HjälpInformationNyheter

9 Konstiga Anledningar Till Varför Ditt Tandkött Blöder

Låt oss prata om några sanningar om dina tänder och varför de blöder vid tandborstning

Hade du accepterat att du blödde ur hårbottnen efter du borstat håret, eller varje gång du kliade dig på armen kom lite blod? Trodde inte det.

Här är 9 konstiga själ till varför ditt tandkött blöder efter du rengjort tänderna – men HUR konstiga är de egentligen?

Kommer det blod när du borstar tänderna, eller den gången i kvartalet du snurrar runt tantråd i munnen (och låt oss vara ärliga, de flesta av oss gör det inte ens 1 gång i veckan..) så kan det komma lite blod nät du spottar i vasken.

Men de flesta svenskar tänkar att det är väl ingen ‘big deal’ med lite blod, eller hur?

”Blödande tandkött är aldrig normalt, inte ens när du får dina tänder professionellt rengjorda, säger Lisa Marie Abrahamsson”, Tandläkare på DDS Stockholm som vi pratat med.

Tänk dig att din hårbotten blöder när du borstar ditt hår, vilket inte är speciellt normalt…

Hon fortsätter med ”tänk dig att din hårbotten blöder när du borstar ditt hår, vilket inte är speciellt normalt”. Med andra ord, om ditt tandkött blöder när du använder tandtråd eller borstar tänderna, har du en ’parodontal sjukdom’, allmänt känd som tandköttssjukdom.

Jaha, men vad är en tandköttssjukdom då?

(Läs följande stycke med rösten av din tandläkare)

Paradontal sjukdom et är en smittsam bakterieinfektion som kan utlösa en förödelse för din hälsa. I munnen kan den förstöra ditt tandkött, urholka käkbenet, och leda till tandlossning. Tandköttssjukdom är den främsta anledningen till att tänderna ramlar ut och är en av de vanligaste sjukdomarna hos vuxna svenskar.

Låt mig berätta hur det skulle se ut att bleka tänderna hos tandläkaren jämfört mot att göra det hemma.

”Jaha lilla Pelle, hur var det egentligen med användningen av tandtråd?”

Och det drabbar bara inte dina tänder – utan kan påverka hela din kropp.

Det här är vad som händer: ”Det finns två olika grunder till att du spottar blod i vasken efter tandborstning” säger Mark Wehlin, tandläkare och specialist på paradontala sjukdomar hos DDS Stockholm. ”Plack – som är en biofilm av bakterier och dess restprodukter – skapar först irritation i tandköttets vävnad. Sedan är det kroppens reaktion till det såret, den inflammatoriska responsen att börja blöda.”

Sätt ihop dessa två faktorer och du har inflammerade, blödande tandkött. Ju längre du går med inflammation, ju större risk utsätter du dig för alla typer av systemiska sjukdomar, allt från allergier till cancer.

Och tandköttssjukdom är vanligt. Riktigt vanligt. Enligt Folktandvården, har upp till 80% av den vuxna befolkningen någon grad av parodontal sjukdom, medan endast ca 10% är medvetna om det, då tecknen på sjukdomen – blödande tandkött, inte brukar dyka upp förrän i mitten-till-slutet av sjukdomsstadiet.

Hur kan jag minska risken för blödande tandkött?

Genom att ändra på särskilda vanor kan du minska din risk för sjukdomar i tandköttet eller förhindra det innan det dyker upp.

Här är nio skäl till att ditt tandkött blöder – och vad du ska göra åt det.

1. Din munhygien är kass

Bristande munhygien, menar Dr. Wehlin att de som inte borstar och använder tandtråd dagligen, resulterar i synligt plack på tänderna och rött, svullet tandkött. Och det tar inte lång tid innan det händer: Forskning visar att friskt tandkött kan vända och bli ett fall av tandköttssjukdom inom 24 till 36 timmar för att man inte borstat och tagit hand om vävnader i munnen korrekt.

Vad kan då Pernilla eller Pelle från Borlänge (det vill säga Du!) göra?

Genom att ta hand om dina tänder.

