5 livsmedel som missfärgar tänderna

Mat som missfärgar tänderna

Korrekt munhygien är naturligtvis nödvändigt för att upprätthålla ett ljust leende, men det finns även något annat som är väldigt viktigt:

Tänk på vad du äter och dricker.

Vissa livsmedel och drycker kan missfärga tänderna. Om du vill skydda dina pärlvita tänder ska du läs vidare. Här har vi listat några vanliga synder som orsakar fläckar på tänderna.

Pastasås

På grund av sin surhet, klarröda nyans och tendens att fastna på tänderna kan tomaterna i pastasås göra tänderna känsliga för missfärgning.

Om du vill förebygga pastasåsens missfärgande effekter bör du äta mörka grönsaker innan.

Grönsaker, som t.ex. broccoli, grönkål och spenat skapar en skyddande hinna över tänderna. Hinnan kommer att avvärja tomaternas “missfärgningseffekt” – så satsa på en grön sallad till förrätt.

Curry

Curry – en krydda som fungerar bra i indisk mat och exotiska rätter – är också en orsak till missfärgade tänder. Dess djupa pigmentering kan gulna tänderna med tiden.

Tack vare sin höga missfärgningsfaktorn är curry också något som du kan vilja begränsa i din kost. När du äter currykryddad mat bör du blanda i färska frukter och grönsaker som förhindrar fläckar, som t.ex. äpplen, morötter, blomkål och selleri.

Dock är gurkmeja, vilket är en av ingredienserna i Curry, effektiv för att minska plack på tänderna.

Balsamvinäger

Balsamvinäger är en hälsosam salladsdressing, men det kan också göra dina tänder mörkare. Anledning till detta är dess mörka, naturliga färg naturligtvis.

Denna stannar också på tänderna, vilket kan leda till färgning om det inte snabbt borstas bort. Men du behöver inte ge upp denna salladsdressing. När du har en sallad med balsamvinäger ska du se till att inkludera en krispigt sallad; att tugga sallad hjälper nämligen rengöra missfärgningen från balsamvinäger medan du äter.

Bär

Bär ge hälsofördelar, som t.ex. antioxidanter, men de har också potential att skapa fläckar på tänderna.

Den djupa nyansen av blåbär, tranbär, hallon och björnbär kan i synnerhet orsaka missfärgning, oavsett om de äts hel, i saft eller som gelé och sylt. Låt dem inte ligga kvar i munnen för länge och drick vatten för att bekämpa missfärgningseffekten.

Avsluta gärna med ett glas mjölk eller en portion hårdost då dessa båda neutraliserar syran och stärker tänderna.

Drycker

Ett antal olika drycker, inklusive kaffe, te, läsk, sportdrycker och vin kan orsaka fläckar på grund av sin surhet. Teer av alla färger – även vitt te – har det visat sig missfärgar tänderna och förstör emaljen.

Sportdrycker skadar också tandemaljen och missfärgar tänderna. Både ljus och mörk läsk kan på grund av sin surhet också orsaka missfärgning och även uppmuntra ytterligare missfärgning av livsmedel.

Det är inte bara rödvin som skapar fläckar på tänderna; vitt vin kan även göra det. Tro det eller ej men vitt vin är surare än rött vin, vilket kan orsaka mer skada och missfärgningar på tänderna. Att begränsa ditt intag av alla dessa drycker gynnar det både din orala och allmänna hälsa.

Mat som är bra för tänderna

För en sund livsstil och friska tänder och tandkött bör du tänka till innan du äter och dricker. Det är inte bara vad du äter, utan även när du äter som kan påverka din tandhälsa. Ät en balanserad kost och begränsa dina mellanmål. För en god tandhälsa ska du hålla dessa tips i åtanke när du väljer dina måltider och mellanmål.

Ät en varierad kost från var och en av de fem stora livsmedelsgrupperna för att hålla tänderna vita, inklusive:

  • Fullkorn
  • Frukt
  • Grönsaker
  • Magra proteinkällor som t.ex. magert nötkött, fågel och fisk; torra bönor, ärtor och andra baljväxter
  • Magra och fettfria mejeriprodukter
  • Gurkmeja – vi har skrivit en hel guide om varför du bör borsta tänderna med gurkmeja.
  • Kokosolja – kokosoljan tar upp toxiner från tänderna samt motverkar plack

Ät på – det finns flera lösningar!

En hälsosam kost och förändring av vanor kan förhindra tandfläckar och bevara ditt fina leende. Njut av dina favoriträtter – men var försiktig. Måttlighet är nyckeln när det gäller livsmedel och drycker som missfärga tänderna. Om du väljer vatten istället för andra drycker, och om du ser till att skölja munnen med vatten (och helst borsta tänderna inom en halvtimme efter du har ätit) kan du avsevärt förbättra ditt leende.

Att bleka tänderna hemma är dock den effektivaste lösningen. Då kan du fortsätta äta både curry, bär och dricka rödvin – något vi själva på Vita Tanden gillar att göra. Vi har testat en flera tandblekningar och kommit fram till vår egna favorit och publicerat vårt bäst i test här, där du även kan finna före och efter bilder på testvinnaren.

Dentway Starter Kit
Dentway Starter Kit
Vita Tanden har testat Dentways populära tandblekningskit. Vi är mycket nöjda och tagit före & efter bilder.
495 kr
image

Dentway Starter Kit är en mycket omtyckt tandblekning i Sverige, Norge och även vinnare av vårt tandblekningstest. Läs under vad Cosmopolitan och flera bloggare har att säga, samt missa inte Vita Tandens exklusiva rabattkod.

“Samma resultat som efter en dyr behandling hos tandläkaren.”
CosmopolitanCosmopolitan

“Slår rekord i enkelhet och ger faktiskt resultat!”
MamaMama

“Jag rekommenderar alla som söker en effektiv och superbra tandblekning att testa Dentway :D”
Andrea BadendyckAndrea Badendyck

“Det ger i vart fall resultat! Och tänk på det, jag rekommenderar aldrig produkter jag inte är nöjd med!”
Glenn HenriksonGlenn Henrikson

“Eftersom att jag snusar så har jag inte lust att det ska synas på tänderna och den enklaste och bästa sättet är därför bleka tänderna lite då och då. Jag har använt Dentways tandblekning i åtta dagar och är riktigt nöjd! Jag har provat tandblekning av kompisar innan och tyckte inte det gjorde någon större skillnad.”
Bjørn-ErikBjørn-Erik

Dentway Starter Kit
Dentway Starter Kit
Vi har testat Dentways Starter Kit som blekte tänderna flera nyanser vitare. Nedsatt med Vita Tandens exklusiva rabatt - klicka på den för att kopiera.
470:- 495:-
image
DENTWAY5YX
Expired

Logo