Fungerar det att bleka tänderna med kol?

Trender inom tandblekning hemma: Aktivt kol

Missfärgade tänder är aldrig roligt, även om det oftast sker på grund av naturliga orsaker. Tänderna blir nämligen missfärgade allteftersom vi blir äldre. Det kan naturligtvis även bero på vår kost och våra vanor. Personer som dricker mycket te, kaffe och rött vin märker snabbt att detta sätter sina spår på tänderna.

I dagens samhälle är vita tänder något som så gott som alla anser vara attraktivt. Det är med andra ord inte så konstigt att tandvård och tandblekningsprodukter är en enorm marknad, både i Sverige och även i resten av världen.

Populärt att bleka tänderna själv

Under en lång period var det bara möjligt att bleka tänderna hos en tandläkare. Det var en kostsam process som få hade råd med. Idag ser situationen helt annorlunda ut tack vare alla prisvärda tandblekningsprodukter som gör det möjligt för dig att utföra tandblekningen själv. Trots att det är billigare än någonsin så är det många som väljer alternativa metoder för att försöka bleka sina tänder – till exempel att bleka tänderna med kol.

Aktivt kol & tandblekning

En av de senaste metoderna för att bleka tänderna själv är genom att använda sig av aktivt kol. Det är en produkt som går att köpa på nätet eller hos ett vanligt apotek. Vanligtvis används aktivt kol för dess bindande och absorberande egenskaper. Läkare använder exempelvis aktivt kol för att rensa magen från giftiga ämnen om du råkar bli förgiftad. Personer som gillar att vara ute i naturen kan använda aktivt kol för att rena vatten från sjöar och vattendrag. Att använda aktivt kol för att få vitare tänder är med andra ord inte vad det normalt används till.

Hur bleker man tänderna med kol?

Det finns olika typer av aktivt kol att köpa på marknaden. Dessa finns i form av tabletter men även som kapslar. Oavsett vilken typ du har så går metoden ut på att du mosar det aktiva kolet i en liten skål eller tallrik med lite vatten. Du behöver alltså:

  • Aktivt kol
  • Vatten
  • Tandborste

Applicera därefter en del av det mosade aktiva kolet på tandborsten och borsta tänderna precis som vanligt. Munnen kommer att bli helt svart och tandborstningen kommer att svida mer än vanligt. När du har borstat tänderna ordentligt ska du spotta ut och skölja.

Tanken är att tänderna nu kommer att se vitare ut. Vi på Vita Tanden upplevde dock ingen större skillnad när det kom till tändernas utseende under våra försök.

Det kan bli lite geggigt när man borstar tänderna med aktivt kol.

Ursäkta bilden, hoppas du inte läser detta tidigt på morgonen :)

Ett tips är att du sköljer munnen flera gånger efter koltandborstningen. Kolpartiklar kommer att fastna mellan tänderna och tandköttet, något som inte ser särskilt attraktivt ut. Du kommer även att få en kolfärgad tunga.

Så här fungerar koltandblekning i teorin

Teoretiskt sätt ska det aktiva kolets absorberande egenskaper binda de färgämnen och missfärgningar du har på dina tänder vid tandborstningen. När du sedan spottar ut och sköljer munnen så ska även de ämnen som missfärgar dina tänder följa med.

Det finns dock inga vetenskapliga studier som visar att koltandblekning fungerar. Däremot så finns det otaliga artiklar och sidor som beskriver det aktiva kolets fantastiska förmåga att ge dig vitare tänder. Att hitta en källa som bygger på riktiga undersökningar och tester är svårt. Oftast så hänvisar kolblekningsartiklarna till andra liknande artiklar som påstår samma sak. De flesta tandläkarna som skriver om metoden på nätet är skeptiska och kritiskt inställda.

Därför bör du inte bleka tänderna med kol

Att bleka tänderna med kol gör att du sliter ned emaljen på tänderna. Regelbunden tandborstning med kol kan snabbt leda till att du skadar tänderna rejält. Att slita ned tänderna har en blekande effekt, vilket kan vara anledningen till att många anser att metoden faktiskt fungerar… Problemet är att nedslitning av emaljen kommer att ge dig ilningar i tänderna och många andra framtida problem. Därför rekommenderar vi inte att du bleker tänderna med kol.

Det finns inga vetenskapliga bevis för att aktivt kol ska bleka tänderna.

Dessvärre finns det inga vetenskapliga bevis för att kol ska bleka tänderna. Däremot fungerar det bra att grilla med!

Skillnaden på riktiga tandblekningsprodukter och aktivt kol

För att ett företag ska få sälja produkter som bleker tänderna måste produkterna genomgå rigorösa tester och undersökningar. Tandblekningarna får inte ge några kortsiktiga eller långsiktiga bieffekter som skadar hälsan och effekten måste dessutom vara tydlig och mätbar. Det finns otaliga andra krav som tandblekningsprodukterna måste klara av.

Dessa gäller inte för aktivt kol eftersom det inte är en tandblekningsprodukt. Det är med andra ord ingen som kontrollerar att just exakt den produkt som du köper är bra för att bleka tänderna. Det finns inga instruktioner som beskriver exakt hur du ska göra. Det finns ingen som tar ansvar om något går snett. Du har helt enkelt ingen kontroll över blekningsprocessen när du använder dig av koltandblekning.

Ett bättre alternativ för tandblekning

Om du vill bleka tänderna på ett effektivare och mer ansvarsfullt sätt, använd riktiga tandblekningsprodukter. Du kan läsa om flera olika startkit här hos oss, som exempelvis Dentways Startkit för tandblekning. På så sätt får du ett garanterat resultat samtidigt som du har full kontroll över din tandblekning.

Recension av Dentway

Läs en recension om Dentways Startkit och deras White Stripes, två produkter som enkelt bleker tänderna vita. Vi tipsar om hur du finner det bästa priset.

Denna artikel är en del av vår artikelserie om naturliga tandblekningar

Kommentera gärna

Leave a reply

Vita Tanden