Ett åtagande av regelbunden professionell rengöring hos tandläkaren samt i hemmet är viktig. Dessa verktyg kan hjälpa till att göra ditt jobb lättare:

  • En elektrisk tandborste masserar tandköttet för att stimulera blodflödet, ger näring till vävnaden och frigörar toxiner.
  • Välj anti-bakteriell munskölj och tandkräm för att skära ner på bakterier i munnen.
  • Probiotiska minttabeletter, som löses upp i munnen, är också ett bra sätt att förebygga karies och bleker tänderna på vägen!
  • Slutligen, använd tandtråd för ***! Varje gång du gått till tandläkaren så säger hen att du ska använda tandttråd eller hur? Det är inte för att låta tjatig, utan för att majoriteten av Sveriges befolkning lider av sjukdomen som skapas om du inte gör det. Låt ”Jasse från Folkis” förklara så till och med en 5-åring förstår hur man använder tandtråd.

2. Du äter skitmat

Att välja fabrikstillverkad mat över hemmaggjord näringsrik mat är inte bara en dålig idé för din midja, utan dina tänder uppskattar det inte heller.

”En kost med minst sex till åtta knytnävsstora portioner av frukt och grönsaker tillsammans med kosttillskott av kalcium, D-vitamin, C-vitamin, magnesium, och anti-inflammatoriska medel såsom fiskolja, är alla viktiga byggstenar för oral hälsa,” säger tandläkare Dr. Lisa Abrahamsson. Att äta bra ökar integriteten för hela immunsystemet och ger näring åt oral mukosa (snälla svampar i munnen), som är den mest utsatta i delen, säger hon.”

Vita Tandens analys av Lisas ård: Mamma Scans köttbullar, Kinabuffé och Solnakorv är inte bra för tänderna och gör säkerligen inte din Tinderprofil mer attraktiv.

3. Du har inte fimpat ännu

Är du rökare och har blödande tandkött - då vet du nog själv anledningen.

Varning för alla rökare! Vi har innan gått igenom hur dålig rökning är ur ett estetisk perspektiv, men här kommer en riktig shitstorm från både Dr. Wehlin och Abrahamsson.

Kom ihåg numret 12 000* om du vill sluta röka: Rökare löper en mycket högre risk för sjukdomar i tandköttet på grund av de många gifter i cigaretter som skapar inflammation och minskar kroppens immunsvar, säger Dr. Wehlin.

Kronisk rökning leder också till fibrös vävnad och förstorat tandkött, vilket leder till inkorrekt näring till tänderna. Och det är inte bra.

”När tandköttet visar tecken på blödning, kommer de farliga bakterier som lever mellan tanden och tandköttskanten att slinka igenom sårigt tandkött och gå direkt in i blodomloppet—det kan utlösa förödelse på varje organ i kroppen, framför allt hjärta och blodkärl,” säger Dr. Abrahamsson.

Blödande tandkött tillåter farliga parodontala bakterier att invadera blodbanan och leder vägen för inflammation och sjukdomar i andra delar av kroppen, tillägger Dr. Wehlin.

*12 000 personer dör årligen av rökning och relaterade sjukdomar.

4. 2000-talets mest använda ord: Stress

Det finns flera orsaker till att det kommer blod när du borstar tänderna. Stress kan vara en av dem.

Ditt konstanta tillstånd av oro och ångest hindrar immunförsvarets förmåga att avvärja sjukdomar i tandköttet. Stress orsakar inflammation i blodkärlen, som bryter ner kroppens mjukdelar i munnen och hämmar dess förmåga att läka.

Att åka på en yogaretreat till Bali i två veckor är en bra kickstart för att minska stress och blödande tandkött. Men försök arbeta preventativt och sök orsaken till VARFÖR du stressar. Kan du ändra det också?

5. Ditt DNA härstammar från en släkt av klenisar

De som har den genetiska markören för tandlossning (35% av befolkningen är födda med en högre benägenhet att få tandlossning) kommer få jobba hårdare än andra för att hålla blodfri efter tandborstning.

