4 ingredienser i tandkräm att undvika till varje pris

Varför du bör ta en extra titt på innehållet i din tandkräm

Om du flitigt borstat dina tänder de två rekommenderade gånger per dag, kommer du sannolikt att lämna tandläkaren utan några problem.

Men tyvärr kan dina pärlvita tänder fortfarande innebära en kostnad för både dig och miljön.

Många av de stora bolagen som säljer tandkrämer och de tandkrämer som står i apotekets hyllor, innehåller en del obehagliga och potentiellt skadliga ingredienser. Vi säger inte att du ska sluta borsta tänderna eller sluta använda tandkräm — men du bör börja läsa på innehållsetiketten nästa gång du köper en tandkräm.

Se till att lägg dessa fyra ingredienser på minnet och håll dem borta från ditt badrumsskåp för en bekymmersfri tandborstning.

1. Triklosan – kan ge cancer och allergier

Triklosan har flera hemska biverkningar och används bla. i tandkräm.

Triklosan är inte bara ett bekämpningsmedel, men även en ingrediens i tandkräm.

Triklosan är en antiseptisk tillsats som ibland används i tandkräm för att hjälpa till att förebygga gingivit (det visar sig i de flesta antibakteriella tvålar). Även Läkemedelsverket har godkänt dess användning, som påstår att det inte finns tillräckligt med bevis, trots att fall som motsätter sig triklosan har ökat stadigt.

För att nämna en sak, så är det nästan säkert ett hormonstörande ämne, liknande BPA. Men det är bara toppen av isberget—den utbredda användningen av triklosan kan faktiskt vara att bidra till att bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika.

Det finns även en studie från 2014 från University of California, San Diego School of Medicine som hittat en koppling mellan triklosan och leverfibros och cancer i möss. Plus att en ny studie tyder på att tillsatsen kan orsaka människor att utveckla allergier mot vissa livsmedel, speciellt jordnötter.

2. Mikrokorn – miljöboven nr. 1

Mikrokorn förorenar vårt vatten samt finns i tandkrämer.

Mikroplaster som finns i tandkräm hamnar renas inte och hamnar i kretsloppet.

Mindre än en millimeter tjocka är dessa små korn ett tillägg i vissa tandkrämer för bättre på skrubb mot tänderna. Den goda nyheten är att de är giftfria och kommer att passera rakt igenom dig.

Problemet uppstår dock när de kommer in i vårat vattensystem då de är alltför små för att fångas upp av reningsverk. Det binder med gifter så som bekämpningsmedel, kemikalier och intas av fisk och andra havsdjur, som i sin tur äts av djur högre upp i näringskedjan, precis som oss.

Som tur var förbjöd USA och Barack Obama mikrokorn i personliga hygienprodukter, ett förbud som trädde i kraft under 2017 (innan Trump hann stoppa det!), precis som England gjorde i början av 2018. Dock som svensk bör du kolla etiketter för polyeten och polystyren på tandkrämen innan förbudet införs i det långa landet Falukorv.

3. FD&C Blue 1 – det nedkylda helvetet

Visste du att denna blåa färg används för att färgsätta din tandkräm?

Vacker giftigt blå färg, men är det verkligen nödvändigt i tandkräm för att göra våra tänder rena?

Det finns ingen chans att “kyld aqua nyans” som FD&C Blue 1 står för, förekommer naturligt i tandkräm.

Environmental Working Group säger att FD&C Blue 1 är ett syntetiskt färgämne som framställs ur petroleum, som kan ackumuleras i kroppen över tiden. Forskarna är inte säkra på vilka risker detta särskilda färgämne utgör, men färgämnen i mat, i allmänhet är potentiellt kopplade till allergier, ADHD, och cancer, enligt Center for Science in the Public Interest, en ideell “watchdog grupp” som har satt samman en omfattande rapport av all tillgänglig vetenskapligaforskning på färgämnen.

De fann att uppgifterna kring Blue 1 inte var särskilt många, och mycket av vad som fanns tillgängligt var backat av industrin (vem är förvånad).

Poängen här? Du behöver så klart inte blå färg för att rengöra dina tänder.

4. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) – visste du att du borstar tänder med schampo?

SLS är relaterat till att ge munsår.

De flesta av oss har nog haft ett munsår, men visste du att det kunde vara pga. din nya tandkräm?

SLS är den mest ökända av alla ingredienser i tandkräm. Så vad gör denna ingrediens i vår tandkräm i första hand?

Det är ett skummedel som du även hittar i schampo, förutsatt att du inte använder hemmagjord schampo. Men utöver att göra det “skummigt” i munnen, tjänar det inte till något större syfte.

Trots rykten om motsatsen, orskarar SLS inte i själva verket cancer, och är inte heller misstänkt för att vara ett hälso- eller miljögift på långsiktigt.

Anledningen till att SLS finns med på vår lista: munsår. Studier har visat att SLS kan vara boven i dramat i att ta fram dessa sår, eftersom det kan irritera mjuk vävnad i munnen, och det kommer definitivt att hjälpa till och framkalla dessa sår och göra det svårt för huden att läka.

Vi har testat Beconfidents tandkräm Whitamin vilket inte innehåller SLS och har även en lätt blekande effekt, som inte löddrade. Dock gjorde den fortfarande tänderna rena.

Summa summarum av dåliga ämnen i tandkrämer

Som sagt innan bör du inte sluta borsta tänderna, bara vara mer uppmärksam. Speciellt på punkt nr 2: mikrokornen.

Dessa mikrokorn marknadsförs för att skrubba tänderna och göra dem vita, vilket låter högst osannolikt att de kommer göra. Det enda plastkornen kommer göra är att skrapa bort ytliga missfärgningar från tänderna, men inte bleka dem på djuper.

Om du vill ha vita tänder rekommenderar vi dock att du börjar med att bleka tänderna hemma.

Det är en enkel och billig procedur som bara tar några dagar. Och som tur är, är Vita Tanden specialister på tandblekning och testar regelbundet årligen flera tandblekningar för hemmabruk. Om du är intresserad av ett vitt leende, utan att förstöra miljön och din hälsa, så bör du spana in vårt årliga test eller årets vinnare under.

Dentway Starter Kit är en mycket omtyckt tandblekning i Sverige, Norge och även vinnare av vårt tandblekningstest. Läs under vad Cosmopolitan och flera bloggare har att säga, samt missa inte Vita Tandens exklusiva rabattkod.

“Samma resultat som efter en dyr behandling hos tandläkaren.”
CosmopolitanCosmopolitan

“Slår rekord i enkelhet och ger faktiskt resultat!”
MamaMama

“Jag rekommenderar alla som söker en effektiv och superbra tandblekning att testa Dentway :D”
Andrea BadendyckAndrea Badendyck

“Det ger i vart fall resultat! Och tänk på det, jag rekommenderar aldrig produkter jag inte är nöjd med!”
Glenn HenriksonGlenn Henrikson

“Eftersom att jag snusar så har jag inte lust att det ska synas på tänderna och den enklaste och bästa sättet är därför bleka tänderna lite då och då. Jag har använt Dentways tandblekning i åtta dagar och är riktigt nöjd! Jag har provat tandblekning av kompisar innan och tyckte inte det gjorde någon större skillnad.”
Bjørn-ErikBjørn-Erik

Dentway Starter Kit
Dentway Starter Kit
Vi har testat Dentways Starter Kit som blekte tänderna flera nyanser vitare. Nedsatt med Vita Tandens exklusiva rabatt - klicka på den för att kopiera.
470:- 495:-
image
DENTWAY5YX
Expired
Logo