Mediciner gör tanden läskigt gråblå

Det finns flera anledningar till att det är dåligt att äta antibiotika för ofta. Farliga bakterier blir motståndskraftiga, magproblem eller hudutslag. Men antibiotika kan även ge dig en biljett till Pirates of the Carribean.

I motsats till mat och dryck som färgar på tanden utsidan, så missfärgar mediciner som innehåller Tetracykliner din tand från insidan. Detta är inte bra för tanden och du bör faktiskt uppsöka en tandläkare om du misstänker att det drabbat någon av dina tänder.

Färgning orsakad av slag gör tanden gråmörkt

I filmen ‘Död Mans Kista’ så är den en scen när Jack Sparrow springer på ett gigantiskt hjul genom skogen. Han snubblar, slår sig och få ta emot flera slag av de andra piraterna. Några av dessa olyckor träffade säkerligen honom i ansiktet eller munnen och gjorde således att Mr. Sparrow fick en gråmörk tand. Livet som pirat är upplagt för fula tänder.

Om en tand blir färgad efter ett slag så är färgningen skapad av järn i blodet under som har spridit sig i tanden. Färgning som är resultatet av ett trauma är väldigt djupt begravd inom tanden och den svåraste att få bort.

Om tanden har blivit utsatt för trauma under någon tid så är det möjligt att nerven inuti tanden har dött. En död tand har ofta en mörk/grå färgnyans. Effekten efter slag är ganska likt ett blåmärke, alltså utfallet av en inre blödning i pulpan (centrumet av tanden som innehåller blodkärl).

Vi rekommenderar att du bokar in ett tandläkarbesök för att behandla den döda tanden eftersom det är lätt att det nu tomma utrymmet i tanden där nerven tidigare var lätt blir infekterat. Och då snackar vi verkligen en dyr tandläkarräkning…

3 orsaker och 3 lösningar för att få tanden vit igen

#1 Vanligtvis när en missfärgad tand blir gul eller gulbrun så kan man bleka den hemma med en så kallad tandblekningspenna för att isolera just den ensamma tanden. När den drabbade tanden liknar de omgivande tänderna så bör man behandla alla tänder med blekningsgel och skena fram tills att de inte blir ljusare.

#2 Om en tand ser ut att vara grå så är det möjligt att man behöver bleka den professionellt med en injektion av en tandläkare.

#3 Om tanden är mörkgrå så bör du uppsöka en tandläkare direkt. Kanske är tanden död och då får du en ny (vit) tand.

Alla lösningarna är enkla och ger bra resultat; men varierar stort i pris.

Att bleka tänderna hemma med tandblekningspenna samt blekningsgel och skena kostar cirka 600 kr. Att besöka en tandläkare börjar på 3000 kr. Valet är ditt hur du väljer att gå tillväga, men vi har testat flera tandblekningar och kommit fram till en vinnare som enkelt bleker en gulbrun tand vit igen!

Logo