Är du inte säker på din familjehistoria? Det finns olika hemsidor och vissa privata tandläkare som erbjuder möjligheten att ta reda på vilka bakteriestammar som orsakar en persons sjukdomar i tandköttet genom DNA test. Your DNA är ett svenskt företag som erbjuder just sådana tjänster.

Du vill snabbt veta vilka av 12 möjliga DNA-stammar som orsakar blödande tandkött. När du vet det kan du och din tandläkare sätta in rätt behandling. För om du har en tandköttssjukdom som gått långt kan det bli dyrt. Ett par tusen brukar det kosta att dra ut en tand hos Folktandvården enligt flera användare på Familjeliv.

6. Du har ett obalanserat bett

Underbett kan leda till ett tandkött som blöder.

Om du har tänder som inte är helt uppradade, krokiga och med trånga utrymmen, samt vanan att omedvetet slipa dina tänder, kan du ha något som kallas bitsjukdom eller tandgnissling.

I grund och botten är det destruktiva krafter som appliceras på tänderna och det stödjande tandköttets vävnad och ben, vilket händer när du sover.

När du trycker för hårt på ett och samma område, orsakar det att tandköttet drar sig tillbaka och ben kan börja att försämras, och leder till att en utmärkt plats för sjukdomar i tandköttet uppstår.

Genom att köpa en bettskena från Beconfident så kan råda bot på problemet. Vi har innan testat Beconfidents tandblekning med lyckat resultat, men inte hunnit med deras tandsskena då användningsspannet sträcker sig över en lång period.

7. Din medicin lägger sig i din tandhygien

Vissa mediciner stör blodflödet till vävnader eller hindrar saliv från att uppstå, vilket leder till muntorrhet och mindre skydd för tandkött, säger Dr. Wehlin.

Utvidgningen eller förtjockning av vävnad i tandköttet och muntorrhet (eventuella biverkningar av många mediciner) orsakar att plack bildas enklare, vilket ökar parodontal sjukdomsutveckling och i sin tur blod när du borstar tänderna.

Snacka med din läkare eller apoteket om din medicin kan påverka ditt tandkött eller orsaka muntorrhet.

8. Du har hånglat för mycket på senaste

Kan man verkligen hångla för mycket?

Jepp, om man frågar en tandläkare (eller en Herpesdoktor för den delen..) så kan man!

Tandköttssjukdom kan överföras från en person till en annan via saliv, vilket innebär att dela bestick, dricka ur samma kopp, och japp, kyssas, kan öppna upp risken för tandköttssjukdom!

Detta är tydligen ett område där ’sharing is caring’ inte är rekommendera. ”Dela aldrig en tandborste!” varnar Dr. Abrahamsson.

9. Du väntar barn

Dina galna hormoner ser bara inte till att du gråter vid olämpliga tidpunkter, det kan även leda till tandköttssjukdom och blodigt tandkött.

Faktum är att ungefär hälften av alla gravida kvinnor kommer att ha graviditet-gingivit vid deras andra trimester. Att praktisera god munhygien kan hjälpa dig till bättre odds, säger Dr. Abrahmasson. Om du har tandköttssjukdom, behöver du professionell vård för att hålla allt i schack och minska din risk att drabbas av komplikationer som preeklampsi och för tidig födelse.

Nu vet du varför tandköttet blöder vid tandborstning

Och med handen på hjärtat så är de 9 anledningarna inte så underliga. Kanske orsaken att hångla låter rätt överdriven, men annars handlar det mest om sunt förnuft och självbehärskning.

Om ditt tandkött blöder efter tandborstning, tandtråd eller annan typ av rengöring så se det som ett varningstecken. Nånting är inte helt 100% i ditt liv. Kanske är du för stressad på jobbet, kanske missade du kondomen några månader sedan, kanske…

Skicka ett mail till din tandläkare och fråga om hens input på ditt problem. Det tar inte många minuter!

Först när ditt blödande tandkött är fixat så kan du bleka tänderna, vilket är ett av Vita Tandens specialistområden. Vi testar och recenserar regelbundet tandblekningar för hemmabruk, men rekommenderar aldrig någon med sjukdomar i munnen att bleka tänderna. Först måste du äta upp morötterna innan du får efterrätt, som mamma brukade säga.

Lycka till!