Nej till blekning av tänderna på barn

Enligt ett EU-direktiv får barn som har tandskador eller missfärgningar inte längre bleka tänderna hos tandläkaren. Detta har upprört både tandläkare, föräldrar och barn.

Även om barn har råkat ut för en olycka eller missfärgning av mediciner får de inte bleka tänderna

– Vissa kanske ser detta som en petitess, men det är bekymmersamt för många unga patienter. Speciellt då utseendet är viktigt och skadorna kan se rent utav bedrövliga ut, säger Gunilla klingberg, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.

Sedan oktober 2012 är det totalstopp för tandkliniker och tandläkare att göra tandblekningsbehandlingar på barn. Efter ett långt omdebatterat EU-direktiv som gick igenom den första oktober tvingade Socialstyrelsen att sätta en 18-årsgräns på tandblekning. Dessutom har man låtit meddela att det inte kommer bli aktuellt med undantag för barn som har gått igenom olyckor.

– Varje år har vi ett femtiotal svenska barn som drabbats av så pass grova tandskador att de inte går att behandla med andra sätt än tandblekning, säger Gunilla Klingberg.

 

“Hon blir retad i skolan på grund av sina tänder”

Förbudet mot blekning av barns tänder har inneburit ett stort dilemma på många tandläkarkliniker i Sverige. Pia Abrahamsson, tandhygienist i Västerås, har höjt rösten mot Socialstyrelsen. Hon har en 12-årig flicka som patient vars tandblekning blev inställd från en dag till en annan på grund av beslutet.

“Avtryck till en blekskena var redan gjord och vi skulle bleka hennes främre tänder som är väldigt missfärgade. Denna flicka hade under en längre tid vart tvungen att äta antibiotika som gjort hennes tänder gråa. Dessvärre blir hon retad i skolan av sina klasskamrater och lider psykiskt av sina tänder”, skrev  Pia Abrahamsson.

– Eftersom situationen är som den är har vi vart tvungna att förklara att vi inte kan göra något, vilket är mycket jobbigt för 12-åringen. Situationen innan beslutet var inte överdriven. Det är inte en fråga om att föräldrarna, eller barnen för den delen, driver på sådana här processer – det är vi tandläkare och hygienister själva. Vi hade ungefär en blekning varannan månad, berättar hon för TT.

 

Vanligast är flour-missfärgningar

Orsaken till varför barn får missfärgningar är olika – mediciner, genetik och olyckor. Däremot det som är vanligast, speciellt hos barn i afrikanska länder är den förhöjda flourhalten i dricksvattnet.

– Självklart är en reglering och standardisering av tandblekning bra. Men i flera fall rör det ofta väldigt allvarliga skador och då är det inte ovanligt att man trotsar beslutet ändå – men i ett annat land. Jag har varit i kontakt med flera tandläkare vars patienter passar på att bleka tänderna när de är utomlands. Dessa behandlingar kan vara mer smärtsamma och följer inte de svenska säkerhetsföreskrifterna, säger Gunilla Klingberg.

Logo